Druknet

Stemmen fra fortiden

Fire år efter Maria Fuglø Christiansens død gik en advokat politiets efterforskning efter i sømmene. Her fandt han et, ifølge ham, vigtigt vidne.

Julie Kragh Thisgaard (https://shared.tv2.dk/profil/julie-kragh-thisgaard), Anders Lomholt (https://nyheder.tv2.dk/profil/anders-lomholt), Kasper Vedsmand (mailto:kave@tv2.dk), Line Ritz (mailto:jukt@tv2.dk), Camilla Carlson (https://nyheder.tv2.dk/profil/camilla-carlson), Lasse Kalhauge (https://nyheder.tv2.dk/profil/lasse-kalhauge) , Said Nuh (https://nyheder.tv2.dk/profil/said-nuh), Nikolaj Albrectsen (https://nyheder.tv2.dk/profil/nikolaj-albrectsen)

Det er kommet frem, at Marias ekskæreste var den sidste, der så hende i live. Han er i mellemtiden blevet dømt for et knivoverfald. Det har fået politiet til at tvivle på teorien om, at Maria begik selvmord. Derfor har de gravet hendes lig op og startet en efterforskning.

Eva forestillede sig, hvordan det var foregået. Hvordan han havde stået på kajen med Maria i benene og holdt hendes hoved under vandet. Det var helt uvirkeligt for hende.

I fire år havde det kun været en film i hendes hoved, men nu var tiden inde til at fortælle det.

Hun sad på politistationen og så på betjenten overfor. Det var en junidag i 2016, og det færøske politi var endnu en gang ved at undersøge sagen om hendes veninde Maria, der var fundet druknet i november 2012.

- Hvorfor har du ikke fortalt os det før? spurgte betjenten hende.

Eva Fimmbogadóttir Kallsgarð. Foto: Privatfoto.

18-årige [Eva Fimmbogadóttir Kallsgarð] svarede, at hun aldrig før havde tænkt på at dele det, hendes ekskæreste havde fortalt hende. For hun troede ikke selv på, at det kunne være rigtigt.

At [Jógvan Nysted Gardar] skulle være involveret i Maria Fuglø Christiansens død.

Teenagedrama

Bag Evas ord lå en historie om et trekantsdrama blandt teenagere.

Eva og Maria var bedste veninder i mange år. Foto: Privatfoto.

Eva og Maria havde været tætte veninder, siden de var helt små. Men i 2011 blev de begge forelskede i 16-årige Jógvan, som gik en klasse over Maria. Han var sød, sjov og pæn med sit halvlange, lysebrune hår. Nem at falde for, syntes Eva.

Det var dog hendes veninde, den to år ældre Maria, der blev kærester med ham. I første omgang. For efter et halvt år gik forholdet mellem Jógvan og Maria i stykker, og han fandt i stedet sammen med Eva.

Eva og Jógvan var kærester i et år, indtil han blev fængslet for knivstikkeriet. Foto: Privatfoto.

De to veninders forelskelse i den samme dreng skabte en kløft af mistro og skuffelse mellem dem. De forsøgte flere gange at genskabe venindeforholdet, men det var svært.

Den dengang 14-årige Eva havde noget, hendes veninde ville have. Samtidig blev hun selv jaloux, når Maria igen og igen dukkede op netop der, hvor Jógvan og Eva var.

Da Maria blev fundet druknet i november 2012, konkluderede politiet, at det måtte være et selvmord på grund af hjertesorg.

Teenagedramaet var endt helt uvirkeligt, tænkte Eva. Og efter dødsfaldet var det, som om Maria kom til at fylde endnu mere mellem Eva og Jógvan.

Eva og Jógvan. Foto: Privatfoto.

Sådan har vi gjort

En færøsk teenagepige blev fundet druknet en novemberdag i 2012. I flere år har TV 2 undersøgt hendes skæbne. Var det selvmord eller drab? 
Sagen rulles ud i dokumentarserien 'Druknet' og en artikelserie i fem kapitler. Dette kapitel er baseret på dokumenter i sagen og en række interviews.
 

Jógvan ændrede adfærd, bemærkede hun. Han drak sig oftere og oftere fuld. Eva, der ellers sjældent rørte alkohol, begyndte også at drikke af vodkaen, så han ville drikke mindre. Skænderierne blev flere. Og mere intense.

