GO'

Han er altid forberedt på en krise: - Jeg mener, det er en borgerpligt

I Sverige opfordrer staten borgerne til at have et nødberedskab klar, men det er ikke anbefalingen til danskerne, lyder det.

Jan Hansens anneks i Køge er ikke som de fleste danskeres.

For selvom mange andre måske også har fiskegrej og en sovepose liggende, er det med et helt andet formål for Jan Hansen. Han har nemlig også mad, toiletpapir, vand og førstehjælpsudstyr klar.

- Jeg har, så jeg kan klare mig i en rum tid. Det er lige fra mad til sovegrej, toiletpapir og vand. Det er sådan en udvidet husholdningskasse, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.

Jan Hansen er det, man kalder en prepper - eller en forbereder, som han selv foretrækker at kalde det.

Han forbereder sig på det værste scenarie, og han udelukker ikke noget på den front. Det kan være mange forskellige ting, lyder det.

Han ønsker at være helt selvkørende, hvis noget skulle ske, og i flere netværk diskuterer han metoder og udstyr med andre forberedere. Siden krigen i Ukraine brød ud, har han mærket, at flere danskere har fået interesse for at være forbereder.

- De spørger om, hvordan man laver vand, eller hvordan man får rent drikkevand. Hvordan de starter op som forberedere, og hvad de skal tage fat i, siger Jan Hansen.

En hel livsstil

Jan Hansen er altid forberedt, og det er en livsstil for ham at være forbereder.

Oprindeligt var det friluftsliv og overlevelsesture i naturen, der var hans store interesse, og så kom interessen for at være forbereder snigende ind, fortæller han.

Og livet som forbereder fylder ikke kun i hans kælder.

Hver dag kører Jan Hansen i bil til København for at arbejde, og her har han en særlig rygsæk liggende på bagsædet med mad, førstehjælpsgrej, powerbanks, en transistorradio og en særlig vandflaske med filter.

- Vand er rigtig, rigtig vigtigt at få, hvis jeg nu skal gå hjem fra København eller sidder fast i trafikken, så kan jeg gå ud og få noget vand. Der er et filter i, så jeg kan gå ned til en sø eller et springvand, og så kan jeg få rent vand, lyder det.

Jan Hansen ser ikke kun forberedelserne som noget, han gør for sig selv.

Han mener, at det er en borgerpligt at være selvkørende og selvforsynende i tilfælde af en krise.

Ingen ændring i trussel mod Danmark

Lars Aabjerg Pedersen, der er kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen, mener derimod ikke, at det er nødvendigt at forberede sig på en krisesituation i Danmark, selvom der nu er krig i Ukraine.

- Der er ikke nogen militær trussel mod Danmark, og derfor er der ikke for os at se et behov for at skrue op for ens egen beredskabsindsats, lyder det.

Han forstår derimod godt, at de voldsomme billeder fra Ukraine påvirker danskerne og kan sætte tanker i gang.

Sverige udsendte i 2018 brochuren 'Hvis krigen eller krisen kommer' til alle svenskere. Her forklares det blandt andet, hvordan man skal forholde sig under et terrorangreb, og de svenske myndigheder anbefaler at have en række fødevarer i hjemmet.

Noget lignende har Danmark ikke gjort. For Lars Aabjerg Pedersen er det vigtigt at understrege, at der er stor forskel på Danmark og Sverige, når det kommer til truslen fra Rusland.

- Svenskerne har ikke medlemskab af NATO, det vil sige, at de ikke er beskyttet af denne her NATO-paraply, og det er klart, at det gør deres trusselsbillede til noget andet, lyder det.

Skulle trusselsbilledet mod Danmark ændre sig, vil Beredskabsstyrelsen selvfølgelig følge med, men for nu ønsker han ikke at skabe panik eller puste til en utryghed, lyder det afslutningsvis.

Føler sig mere sikker

Jan Hansen har ikke skruet op for sit beredskab, selvom der er udbrudt krig i Ukraine, men han har ændret mindset og lagt både en plan A og en plan B, hvis der skulle ske noget, lyder det.

Han kan derimod ikke genkende, at det skaber utryghed at bruge så meget tid på at forberede sig på en krise. Tværtimod, lyder det.

- Der kommer mere ro på. Jeg kan træde ud af køen for alle dem, der skal have hjælp i tilfælde af en krise, og så kan jeg overlade pladsen til den næste, og det kan jeg gøre, fordi jeg har al den mad, jeg skal bruge.

I stedet opfordrer han alle danskere til at have mad og vand til minimum 72 timer, i tilfælde af at der skulle ske noget.

Se interviewet med Jan Hansen og Lars Aabjerg Pedersen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.