Krigen i Ukraine

Ukrainere vender hjem til sønderbombede byer: - Helvede brød ud

Efter russiske troppers tilbagetrækning fra områderne omkring Kyiv er befolkningen så småt begyndt at vende tilbage igen.

I ruinerne af landsbyen Dmytrivka, der torsdag var vidne til voldsomme kampe mellem russiske og ukrainske tropper, er der nu stille.

Søjler af røg rejser sig fra de smuldrende rester af tanks. På villaveje ligger bombekratere og ruinerne af sønderbombede huse side om side med bygninger, der tilsyneladende står som før - helt upåvirket af de forudgående dages kampe. Som en påmindelse om, hvad byen var tidligere.

En dådyrunge med brandskader ligger sammenrullet i hjørnet af en forhave. Fra det forkullede lig af en russisk soldat er en afbrændt hånd strakt mod himlen.

Forsøgte at overtage kontrollen

Mellem kratere og efterladt militærgrej går Leonid Vereshchagin rundt og besigtiger skaderne sammen med sin kone. Hendes rene, hvide jakke lyser op i det mudrede landskab. Med det yderste af fingerspidserne holder hun i den ene hånd et gevær. I den anden holder hun et patronhylster.

- 30. marts omkring klokken seks om morgenen udbrød helvede i byen. Russiske tropper fra Bucha forsøgte at komme tilbage og overtage kontrollen med området, hvor ukrainske soldater befandt sig, siger Leonid Vereshchagin til Reuters.

Landsbyen ligger 35 kilometer fra Kyiv og er omgivet af skov og marker. Før krigen var indbyggertallet på omkring 4000 mennesker. Byen har været under skiftende russisk og ukrainsk kontrol siden krigens udbrud, og torsdag forsøgte russiske tropper at indtage landsbyen igen – uden held.

Som at blive slået i hovedet med en hammer

Leonid Vereshchagin og hans kone søgte tilflugt i en vens kælder i kampenes indledende faser.

- Fra den ene side kunne vi høre tanks skyde på os, og fra Bucha-siden var vi under massiv morterbeskydning. Vi gemte os i et beskyttelsesrum – det var okay, men det føltes lidt som at have en hjelm på, hvor nogen slår den med en hammer fra oven. Sådan føltes det, fortæller han.

Siden lykkedes det parret under en pause i kampene at søge tilflugt i skovene nær landsbyen.

Og nu, hvor russiske styrker har forladt byen, kan de altså vende tilbage og betragte omfanget af skaderne.

- Man kan se, at fjenden overvurderede sit potentiale omkring Kyiv. Og vi fortsætter fremadrettet med at frigøre vores byer og evakuere vort folk. Nu bliver den første opgave at genskabe den offentlige orden og skaffe adgang til vand, mad og elektricitet, siger Ukraines viceindenrigsminister, Yevhen Yenin, til Reuters.

Åbne caféer og biler i gaden

Efter Ruslands opsigtsvækkende udmelding tirsdag om at skære drastisk ned på militær aktivitet i Kyiv og de omkringliggende områder, er flere ukrainere begyndt at vende tilbage til de byer, de er flygtet fra.

Danske Jonas Skovrup Christensen, der bor i Kyiv, kan godt mærke, at de militære spændinger er aftagne.

- Over de sidste to-tre uger har vi kunnet mærke, at der er kommet meget mere liv. Cafeer åbner, der er flere biler i gaden, og særligt den sidste uge er det taget til, siger han til TV 2.

Ifølge meldinger fra tidligere i krigen havde Rusland til hensigt at erobre Kyiv i løbet af et par dage, og de russiske styrker rykkede også hastigt frem mod hovedstaden i krigens første dage.

Men i den seneste tid har der været meldinger om, at de russiske tropper er på tilbagetog omkring hovedstaden, mens ukrainske styrker bevæger sig fremad i en modoffensiv.

Ifølge danske Jonas Skovrup Christensen har den nye situation smittet af på stemningen i hovedstaden.

- Det er en by, som er lidt lettet oven på den sidste måned til fem uger, siger Jonas Skovrup Christensen.

Ifølge FN er flere end 4,1 millioner ukrainere flygtet ud af landet, siden krigen begyndte 24. februar. FN vurderer desuden, at 6,5 millioner er internt fordrevne.