En dag udviklede skænderiet sig på en måde, hun aldrig vil glemme.

- Det er min skyld

Eva forklarede politiet, at hun ikke kunne huske, præcis hvor og hvornår Jógvan fortalte hende det. Ordene stod til gengæld helt klart i hendes hukommelse. Ifølge Eva sagde Jógvan:

- Eva, det er min skyld.

- Nej, Jógvan, det er det ikke, svarede hun.

- Jo, jeg tog i hendes ben, og så holdt jeg hende under, sagde han.

- Det har du ikke gjort, sagde Eva bestemt.

- Jo, svarede Jógvan.

Men Eva troede ikke på ham.

Siden Maria blev fundet druknet, havde Jógvan talt om, at han følte sig ansvarlig for hendes død. Hvis Maria havde begået selvmord på grund af kærestesorger, var det jo på en måde hans skyld, følte han.

Eva tænkte, at det var den historie, han digtede videre på, da han pludselig kom med de nye detaljer. Derfor fortalte hun det ikke til politiet dengang. Eller da han blev fængslet for knivoverfaldet.

Da hun sad på politistationen fire år senere, tillagde politiet heller ikke Evas forklaring stor værdi.

Blandt andet fordi hun ikke selv troede på den, og fordi Eva fortsatte med at være kæreste med Jógvan, efter han tilstod, at han var ansvarlig for Marias død.

Først da en advokat gik ind i sagen et halvt år senere, fik Evas forklaring alligevel betydning for mistanken mod Jógvan Nysted Gardar.

Familien hyrede en advokat

I december 2016 gav politiet Marias forældre beskeden om, at efterforskningen blev indstillet, og i marts 2017 blev sagen officielt lukket. Familien nægtede dog at tro på, at den glade og positive Maria havde begået selvmord.

Derfor rakte de ud efter hjælp.

Familien tog kontakt til en af Færøernes mest erfarne advokater, Christian Andreasen. Han indvilligede i at hjælpe, og 12. december 2016 holdt advokaten et møde med familien og politiet for at skabe sig et overblik.

Advokaten Christian Andreasen kan føre sager i Højesteret. Foto: TV 2.

Bagefter søgte han aktindsigt i politiets arbejde og påbegyndte sin egen undersøgelse af Maria Fuglø Christiansens død.

Han læste sagens akter, besigtigede stedet, hvor Maria blev fundet, og talte med hendes pårørende. Til sidst var han ikke i tvivl.

Flere spor pegede ifølge advokaten på, at Jógvan Nysted Gardar var involveret i Marias død.

Advokat ville have genåbnet sagen

Tre måneder senere sendte Christian Andreasen en redegørelse til anklagemyndigheden. Her fokuserede han på fire områder:

maria til mosaik
maria til mosaik Foto: TV 2

Selvmordsteorien

Politiets konklusion var, at Maria tog sit eget liv på grund af kærestesorger. Men Christian Andreasen argumenterede for, at det er almindeligt, at teenagere oplever hjertesorg uden at vælge livet fra. Han pointerede, at der hverken var fundet et afskedsbrev eller en læges ord for, at Maria var depressiv eller havde destruktive tanker.

ulykke til mosaik
ulykke til mosaik Foto: TV 2

Ulykken

Ifølge Christian Andreasen var det usandsynligt, at Marias død skyldtes en ulykke. Han havde besøgt stedet, hvor hun blev fundet, og konstateret, at vandstanden var så lav, at en rask person ikke kunne drukne der, medmindre det skete under ganske særlige omstændigheder.

jogvan til mosaik
jogvan til mosaik Foto: TV 2

Beviserne mod Jógvan

Der var flere mystiske ting ved Jógvan, mente advokaten: Han slettede indholdet på sin telefon efter mødet med Maria, hvilket ifølge advokaten indikerede ”meget kraftigt, at Jógvan ville slette spor, som kunne forbinde ham med Marias forsvinden”. Jógvan fortalte hverken sine nærmeste eller politiet om mødet. Dertil kom, at han ændrede adfærd, blev aggressiv og drak meget. Desuden fremhævede advokaten knivoverfaldet i 2013 som et bevis for, at “Jógvan var i stand til at udføre særdeles voldelige handlinger”. Og så var der "tilståelsen" i Evas forklaring.

politi til mosaik
politi til mosaik Foto: TV 2

Efterforskningen

Advokaten kritiserede politiet for at have lavet en overfladisk efterforskning. Han opfordrede til, at politiet gjorde mere for at kortlægge Jógvans færden den nat, Maria druknede. Han undrede sig blandt andet over, at politiet ikke havde foretaget en “reel efterforskning” af vidneudsagnet fra kæresten Eva om, at Jógvan over for hende skulle have tilstået drabet på Maria.

