Taliban i Afghanistan

Taliban lavede sjov med at bortføre dansker, da hans kamera var slukket

De første billeder fra danskernes tidligere område i Afghanistan blev til med hjælp fra vores tidligere fjender.

Kommandanten var ikke helt tilfreds.

Det var ham, som bestemte i området ved den tidligere danske base Armadillo i Afghanistan.

Der opstod en meget anspændt stemning

Nagieb Khaja, journalist

Nu var danskerne tilbage, og selv om det kun drejede sig om en enkelt mand, var kommandant Ramatullah mistænksom.

For han havde nemlig kæmpet mod danskerne, da de var i området i 2010.

Danskeren, der stod over for ham nu, var den danske journalist Nagieb Khaja.

Han har netop færdiggjort dokumentarfilmen 'Taliban Land', der kan ses på TV 2 PLAY. I filmen skildrer han sin rejse rundt i Afghanistan, hvor han var den første vestlige journalist, der rejste rundt i landet efter Talibans magtovertagelse i august.

Ved den tidligere fremskudte danske base udviklede hans rejse sig bekymrende, fordi folk i området nærede en solid mistro til fremmede - og især udlændinge fra vesten.

- De jokede med, at hvis jeg ikke havde haft talibanfolk med mig, så havde de kidnappet mig. Og var jeg kommet bare kort tid før, så tror jeg, de havde gjort det, siger Nagieb Khaja til TV 2.

Nagieb Khaja har prøvet at blive bortført før, så inden rejsen til Afghanistan i august havde han gjort alt, hvad han kunne, for at undgå at komme i samme situation igen.

På tur med Taliban

Den tidligere danske base ligger i Helmand-provinsen, og i dette område var Nagieb Khaja nødt til at rejse rundt med beskyttelse fra Taliban, da området er kendt for at være meget antivestligt.

I alt blev han ledsaget af to mediefolk og en bevæbnet vagt fra den religiøse bevægelse, fortæller han.

- De blev sendt med, så folk i området kunne være sikre på, at jeg var sendt af Taliban. Det var faktisk for min egen skyld, de var med, siger Nagieb Khaja.

Oppasserne blandede sig også lidt i hans arbejde, men de forhindrede ham ikke i at udføre det.

Jeg kender nogle kommandanter, og jeg lod dem vide, at jeg var på vej ind

Nagieb Khaja, journalist

Og under besøget ved Armadillo fik han for alvor brug for deres hjælp.

Den lokale kommandant var temmelig mistroisk, da Nagieb Khaja ankom med sit følge for at fotografere området.

- Kommandanten gav sig til at afhøre medietalsmanden fra Taliban, og der opstod en meget anspændt stemning, siger Nagieb Khaja.

Vennerne

Det havde ikke været let for ham at komme ind i Afghanistan, mens de fleste andre vestlige mediefolk var på vej ud.

Men Nagieb Khaja har arbejdet i landet siden 2006, og han har gennem årene fået mange kontakter i Taliban.

Nogle af dem stoler han så meget på, at han havde tillid til, at de ville hjælpe ham, hvis noget gik galt.

- Jeg kender nogle kommandanter, og jeg lod dem vide, at jeg var på vej ind, og så bad jeg dem tjekke op på mig. Hørte de ikke fra mig inden for et bestemt tidsrum, skulle de så sætte gang i deres kontakter, siger Nagieb Khaja.

Bekendtskaberne i Taliban er nøje udvalgt, og det er ikke nok, at det er mænd med magt.

- Der findes folk i Taliban-bevægelsen, der holder deres ord. Og der findes også folk i bevægelsen, som har en etik omkring overholdelse af aftaler, siger Nagieb Khaja og tilføjer, at han har udvalgt og opdyrket sine bekendtskaber i landet gennem mange år.

- Jeg har mødtes med dem, drukket te og mærket efter. Det handler om at lære folk at kende rent menneskeligt, så jeg kan stole på den persons ord, selv om vi har forskellige verdensanskuelser, siger Nagieb Khaja.

Han fortæller, at der også hos Taliban findes folk med en interesse for at bevægelsen tager sig godt ud i medierne.

