Druknet

Det blodige overfald

Da Jógvan Nysted Gardar begik et voldsomt knivoverfald i sommeren 2013, tog sagen om 16-årige Maria Fuglø Christiansens druknedød en afgørende drejning.

Julie Kragh Thisgaard (https://shared.tv2.dk/profil/julie-kragh-thisgaard), Anders Lomholt (https://nyheder.tv2.dk/profil/anders-lomholt), Kasper Vedsmand (mailto:kave@tv2.dk), Line Ritz (mailto:jukt@tv2.dk), Camilla Carlson (https://nyheder.tv2.dk/profil/camilla-carlson), Lasse Kalhauge (https://nyheder.tv2.dk/profil/lasse-kalhauge) , Said Nuh (https://nyheder.tv2.dk/profil/said-nuh), Nikolaj Albrectsen (https://nyheder.tv2.dk/profil/nikolaj-albrectsen)

16-årige Maria er blevet fundet druknet i fjorden ved en færøsk bygd. Politiet har indtil nu valgt ikke at efterforske sagen som en forbrydelse, fordi det tyder på, at hun har begået selvmord på grund af hjertesorg.

Advarsel: Artiklen indeholder voldsomme billeder.

Kvinden vågnede, da hun mærkede hænderne om sin hals. Hun åbnede øjnene og så direkte op i ansigtet på en ung mand, som holdt hende nede med hele sin kropsvægt.

Hendes blik mødte hans. Øjnene var mørke og kolde.

20-årige [Connie Reinholdt] genkendte ham. Han hed Jógvan, vidste hun.

Connie Reinholdt var flyttet til Færøerne fra Danmark. Foto: TV 2.

[Jógvan Nysted Gardar] strammede grebet om hendes hals. Connie prøvede at vride sig fri, men selvom han var en spinkel fyr, var han for stærk. Hun kunne ikke få luft.

Connie var tæt på at give op. Men hun ville ikke dø. Hun kunne ikke dø nu, tænkte hun. Så hun samlede kræfter, trak sine ben op og satte fødderne i Jógvans brystkasse. Hun strakte benene og fik ham lige akkurat skubbet langt nok væk til, at hans greb om hendes hals løsnedes.

- Hjælp! Hjælp, Jóan Petur, skreg hun i håb om at råbe sin kærestes 16-årige lillebror op.

Han var den eneste anden person, der var hjemme i huset i den færøske bygd Norddepil den julimorgen i 2013.

Connie og Jóan Petur lå i kælderen i familiens hus, da Jógvan brød ind. Foto: TV 2.

Connie forsøgte at rejse sig fra sengen, men så løftede Jógvan armen. I hånden havde han en kniv. Jógvan førte den helt tæt på hende og løftede hendes hoved med den frie hånd. Så trykkede han knivspidsen mod Connies nakke og trak den ned mod ryggen.

I samme øjeblik kom [Jóan Petur Petersen] stormende ind ad døren. Jógvan så op, slap Connie og tog et par store, hurtige skridt hen mod Jóan Petur.

Sådan har vi gjort

En færøsk teenagepige blev fundet druknet en novemberdag i 2012. I flere år har TV 2 undersøgt hendes skæbne. Var det selvmord eller drab? 
Sagen rulles ud i dokumentarserien 'Druknet' og en artikelserie i fem kapitler. Dette kapitel er baseret på retsdokumenter og interviews med de involverede i knivsagen.
 

Knivstik på knivstik på knivstik

De to unge mænd kæmpede på gulvet foran sengen. Jógvan knugede kniven i sin højre hånd og svingede den frem mod Jóan Petur. Kniven ramte hans hals.

En tynd stråle af blod sprøjtede ud til siden, og Jóan Petur faldt sammen i døråbningen. Connie sad på sengen og så det hele ske. Jógvan trak vejret tungt, trådte tættere på Jóan Petur og stak igen. Først mod maven, så mod hovedet.

- Jógvan, stop! Tag dig sammen, råbte Jóan Petur.

Jógvan reagerede ikke. Han sparkede, slog og stak med kniven.