Forsvarsadvokat: Ingen tekniske beviser

Christian Andreasens budskab var klart: Efterforskningen af Marias død skulle genoptages straks.

Jógvan Nysted Gardars forsvarsadvokat var dog af en helt anden opfattelse.

Påstandene i Christian Andreasens redegørelse byggede ifølge ham på indicier og fornemmelser, ikke konkrete tekniske beviser.

Jógvan Nysted Gardars forsvarsadvokat, Jógvan Páll Lassen. Foto: TV 2.

At Jógvan slettede indholdet på sin telefon, kunne godt se mistænkeligt ud, erkendte forsvareren. Men det beviste ikke, at Jógvan havde slået Maria ihjel.

Det, Jógvan Nysted Gardar havde givet udtryk for, var, at han følte sig ansvarlig for Marias død, fordi han havde gjort hende ked af det, understregede forsvareren.

Jógvan Nysted Gardar. Foto: Privatfoto.

I første omgang var politidirektøren på Færøerne af samme overbevisning. I et brev til [Christian Andreasen] fastholdt han, at drabsefterforskningen var indstillet.

Begrundelsen var, at anklagemyndigheden ikke havde ”en rimelig formodning om, at der var begået noget strafbart”.

Hverken ligsynet, den efterfølgende obduktion eller de afhøringer, politiet havde foretaget, gav grundlag for at rejse sigtelse mod Jógvan Nysted Gardar, skrev han. Det gjorde Evas forklaring heller ikke af flere årsager. Blandt andet fordi den forklaring, Jógvan skulle have givet til Eva i beruset tilstand, blev anset for utroværdig.

Men Christian Andreasen tog ikke et nej for et nej.

Rigsadvokaten genåbnede sagen

Christian Andreasen tog sin klage videre til Rigsadvokaten – den øverste anklagemyndighed for både Færøerne og resten af Danmark. Han argumenterede endnu en gang for, at han i sit arbejde havde fundet tilstrækkeligt med beviser til at mistænke Jógvan for drab.

Der gik flere måneder, hvor advokaten rykkede for en afgørelse. 22. december 2017 kom svaret.

Færøernes Politi blev pålagt at genåbne sagen.

I juli 2018 – fem et halvt år efter at indbyggerne i Hvannasund blev ramt af chokket over Marias død – blev der for alvor rippet op i sagen igen.

Færøerne Arrest, Mjørkadalur i Thorshavn, har 14 pladser. Foto: TV 2.

Og nu dukkede der nye vidner op. Blandt andre nye medindsatte fra arresten på Færøerne. På forskellige måder havde også de angiveligt hørt Jógvan fortælle, at han følte sig ansvarlig for sin ekskærestes død.

Nogle af dem mente, at han mere eller mindre havde antydet, at han havde dræbt hende. Samtidig vurderede Anklagemyndigheden nu, at Eva Fimmbogadóttir Kallsgarðs forklaring havde meget vigtig betydning.

Mistanken om, at den 16-årige kvinde var blevet udsat for en forbrydelse, var nu ikke længere kun noget, der blev hvisket om i krogene.

Nu var det politiets officielle teori.

Knap seks år efter Marias død blev hendes ekskæreste, Jógvan Nysted Gardar, sigtet for drabet på hende.

Jógvan sad stadig fængslet for det firedobbelte knivstikkeri, han begik i juli 2013, og havde indtil videre forholdt sig tavs i forhold til offentligheden. Men fra fængslet talte han med en journalist om Marias død.

Hele dokumentarserien ‘Druknet’ kan ses på TV 2 PLAY. Andet afsnit sendes 28. april klokken 20.50 på TV 2.