Rusland invaderer Ukraine

Mette Frederiksen kommenterer udvisning af russiske diplomater: - Det er så voldsomt, brutalt og meningsløst

De voldsomme billeder fra Butja har spillet en rolle i beslutningen, siger Mette Frederiksen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kommenterer nu udvisningen af 15 russiske diplomater – eller efterretningsofficerer – og siger, at det blandt andet skyldes de voldsomme billeder, der er kommet fra Ukraine i weekenden.

- Vi er ikke glade for at træffe denne beslutning, og vi bestræber os på at have en diplomatisk forbindelse også til lande, vi er uenige med, siger Mette Frederiksen.

- Men det er så alvorligt, det, der udgår fra Ruslands side, siger statsministeren med henvisning til weekendens billeder.

Hun bliver spurgt, om udvisningen kan kædes sammen med netop de voldsomme billeder.

- Jeg synes, at man skal se på billederne fra weekenden og vurdere Ruslands ord og ageren ud fra det, der sker i Ukraine. Det er så voldsomt, brutalt og meningsløst, og vi er nødt til at reagere, siger Mette Frederiksen.

15 diplomater udvises

Tidligere på dagen blev det meldt ud, at Danmark følger en række europæiske lande og udviser russiske diplomater.

Ifølge regeringen drejer det sig om 15 russiske efterretningsofficerer, der er registreret som diplomater i Danmark. De har fået 14 dage til at forlade landet.

Det oplyste udenrigsminister Jeppe Kofod (S) efter at have orienteret Folketinget ved et ekstraordinært møde i Det Udenrigspolitiske Nævn tirsdag.

- Vi vil ikke have russisk spionage på dansk jord. Derfor bliver de udvist fra Danmark nu, sagde Jeppe Kofod.

Rusland har allerede annonceret, at landet vil gengælde Danmarks udvisning af russiske diplomater. Det meddelte det statsejede russiske nyhedsbureau Ria.

Oplysningen blev bekræftet af en talskvinde fra Ruslands udenrigsministerium, Maria Zakharova. Hun sagde til russisk stats-tv, at "Moskva vil træffe foranstaltninger mod ansatte ved danske udenrigsmissioner i Rusland som følge af udvisningen af russiske diplomater".

V: Rusland er vores fjende

Partilederkollegaen Jakob Ellemann-Jensen (V) overtog pladsen foran pressen efter Mette Frederiksen efter partilederdebatten.

Han fortæller, at han helst havde set, at hele EU havde udvist diplomater, siger han, da han bliver spurgt til udvisningen af de 15 russiske diplomater. Men han bakker alligevel op.

- Jeg har fuld tiltro til, at de mennesker, der er blevet udvist, er blevet tolereret, mens Rusland ikke var vores fjende. Det er de nu, siger han.

Han påpeger ligesom statsministeren også de billeder, der har floreret hen over weekenden.

- Det er frygteligt og grusomt og giver anledning til nogle tanker i det danske folketing, og hvad kan vi gøre ved vores afhængighed af russisk gas, siger Jakob Ellemann-Jensen, der tilføjer, at det var en "sjældent konstruktiv debat" i Folketinget tirsdag.