I et øjebliks pause mellem slagene sprang Jóan Petur op mod Jógvan. Hvor han fik kræfterne fra, vidste han ikke, men det lykkedes Jóan Petur at presse Jógvan hen mod trappen op til stueetagen.

Connie for op og løb forbi de unge mænd og ind på et andet værelse. Forpustet lukkede hun døren bag sig. Så frøs hun.

Jógvan og Jóan Petur sloges ved trappen i kælderen. Foto: Privatfoto.

Ude i gangen fældede det nederste trappetrin Jógvan, som faldt bagover. Med hele sin kropsvægt kastede Jóan Petur sig over ham for at holde ham fast.

Men det lykkedes kun et øjeblik, inden Jógvan fløj op og løb i retning af den dør, som Connie netop havde smækket bag sig.

Alkoholen tog over

Jóan Petur og Jógvan havde været venner, siden de begyndte i skole sammen. Her oplevede Jógvan, at han blev mobbet af de ældre elever, som kunne finde på at lukke ham ude på pigetoilettet, skubbe ham ned i skraldespanden eller tape ham fast til en pæl.

Da Jógvan var omkring 11 år, begyndte han at drikke. Hans venner havde en fornemmelse af, at han havde det svært derhjemme, men Jógvan talte ikke højt om det. I stedet pjækkede han oftere og oftere fra skole. Halvvejs gennem 10. klasse droppede han ud.

Mens de andre havde undervisning, flakkede Jógvan rundt i bygden. Aftenerne brugte han sammen med sin kæreste, Maria, når han ikke gamede med drengene, så film og kørte rundt på scootere til langt ud på natten. I foråret 2012 gik ham og Maria fra hinanden, og Jógvan fik en ny kæreste.

Hendes navn var Eva Fimmbogadóttir Kallsgarð.

Men der gik ikke lang tid, før en voldsom hændelse rystede deres forhold. I november blev Jógvans ekskæreste [Maria Fuglø Christiansen] fundet død. Hun var druknet, og ingen vidste, hvordan det var sket.

I månederne der fulgte, voksede Jógvans alkoholforbrug. Han drak ofte, til han faldt omkuld.

Han havde også drukket den tidlige julimorgen i 2013, hvor han gik ind i huset til Connie og Jóan Petur.

Flygtede på bare tæer

Connie stod helt stille og stirrede på døren. Blodet løb fra hendes hals og ryg, og tankerne fløj rundt i hovedet på hende. Hun kunne ikke begribe, hvorfor Jógvan angreb dem.

Så bevægede håndtaget sig.

- Stop! råbte Jóan Petur ude i gangen.

Connie tænkte på, hvordan hun kunne komme væk. Jóan Peturs og hendes kærestes bedsteforældre boede knap 100 meter derfra og ville kunne hjælpe, tænkte hun. Så hun løb hen til vinduet og skubbede det op.

Kun iført trusser kravlede hun op i vindueskarmen, hoppede ud på grusvejen og satte i løb på sine bare tæer mod bedsteforældrenes hus.

Bag sig kunne hun høre Jógvans hurtige skridt. Han halede ind på hende. Døren hos bedsteforældrene Hervør og Essa var ulåst. Connie skubbede den op og løb op ad trappen mod soveværelset.

Få trin fra toppen mærkede hun Jógvans hånd om sit ben.

- Slip mig, skreg hun og forsøgte endnu en gang at vride sig fri af hans greb.

Denne gang lykkedes det. Hun kæmpede sig på benene, løb ind i soveværelset og råbte ad sin kærestes bedsteforældre, så de vågnede.

Men Jógvan var ikke færdig. Han fulgte efter Connie op ad trappen og ind i soveværelset, hvor bedstemoren, Hervør, havde rejst sig fra sengen. Med hastige skridt nærmede Jógvan sig og stak hende med kniven.

Bedstefaren, Essa, sprang op fra sin side af sengen for at forsvare sin kone. Så vendte Jógvan sig om og stak også ham. Han ramte Essa fem gange i maven og ryggen.