- Mine kontakter hjælper mig, fordi Taliban er lige som alle andre militante grupper. De er interesseret i en relation til pressen, de vil gerne høres, men de har selvfølgelig deres eget narrativ, siger han.

De realistiske talibanere

Danskerens oplevelse er, at de fleste medlemmer af Taliban ser vestlige medier som propagandistiske, og at de er ekstremt kritiske over for journalister.

- Men der er også folk i bevægelsen, der er mere realistiske. Dem, jeg har fået adgang til gennem årene, føler, at jeg har været fair, og de forstår, at kritisk journalistik er en del af det. Og den relation vil de tilsyneladende ikke ødelægge, siger Nagieb Khaja.

Ud over de bekendtskaber, som Nagieb Khaja har gjort sig gennem årene, gik han også gennem de mere officielle kanaler for at få lov til at rejse i Talibans Afghanistan.

Bevægelsens øverste medietalsmand hedder Zabihullah Mujahid, og Nagieb Khaja havde også orienteret ham, inden han rejste ind i landet.

Zabihullah Mujahid er en magtfuld mand, og en af de gange, hvor det var ved at gå galt for Nagieb Khaja kom han til hjælp.

Det skete uden for Kabuls lufthavn, hvor Taliban forsøgte at holde lokale afghanere væk fra de sidste vestlige fly ud af landet.

Det stjålne kamera

Her kunne Nagieb Khaja gå rundt uden oppassere fra Taliban, og nu forsøgte han at optage urolighederne på video.

Men så opdagede et medlem af Taliban, hvad der foregik.

Nagieb Khaja blev slået med en pisk og fik konfiskeret sit kamera.

- Det var en talibaner, der handlede på egen hånd, og han ville ikke give mig det igen, siger Nagieb Khaja.

Efter magtovertagelsen var det op til Taliban at holde ro og orden, så Nagieb Khaja måtte søge hjælp hos bevægelsen for at få kameraet igen.

- Talibans medieafdeling havde netop åbnet et kontor i Kabul, så jeg gik faktisk bare derover, siger han.

Zabihullah Mujahids assistent tog imod ham.

- Jeg gav assistenten en underskrevet erklæring om, at vi havde mistet kameraet. Så gik han ind til Zabihullah Mujahid og kom tilbage med et brev, hvor der stod, at jeg havde lov til at filme og skulle have en undskyldning, siger Nagieb Khaja.

Han vendte tilbage til talibaneren ved lufthavnen.

- Jeg skældte den unge fyr ud, og han sagde, han var stresset, siger Nagieb Khaja.

Kameraet blev leveret tilbage med en undskyldning.

- Sådan er Taliban også. De er totalitære og hierarkiske. Fodsoldaterne skal parere ordrer, og man skal overholde reglerne, siger Nagieb Khaja.

Talibans venner

Under besøget ved den tidligere danske base Armadillo endte kommandanten også med at respektere medieafdelingens ønske om, at en dansk journalist måtte komme på besøg.

Han kørte endda med rundt i området.

Her kunne de lokale indbyggere så fortælle Nagieb Khaja, at de også havde været på Talibans side, dengang de danske soldater forsøgte at vinde deres hjerter.

På grund af oppasserne fra Taliban kunne Nagieb Khaja ikke komme til at tale med dem på tomandshånd, men han vurderer, at de formentlig talte sandt.

- Det afspejler den stemning, jeg har mødt i landområderne i Afghanistan siden mit første besøg i 2006. Ham der kommandanten var helt tydeligt en af drengene fra landsbyen. I bedste fald støttede en stor del af befolkningen i landområderne i Helmand ikke Taliban direkte, men de støttede i hvert fald heller ikke den vestlige tilstedeværelse, siger Nagieb Khaja.

Trods den negative stemning mod Vesten, oplevede Nagien Khaja dog ikke, at krigerne hos Taliban forsøgte at skjule noget for ham eller forhindre ham i at optage til sin dokumentar, undtagen når han filmede demonstrationer.

- Ud over episoden med kommandanten i Helmand blev jeg kun bedt om at slukke kameraet, når talibanerne selv syntes, at de så dumme ud. For eksempel hvis turbanen sad forkert, eller da en af dem tabte magasinet til sit gevær, siger Nagieb Khaja.