Druknet

Opgravningen

Knap et år efter Maria Fuglø Christiansens død blev sms'er gendannet og et lig gravet op i håbet om at løse mysteriet om, hvordan den 16-årige pige mistede livet.

Julie Kragh Thisgaard (https://shared.tv2.dk/profil/julie-kragh-thisgaard), Anders Lomholt (https://nyheder.tv2.dk/profil/anders-lomholt), Kasper Vedsmand (mailto:kave@tv2.dk), Line Ritz (mailto:jukt@tv2.dk), Camilla Carlson (https://nyheder.tv2.dk/profil/camilla-carlson), Lasse Kalhauge (https://nyheder.tv2.dk/profil/lasse-kalhauge) , Said Nuh (https://nyheder.tv2.dk/profil/said-nuh), Nikolaj Albrectsen (https://nyheder.tv2.dk/profil/nikolaj-albrectsen)

Politiet har konstateret, at 16-årige Maria har taget sit eget liv. Et blodigt knivoverfald har dog fået dem til at undersøge, om hendes ekskæreste, Jógvan, kan have noget med hendes død at gøre.

Ved køkkenbordet i familien Christiansens hus stod Marias stol tom. Det havde den gjort i ti måneder. Hendes storebror Hans Fuglø Christiansen sad ved siden af den og betragtede sin far, som talte med en betjent.

Marias storebror, Hans Fuglø Christiansen. Foto: TV 2.

Få hundrede meter derfra lå kirkegården. Midt på græsset stod et kridhvidt telt, der hvor [Maria Fuglø Christiansen] lå begravet, og ved siden af stod en gravemaskine.

- Det er ikke bare hende, I graver op. I graver i vores hjerter, sagde faren.

Hans ord var på én gang vrede og forstemmende. Og med god grund, tænkte Hans Fuglø Christiansen. Familien havde med en times varsel fået besked om, at hans søster Maria skulle graves op.

Retsmedicinere fra Danmark skulle obducere hende, så de kunne finde ud af, om hun havde været udsat for en forbrydelse. Samtidig var teknikere i gang med at undersøge Marias telefon, som lå i hendes lomme, da hun blev fundet.

Den blev ikke undersøgt dengang, men nu hvor politiet var begyndt at efterforske sagen, havde de hentet den hos hendes familie. Det var heldigt for dem, at familien ikke havde smidt den ud, tænkte Hans.

For måske gemte telefonen på spor, der kunne gøre politiet klogere på Marias sidste timer.

Sådan har vi gjort

En færøsk teenagepige blev fundet druknet en novemberdag i 2012. I flere år har TV 2 undersøgt hendes skæbne. Var det selvmord eller drab? 
Sagen rulles ud i dokumentarserien 'Druknet' og en artikelserie i fem kapitler. Dette kapitel er baseret på dokumenter i sagen og en række interviews.
 

Marias sidste sms

Selve telefonen var ødelagt af at have ligget i vandet. Men med hjælp fra teleeksperter lykkedes det at genskabe en del af dens data.

Heriblandt var brudstykker af de beskeder, Maria sendte og modtog 20. november 2012.

De afslørede en korrespondance mellem Maria og ekskæresten [Jógvan Nysted Gardar] i timerne og minutterne op til, at Maria forsvandt.

Klokken 01.07 ringede Maria til Jógvan.

Tre kvarter senere svarede han med en sms.

De skrev i alt 40 sms'er frem og tilbage den nat. Mange af dem var svære for politiet at afkode, fordi der manglede flere ord. Det var dog muligt at se, at Jógvan til sidst i samtalen foreslog, at de skulle mødes ud for en der hedder Tanjas bedstemors hus.

20-11-2012  02:31
Jógvan
Sådan, kom til Tanjas bedstemor
20-11-2012  02:32
Maria
Okay

Den sms blev den sidste, Maria sendte. Ti minutter senere blev hendes telefon slukket. Ifølge politiet skete det manuelt.

Hvad der skete den aften, da de to unge mennesker mødtes ved vandet, vidste kun Jógvan.

I efteråret 2013 fortalte han sin version af det til politiet.

