Dagens overblik

Dagens overblik: Vores gas er en øm tå i nye sanktioner mod Rusland

Pensionsbranche klar med milliardinvestering i Forsvaret, Qvortrup stopper som chefredaktør og fuld kvinde frikendt for at køre sin mand ned.

Efter lang tid med sol og blå himmel blev det tid til at finde regntøjet frem igen på en grå og våd mandag.

Velkommen til dagens overblik.

EU kræver nye sanktioner – men gasimporten er en øm tå

Chokerende billeder af det russiske militærs formodede drab og ødelæggelser fra den ukrainske by Butja har fået EU til at varsle strammere sanktioner mod den krigsførende magt.

Men problemet er, at sanktionerne kan komme til at ramme EU-landene hårdt, hvis man sætter ind mod den meget store russiske eksport af gas.

EU har allerede bebudet, at man vil beskære sin gasimport fra Rusland med to tredjedele i løbet af i år. Men et fuldt stop for al import af russisk gas vil kunne kaste de store europæiske økonomier – eksempelvis den tyske – ud i en decideret krise.

I torsdags meldte USA ud, at man nu skærper sanktionerne mod blandt andet russiske industrisektorer.

Klar til at investere milliarder i Forsvaret

De danske pensionsselskaber har taget en "principbeslutning" og melder sig nu i samlet flok klar til at investere milliarder i Forsvaret.

Pensionsselskaberne råder over en samlet pengebeholdning på 4000 milliarder kroner. Og de midler kan blandt andet bruges til at overtage Forsvarets eksisterende bygninger i form af køb. Men også opkøb af statsobligatikoner skal kunne bruges som en måde at yde finansiel opbakning til staten på.

Det understreges dog, at der med de mange pensionsmilliarder ikke er tale om direkte tilskud til det rent forsvarsfaglige - og dermed heller ikke "krudt og kugler".

Qvortrup færdig som chefredaktør

Bare ni måneder blev det til på posten som ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet for Henrik Qvortrup, som mandag er fratrådt med øjeblikkeligt virkning.

Den tidligere dømte journalist (fra sin tid som chefredaktør på Se og Hør, red.) vil dog fortsætte med at levere til Ekstra Bladet i en vant rolle som politisk kommentator og stemme på mediepodcasten Q&CO.

JP/Politikens Hus oplyser, at Qvortrups beslutning kommer "i forlængelse af en ny, redaktionel strategi for Ekstra Bladet".

Qvortrups afløser er allerede udnævnt, idet mediets journalistiske redaktør, Knud Brix, tager plads i hjørnekontoret på Rådhuspladsen.

Fuld kvinde frikendt for uagtsomt manddrab på ægtefælle

En 59-årig kvinde er blevet frikendt for uagtsomt manddrab ved at have kørt sin mand ihjel på parrets ejendom nær Holstebro.

Kvinden, som efterfølgende blev testet med en promille på 1,63, blev dog kendt skyldig i at have kørt en lastbil i påvirket tilstand og får en bøde på 12.000 kroner for det.

Den dømte valgte at modtage dommen, men anklagemyndigheden har to uger til at overveje, om den vil anke til landsretten.

Anklageren mente, at hændelsen skulle straffes med fængsel i tre år og seks måneder.

En verdensstjerne vender hjem

Endnu en stor stjerne er om godt et års tid at finde i den danske håndboldliga.

Niklas Landin har valgt at vende hjem til Danmark, hvor han har fået en kontrakt med Aalborg Håndbold fra sommeren 2023.

Den danske landsholdskeeper blev i sidste uge kåret til verdens bedste håndboldspiller for 2021, men har valgt at søge væk fra det hektiske liv i den tyske Bundesliga hos THW Kiel på grund af "familiære udfordringer", som han kalder det.

Aalborg Håndbold har sikret sig Landin på en fireårig kontrakt.

***