Essa knyttede sin hånd og svingede armen mod Jógvan. Knytnæven ramte Jógvan i nakken, så han faldt sammen på gulvet. Han lå der kun i et øjeblik, før han kom til sig selv og rejste sig.

Knivoverfaldet førte til ny mistanke

Jógvan flygtede ud af huset, og kort efter lød Jóan Peturs råb nede fra stueetagen. Bedstemoren svarede, at de var i soveværelset, mens hun forsøgte at stoppe blødningen fra sit ansigt med et håndklæde.

Ved vinduet stod Essa og talte med alarmcentralen i telefonen. Det blødte fra hans mave. Connie lå på sengen og hulkede.

- Hvorfor? Hvorfor, hvorfor, hvorfor? græd hun.

Jóan Petur kom ind i soveværelset og lagde sig ned ved siden af hende.

Nu var de i sikkerhed.

Da ambulancefolkene kom frem, stod det hurtigt klart, at Jógvan havde efterladt Jóan Petur, Connie, Hervør og Essa med adskillige alvorlige skader.

Connie havde knivstik i halsen og i ryggen og havde mistet meget blod. Foto: Privatfoto.

Jóan Petur måtte bæres ind i ambulancen, fordi han var for svækket til selv at gå. Jógvan havde stukket ham 22 gange i halsen, i ryggen, i hovedet, i bugen og på venstre arm og hofte.

Jógvan ramte Jóan Petur Petersen på venstre side af halsen. Foto: Privatfoto.

Jóan Petur Petersens skader på ryggen efter overfaldet. Foto: Privatfoto.

Hervør var blevet ramt på begge arme og i ansigtet. Værst viste det sig at stå til med Essa. De fem knivstik i maveregionen havde givet hul i både bughulen og tyndtarmen.

Jógvan søgte tilflugt i en have i nærheden, men politiet fandt ham hurtigt.

Nu stod politiet over for det, der i første omgang lignede en kriminalsag om et overfald på fire personer, som alle overlevede.

Men det skulle snart vise sig, at knivoverfaldet satte gang i en helt anden alvorlig efterforskning.

Kunne han have gjort Maria noget?

Jógvan Nysted Gardar blev anholdt og siden idømt otte års fængsel for drabsforsøg og tre tilfælde af vold af særligt farlig karakter.

Det lykkedes aldrig politiet at kortlægge Jógvans motiv. Han forklarede selv, at han havde fået blackout og ingenting kunne huske fra den morgen. Det oplevede han ofte, når han drak tæt.

Vejen over dæmningen mellem Hvannasund og Norddepil. Foto: TV 2.

Overfaldet skete otte måneder efter, at hans ekskæreste blev fundet druknet ved dæmningen mellem Norddepil og Hvannasund. Hverken dengang eller i månederne efter var der mistanke om, at Jógvan havde forbindelse til hendes dødsfald.

Men det ændrede sig nu.

Marias familie og venner havde hele tiden haft svært ved at acceptere, at Maria skulle være så nedtrykt over det brudte forhold til Jógvan, at hun tog sit eget liv. Og efter det voldsomme knivoverfald begyndte folk i bygden at snakke.

Var det måske alligevel ikke et selvmord? Når Jógvan kunne begå drabsforsøg, hvad var han så ellers i stand til?

Mistanken bredte sig også hos Færøernes Politi, som besluttede at genåbne sagen om Marias død og indlede en drabsefterforskning.

Marias venner og familie blev indkaldt til afhøringer. Jógvan blev hentet ind fra arresten, hvor han var varetægtsfængslet for knivstikkeriet.

Jógvan forklarede, at han følte indirekte skyld i, at Maria havde taget sit eget liv. Det var jo ham, der havde slået op med hende, og han vidste godt, at hun var ked af det. Men han afviste enhver mistanke om, at han havde slået hende ihjel.

Der var dog én ting, der belastede Jógvan. Under afhøringen kom det frem, at han var den sidste, der så Maria Fuglø Christiansen i live.

Hele dokumentarserien ‘Druknet’ kan ses på TV 2 PLAY. Andet afsnit sendes 28. april klokken 20.50 på TV 2.