3-årigs ‘karakterer’ i vuggestuen fik far til tasterne
Ifølge en børneforsker, kan tests helt ned til timånedersalderen forebygge mentale helbredsproblemer.
Det, Michael Vibe Hertz troede, der var en afsluttende statussnak i vuggestuen om sin søn, Albert, inden han skulle starte i børnehave, udviklede sig for nyligt til noget anderledes, end han havde forventet.
Inden han og hans kone mødte op i institutionen, havde de fået udleveret et skema, hvor de skulle give deres treårige søn tal i forskellige discipliner.
Hjemme havde forældrene givet Albert en 4’er i kategorien empati, men pædagogen havde givet ham karakteren 2.
- Jeg tror faktisk, at han fik et par 2’ere og et par 3’ere, men det rører mig ikke særlig meget, fordi jeg ved, at det simpelthen er forkert at putte børn i en kasse på den måde, fortæller han i 'Go’ aften Live’.
Samtalen i vuggestuen beskrev Michael Vibe Hertz efterfølgende som ”32 minutter i helvede” i et læserbrev i Politiken, hvor han kritiserer ”karaktergivningen” af vuggestuebørn, som han kalder ødelæggende.
- Jeg skrev jo debatindlægget, fordi det føles simpelthen så forkert at trække karakterer ned over hovedet på vuggestuebørn. Problemet er, at vi som samfund har en opfattelse af, hvad facit skal være for et barn, siger han.
Børn skal ikke have karakterer
Det er Rambøll-testen Hjernen&Hjertet, som Michael Vibe Hertz' søn er blevet vurderet ud fra.
Testen er en mulighed, som nogle kommuner benytter sig af, men den er på ingen måder obligatorisk.
Michael Vibe Hertz kritiserer ikke, at pædagoger i en vuggestue skal holde øje med, om nogle børn skiller sig ud eller har udfordringer.
Men man skal dele tingene op, mener han.
- Det at screene børn behøver ikke foregå via en karaktergivning. Selvfølgelig skal vi fange de børn, der har nogle udfordringer, men jeg mener, at man kan løse det på andre måder end at sætte dem ind i en kasse, forklarer Michael Vibe Hertz.
Han frygter, at der kan gå karakterræs i den fra forældrenes side, hvis deres vuggestuebarn ikke får ”gode karakterer”.
Far og folkeskolelærer bruger selv tests
Anders Bak Mejlvang er ligeledes far til et børnehavebarn, og så er han indskolingslærer i en folkeskole.
Han ser dog ikke testen af vuggestuebørn som et problem.
Som folkeskolelærer har han selv brugt lignende skemaer til at skabe en dialog med forældre, fortæller han i 'Go' aften Live'.
Anders Bak Mejlvang ser det ikke som karakterer, men som et pædagogisk redskab.
- Man er sikker på, at man kommer hele vejen rundt om barnet. Jeg tror ikke, at vi skal være så bange for det. Jeg ser det ikke som en karaktergivning, jeg ser det mere som et sikkerhedsnet.
Pædagogerne har fagligheden til at vurdere vuggestuebørn, men det kan være en god idé at bruge målrettede tests i visse tilfælde, mener han.
Som folkeskolelærer har han selv oplevet, at nogle børn starter i skole og mangler basale færdigheder, som han ville ønske, at børnehaven eller vuggestuen havde screenet for.
Bjørn Holstein, der er professor emeritus og børnesundhedsforsker, er også tilhænger af at tilbyde screening.
I august var han med til at lave rapporten ’Mental sundhed og psykisk sygdom hos 0-9-årige børn’, og han siger, at en screening helt ned fra timånedersalderen kan forebygge mentale helbredsproblemer.
- Man kan opspore de allertidligste tegn på mentale helbredsproblemer. Så kan man hjælpe forældrene til at forstå, at deres barn har nogle særlige behov og trænger til, at familiens tilværelse bliver tilrettelagt på en måde, som tilgodeser barnets behov, lyder det fra Bjørn Holstein.
Tests egner sig ikke til børn
I Forældrenes Landsorganisation mener formanden, Signe Nielsen, ikke, at det er nødvendigt at teste alle børn.
- Vi skal teste og have opmærksomhed på de børn, som pædagogerne har en faglighed til at se, at der er nogle problemer med. Jeg vil ikke engang sige teste, men vi kan tage nogle redskaber i brug til at understøtte det barn, lyder det.
Hun erkender, at pædagoger før i tiden har overset børns problemer, men hun mener ikke, at en test, der giver børn tal, løser det. Hun tror i højere grad på, at pædagogernes dialog med forældrene er løsningen.
Desuden mener hun, at testen favoriserer en bestemt type personlighed.
- Rambølls test, som de bruger her, vurderer rigtig meget, om du er ekstrovert. Den er faktisk ikke særlig god til at sige: ”Har du nogle styrker i det at være introvert og kunne trække dig en gang i mellem og observere de andre børn”, siger Signe Nielsen.
"Jeg synes, at det er så underligt"
Michael Vibe Hertz føler sig ikke overbevist.
Han kalder samtalen i vuggestuen for en MUS-samtale for børn.
For ham er det vigtigt at huske på, at børn udvikler sig i forskelligt tempi, og at det er ikke noget, de skal straffes for med et tal.
- Jeg synes, at det er så underligt, at vi skal have en facitliste for, hvad det perfekte barn er, lyder det.
Han oplevede til samtalen, at pædagogen næsten undskyldte, hvorfor hans søn havde flere 2- og 3-taller.
I stedet for at en samtale skal fungere ud fra et testskema, så han hellere, at pædagogerne løbende havde en ”almindelig og sund dialog med forældrene”, som han beskriver det – hvis der er problemer.
Se hele indslaget om karakterer i vuggestuer og børnehaver i 'Go' aften Live' på TV 2 PLAY