Krigen i Ukraine

Rusland melder om angreb over grænsen - og advarer om at skade fredsforhandlinger

Der er ifølge meldinger tale om et oliedepot, der er blevet ramt. Men det er endnu ikke bekræftet

Det - ifølge Rusland - ukrainske angreb på et oliedepot i den russiske by Belgorod skaber ikke "behagelige betingelser" for at fortsætte fredsforhandlingerne med Kyiv.

Det oplyser Kremls talsperson, Dimitrij Peskov.

Oplysningerne om, at det er Ukraine, der står bag beskydningen er ikke blevet bekræftet - heller ikke fra ukrainsk side.

Regionens guvernør Vyacheslav Gladkov siger, at oliedepotet er blevet ramt af et ukrainsk luftangreb med to helikoptere, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge guvernøren er to ansatte blevet kvæstet og nogle områder, der ligger tæt på grænsen til Ukraine, er ved at blive evakueret.

Putin er presset

Samtidig er Putin en presset mand. Det har den britiske forsvarsminister Ben Wallace sagt til blandt andre Sky News.

- Præsident Putin er ikke den kraft, han plejede at være. Han er nu en mand i et bur, han har bygget rundt om sig selv, siger Ben Wallace til mediet.

Ifølge Ben Wallace’ analyse af Ruslands og Putins militære situation, har han udkørt sin hær og haft signifikante tab.

Udover at Putin skal leve med, hvad han har påført Ukraine af konsekvenser, ”skal han også leve med konsekvenserne af, hvad han har gjort mod sin egen hær”.

Forsvarsministeren peger på, at russerne nu fokuserer på det sydlige og østlige Ukraine. Og det kommer nu i højere grad til at gå ud over civile, gætter han.

- Vi har set det før. Det bliver altid værre. Der kommer flere civile angreb i civile områder, siger han ifølge CNN og Sky News.

Humanitær korridor til Mariupol

I et forsøg på at redde netop civile fra byen Mariupol, der er hårdt ramt af mangel på basale fornødenheder såsom vand, varme og mad, er der dannet et humanitær korridor.

Allerede torsdag sendte den ukrainske regering 45 busser afsted mod den sønderbombede by for at forberede evakueringen, som fra morgenstunden skal foregå via såkaldte humanitære korridorer. Det oplyste vicepremierminister Iryna Vereshchuk.

- Vi har fået besked fra Internationalt Røde Kors om, at Rusland er villige til at åbne for adgang til en humanitær korridor til Mariupol, sagde hun.

Men fredag skulle det ikke vise sig at være så nemt for Røde Kors-konvojen at komme ind i byen, da fem køretøjer fra Internationale Røde Kors måtte stoppe i byen Zaposizhzhia ifølge BBC, mens de afventede de "krævede sikkerhedsgarantier" for at kunne køre ind i Mariupol.

I løbet af formiddagen kom tilladelsen.

Talspersonen for Internationale Røde Kors oplyser, at de øverste myndigheder i Ukraine og Rusland har godkendt en evakueringsplan for Mariupol, skriver Reuters.

Fra Mariupol lyder det, at det fortsat er "meget farligt" for enhver at bevæge sig ud eller ind i byen.