Moskva vil sætte ind mod danske ansatte i Rusland

Meldingen kommer i kølvandet på, at Danmark udviser 15 russiske diplomater for spionage.

Det vil få konsekvenser for ansatte ved danske udenrigsrepræsentationer i Rusland, at Danmark udviser 15 russiske diplomater for spionage.

Det siger Maria Zakharova, som er talskvinde i det russiske udenrigsministerium, pĂĄ russisk stats-tv.

Meldingen fra Moskva kommer kort tid efter, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har oplyst, at de pågældende 15 russiske diplomater har fået 14 dage til at forlade Danmark.

- Vi vil ikke have russisk spionage pĂĄ dansk jord. Derfor bliver de udvist fra Danmark nu, siger Jeppe Kofod.

Han har onsdag orienteret Folketinget om udvisningerne ved et ekstraordinært møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

- Det vil ikke forblive ubesvaret

Jeppe Kofod oplyser, at de 15 diplomater udvises fra Danmark, fordi de har udøvet spionage på dansk jord, og ministeren kalder det "et angreb på dansk sikkerhedsarkitektur", men kan ikke komme nærmere ind på karakteren af spionagen.

Der blev ikke fremlagt nogen beviser

Ruslands ambassade i Danmark til TV 2

- Det er et historisk skridt, vi tager her fra dansk side. Men det gør vi også på linje med en lang række europæiske lande, for vi ønsker at beskytte vores tryghed og sikkerhed. Vi ønsker ikke russisk spionage i Danmark, lyder det fra Jeppe Kofod.

Danmark følger nu en række andre europæiske lande og udviser russiske diplomater. Det drejer sig om 15 russiske efterretningsofficerer, der er registreret som diplomater i Danmark. De har nu fået 14 dage til at forlade landet.

I et svar til TV 2 skriver den russiske ambassade i Danmark, at ambassadøren under et møde i Udenrigsministeriet har fået at vide, at 15 diplomater, som de danske myndigheder mistænker, tilhører russisk efterretningstjeneste, skal forlade Danmark.

- Der blev ikke fremlagt nogen beviser, lyder det i svaret.

Ambassaden understreger desuden, at "alle ansatte ved russiske udenlandske institutioner i Danmark stringent følger bestemmelserne i Wienerkonventionen om diplomatiske forbindelser i deres aktiviteter".

Hvad er en diplomat?

Betegnelsen diplomat bruges typisk om personer, der er udsendt som officiel repræsentant for deres land og er tilknyttet en ambassade eller organisation.

Ifølge Wienerkonventionen, der blandt andet beskriver landes diplomatiske relationer, kan et modtagerland til enhver tid erklære en diplomat for persona non grata og altså uønsket i landet

Wienerkonventionen er en international traktat om diplomatiske relationer mellem stater.

- Dette skridt fra dansk side er uden grundlag og sigter mod at ødelægge forholdet mellem vores lande yderligere. Det vil ikke forblive ubesvaret, slutter ambassaden i deres svar.

Voldsomme billeder har fĂĄet lande til at reagere

Flere andre europæiske lande har allerede taget samme skridt som Danmark. Det gælder blandt andet Italien, Frankrig og Tyskland, som udviser henholdsvis 30, 35 og 40 russiske diplomater.

Det italienske udenrigsministerium meddeler tirsdag, at de 30 russiske diplomater udvises af hensyn til landets nationale sikkerhed. Det skriver den italienske avis Corriere Della Sera.

Den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, oplyste mandag, at de udviste diplomater "har arbejdet hver dag i Tyskland mod vores vilje og uden samhørighed med vores samfund".

- Det vil vi ikke tolerere længere. Det har vi meddelt til den russiske ambassadør her til eftermiddag, sagde udenrigsministeren.

De 40 udviste diplomater i Tyskland har alle fĂĄet 5 dage til at forlade landet.

I Frankrig udvises de 35 diplomater "som en del af et europæisk initiativ".

Det er særligt voldsomme billeder fra byen Butja, en forstad til Kyiv, som har fået mange lande til at reagere. Billederne viser døde mennesker ligge i gaderne.

Rusland har dog afvist at have dræbt civile i byen.