Dagens overblik

Dagens overblik: Nye satellitbilleder fra Butja

Voldsomme billeder fra ukrainsk forstad breder sig som en steppebrand, diplomatisk konflikt mellem Danmark og Rusland samt nyt i Mia-sagen.

Situationen er alvorlig. Det har vi vidst længe.

I takt med at ukrainerne genvinder territorium i det nordlige område ved hovedstaden Kyiv, spreder billeder af dræbte civile sig.

Og det har medført nyt pres fra den vestlige verden.

Velkommen til dagens overblik.

Satellitbilleder sår tvivl om russiske påstande

Anklagerne vælter ned over Rusland, efter billeder af civile ukrainere, der er blevet dræbt i byen Butja, har spredt sig.

USA har kaldt Vladimir Putin for en krigsforbryder. EU taler om hårdere sanktioner. Og det hele skyldes billeder, der tilsyneladende viser alt fra mennesker, der er blevet bagbundet og dræbt, til andre, som ifølge Ukraines regering er blevet tortureret og låst inde i tønder.

Rusland har afvist at stå bag, har kaldt det ”vestlig propaganda” og sagt, at Ukraine selv står bag – ligesom Rusland afviser, at der overhovedet er krig i Ukraine.

Men i flere uger, mens byen var under russisk kontrol, lå de selvsamme lig spredt i gaderne, som nu ses på fotografier over hele verden, skriver New York Times.

Det viser satellitbilleder, som de har gransket.

Danmark udviser 15 russere for spionage

Russiske spioner skal ikke længere have lov til at få frit spil i Danmark, mener regeringen.

Derfor bliver 15 russiske efterretningsofficerer, der er registreret som diplomater, nu tvunget ud af landet med 14 dages varsel.

Vi følger dermed i hælene på en række andre europæiske lande såsom Tyskland og Frankrig, der også har udvist russiske diplomater.

Og det kommer til at få konsekvenser, siger Rusland:

Moskva vil gøre gengæld mod danske diplomater

Det vil ikke gå ubesvaret hen, at Danmark bortviser russiske diplomater.

Det har Maria Zakharova, der er talskvinde for Ruslands udenrigsministerium, gjort klart.

Også Ruslands ambassade i Danmark anklager Danmark for at provokere russerne.

- Dette skridt fra dansk side er uden grundlag og sigter mod at ødelægge forholdet mellem vores lande yderligere. Det vil ikke forblive ubesvaret, siger ambassaden til TV 2.

Én mistænkt renset i Mia-sagen

Den ene af de to mænd, der blev anholdt for mordet på 22-årige Mia Skadhauge Stevn, som blev bortført og dræbt efter en bytur i Aalborg, er ikke længere sigtet i sagen.

Det oplyser Nordjyllands Politi. De har gennemgået den nu frikendte mands færden fra ende til anden på gerningsnatten og på baggrund af det konkluderet, at han ikke har noget at gøre med sagen.

En anden mand er fortsat fængslet i sagen, og politiet er stadig i gang med en ”omfattende” efterforskning, lyder det.

Tvivl om Nadia Nadims VM-rolle afklaret

Den danske fodboldspiller Nadia Nadim har flere gange været i vælten for sin støtte til VM i Qatar.

Selv har hun gentagne gange afvist kritikken og sagt, at det er vigtigt for børnene i Qatar at se, hvilke muligheder fodbold kan give.

På selveste 1. april skrev hun så på Instagram, at hun nu skal være VM-ambassadør for Qatar. Hun modtog igen voldsom kritik fra mange danskere, og efterfølgende skrev hun så ”aprilsnar”.

Men den er god nok. Det slår det internationale fodboldforbund, FIFA, nu fast over for TV 2.