Skulle være slut én gang for alle

Jógvan forklarede, at han var hjemme hos sin bedstemor, hvor han boede dengang, da Maria ringede til ham.

I det halve år der var gået, siden han og Maria brød, og Jógvan fik en ny kæreste, havde Maria opsøgt ham meget. Hun kom til de fester, han gik til, begyndte at hænge ud med hans venner og sendte ham mange sms'er.

Maria savnede ham, vidste Jógvan. Men følelsen var ikke gengældt. Han besluttede sig for endegyldigt at afbryde kontakten til Maria. Det skulle være slut, og han ville have Maria til at holde sig væk.

Det var derfor, at han aftalte at mødes med hende, forklarede han.

De to unge stod ifølge Jógvan under et halvtag på kajen ud for Tanjas bedstemors hus, da han bad Maria om at komme videre. Ordene gjorde hende ked af det, kunne han se. Marias øjne blev våde, og hendes stemme knækkede, da hun spurgte, hvorfor det ikke skulle være dem længere.

Maria og Jógvan var kærester i et halvt år. Foto: Privatfoto.

Det risikerede at ende i en lang diskussion, kunne Jógvan mærke. Så med bestemt mine sagde han, at det var slut, og så vendte han ryggen til hende og gik hjem for at sove. Ifølge Jógvan stod han ikke under halvtaget med Maria i mere end et par minutter.

Næste dag tog Jógvan fra Hvannasund til den større by [Klaksvik]. Og her foretog han sig noget, som var med til at vække mistanke om, at hans fortælling om mødet med Maria ikke var hele sandheden.

Færøya Tele i Klaksvik. Foto: TV 2

Han slettede al indhold på sin telefon. Billeder. Videoer. Sms'er.

Ifølge Jógvan gjorde han det, fordi hans telefon længe havde haft dårlig forbindelse, og han nu var så irriteret over det, at den skulle laves. Jógvan sagde, at det var ekspedienten i Færøya Tele, der bad ham om at slette indholdet på telefonen.

Lidt mere end et døgn efter deres møde blev Maria fundet død i fjorden. Og otte måneder senere var teknikere ved at undersøge hendes telefon, mens politiet gravede hendes lig op.

Ingen sikre tegn på vold

Selvom det var hårdt, gav opgravningen et fornyet håb hos Marias familie og venner om, at obduktionen ville bringe forklaringen på hendes død frem.

Men svaret var ikke så klart, som mange havde håbet.

Dødsårsagen var stadig ikke "endeligt afklaret", som retsmedicinerne formulerede det i obduktionsrapporten. De fandt ingen "sikre tegn på vold", men et "let, hævet, brunligt, pergamentagtigt, indtørret område i panderegionen".

Det var netop den skramme, som Marias veninde [Naja Ritter Aa] havde bemærket i kapellet. Og som en sygeplejerske også havde set. Sygeplejersken beskrev senere, at mærket ikke mindede om ligpletter, men var mere afgrænset og havde en stærkere farve.

Naja Ritter Aa. Foto: TV 2.

I obduktionsrapporten konstaterede retsmedicinerne dog, at en mikroskopi "ikke viste sikre tegn på blødning opstået i live".

Det var ikke muligt for politiet at gå tilbage i efterforskningens dokumenter fra 2012 og se, om Maria havde et blåt mærke i panden, da hun blev fundet. For der blev ikke taget billeder af hende – hverken på findestedet eller ved det efterfølgende ligsyn, hvor hendes krop blev afklædt og undersøgt for mærker og skader.

Politiets efterforskning stod på i flere år. Men i marts 2017 standsede de den og konkluderede endnu en gang, at der måtte være tale om selvmord.

Den forklaring ville familien ikke længere acceptere. Så knap fire år efter Marias død tog de kontakt til en af Færøernes mest erfarne advokater.

Han dykkede ned i politiets efterforskning og fandt en række spor, der ifølge ham var så afgørende, at sagen måtte genoptages.

Blandt andet et udsagn fra et vidne, der mente at have hørt Jógvan Nysted Gardar tilstå.

Hele dokumentarserien ‘Druknet’ kan ses på TV 2 PLAY. Andet afsnit sendes 28. april klokken 20.50 på TV 2.