Rusland invaderer Ukraine

Zelenskij vil bede Danmark om flere våben – måske er de allerede på vej

Af sikkerhedshensyn bliver det ikke længere meldt ud offentligt, hvis Danmark sender våben.

Det er ikke en hvilken som helst tirsdag på Christiansborg.

Klokken 12.30 toner den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskji, frem på storskæm i Landstingssalen og taler direkte til de danske folketingsmedlemmer.

Forventningen er, at præsidenten vil fortælle om den aktuelle situation i Ukraine og takke Danmark for den støtte, vi har vist.

Men præsidenten vil formentlig også bruge talen til at lægge et pres på Danmark. Et pres for at hjælpe endnu mere.

Og det er helt rimeligt, lyder det fra flere af de politikere, TV 2 har talt med. En af dem er Venstres formand, Jakob Ellemann Jensen.

- Det betyder noget at høre Zelenskij tale til os og gøre det klart for ham, at vi gerne vil høre, hvad han har at sige, og hjælpe alt det vi kan, siger han.

De radikales forsvarsordfører Martin Lidegaard er enig. Fra ham lyder det:

- Min klare fornemmelse er, at alle har det sådan: Alt vi kan hjælpe med, uden at optrappe konflikten, det vil vi gerne, siger han til TV 2.

Danmark skal sende flere våben

Volodymyr Zelenskij har ved flere lejligheder udtrykt et ønske om mere hjælp fra Vesten.

Så sent som i nat bad han i en tale Vesten om at indføre en olieembargo, så Rusland ikke kan tjene penge til krigen på at eksportere olie til Vesten.

Zelenskij bad også sine allierede om at blive ved med at sende våben.

Særligt våbendelen, forventer Jakob Ellemann-Jensen, vil fylde i dagens tale til Folketinget. Og han er helt enig med den ukrainske præsident i, at Danmark skal gøre endnu mere.

- Der skal mere våbenhjælp til, og det er også noget, vi kan købe andre steder i stedet for at tage af det, der ligger på hylderne herhjemme, siger han.

Konkret foreslår han, at Danmark sender penge til Ukraine, som kan blive brugt til at købe våben.

Hemmelighedskræmmeri

Officielt har Danmark kun sendt én leverance af våben, nemlig 2700 panserværnsraketter. Det blev besluttet 27. februar.

Om der er sendt mere er ikke offentligt kendt. På grund af sikkerhedshensyn bliver det nemlig ikke meldt ud længere.

Sådan lyder det fra politikerne, når TV 2 spørger.

- Jeg kan ikke udtale mig om det af hensyn til ukrainernes sikkerhed. I starten var vi meget åbne om det, men det er blevet mere farligt og foregår skjult nu, siger Martin Lidegaard.

Samme meldinger kom fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Bruxelles torsdag.

- Vi er i meget, meget tæt dialog med vores allierede om fortsatte donationer af forskellig karakter. Men det er ikke det hele, vi kommer til at kunne være helt åbne om af sikkerhedsmæssige årsager.

Ifølge Martin Lidegaard skyldes hemmelighedskræmmeriet, at det er særdeles uklogt at lade russerne få fat i oplysninger om, hvornår og hvilken type våben der leveres til Ukraine.

Våben er altafgørende

TV 2 korrespondent Rasmus Tantholdt, der befinder sig i Ukraine, fortæller, at ukrainerne simpelthen ikke kan klare sig uden de vestlige våbenleverancer.

- De er altafgørende, så kort kan det siges. Hvis ukrainerne ikke fik leveret våben, så havde vi ikke stået her i dag. Så havde alt været overtaget af russerne, siger han.

Derfor forventer Ramus Tantholdt også, at Volodymyr Zelenskij helt tydeligt vil rette en appel til Folketinget om at sende flere penge og flere våben.

- Han kommer til at bede om flere våben, fordi det er så vigtigt for ukrainerne, siger han.

Præcis hvad Ukraines præsident vil sige i talen klokken 12.30, kan du følge på TV2.DK eller TV 2 NEWS.