GO'

Danskere gav ukrainsk par husly - kort efter fejrede de parrets bryllup

Nikolaj Mertz og hans kæreste valgte at sætte alt ind på, at det par, de havde givet husly, kunne blive gift.

For Nikolaj Mertz handlede det om at gøre noget, da han tilbød husly til Gio Dara og Oleksandra Anfilova fra Ukraine.

Men hvad, han ikke havde regnet med, var, at han kort efter skulle til bryllup hos dem.

For det unge ukrainske par var det nemlig en del af planen at blive gift i Danmark.

Nikolaj Mertz og hans kæreste, Caroline Stenderup Garre, gik derfor straks i gang med at hjælpe med at arrangere den store dag.

- Oleksandra skulle have en kjole, og det fik min kæreste fikset hos en, der lejer kjoler ud. Hun fik den endda doneret, rigtig flot, fortæller Nikolaj Mertz i ’Go’ morgen Danmark’.

På få dage fik de gjort alt klar, og onsdag blev Gio Dara og Oleksandra Anfilova gift med Nikolaj Mertz og Caroline Stenderup Garre som vidner.

- Det var rigtig stort. Det var også min fødselsdag, så det var en ekstra fødselsdagsgave. Jeg sagde til Caroline et par dage før, at jeg gerne ville have en 30-årsfødselsdag, jeg aldrig nogensinde glemmer, og det gør jeg ikke, det er helt sikkert, siger Nikolaj Mertz.

Under de her omstændigheder er det noget af det bedste, der kan ske

Gio Dara

Georgisk statsborgerskab

Gio Dara og Oleksandra Anfilova flygtede til Danmark med deres mødre.

Gio Dara har boet i Ukraine i mange år, men fordi han har georgisk statsborgerskab, kunne han forlade landet.

Men hans georgiske statsborgerskab betød også, at han og Oleksandra Anfilova ikke kunne blive gift hvor som helst i Europa.

Først kørte de til Rumænien for at blive viet, men det kunne ikke lade sig gøre, og så faldt valget på Danmark, hvor de kunne blive gift, selvom de havde to forskellige statsborgerskaber.

Parret havde dog ikke regnet med, at det ville blive et så godt bryllup og i så smukke omgivelser, som Gio Dara beskriver det.

- Vi troede, vi ville blive gift alene og bare skrive under på nogle formelle dokumenter, men det blev et bryllup, vi vil huske. Under de her omstændigheder er det noget af det bedste, der kan ske, forklarer Gio Dara.

Stærkt venskab

Det er nu få uger siden, at Gio Dara og Oleksandra Anfilova flyttede ind hos Nikolaj Mertz, Caroline Stenderup Garre og deres etårige datter i Holte.

Alligevel føles det som om, de har været venner længe, forklarer både Nikolaj Mertz og Gio Dara.

- Det er meget sjældent, at man møder mennesker og føler, at man har kendt dem i flere år, og det er sådan, vi har det lige nu. Jeg er meget taknemmelig for, at vi mødte hinanden, og forhåbentlig vil vi holde kontakten, fortæller Gio Dara.

Gio Dara og Oleksandra Anfilova har nu fundet deres eget sted, men de er meget taknemmelige for den hjælp og støtte, de har fået i Danmark, men også fra resten af Europa.

Det er meget vigtigt at se håb, og de her mennesker giver mig håb

Gio Dara

- De mennesker, vi møder, er for livet. Det er det vigtigste budskab. Folk er flinke, og det inspirerer en. En dag vil det ende, og Ukraine vil overleve, men i disse mørke tider ser vi lyset, og det er meget vigtigt at se håb, og de her mennesker giver mig håb, forklarer Gio Dara.

Når krigen er slut, drømmer han og Oleksandra Anfilova om at holde et stort bryllup for alle deres venner hjemme i Ukraine, og Nikolaj Mertz og Caroline Stenderup Garre er allerede inviteret.

Se interviewet med Gio Dara og Nikolaj Mertz i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.