Danmark tilbyder at sende 800 soldater til de baltiske lande

De danske soldater har trænet og er klar til at tage af sted med kort frist, siger forsvarsminister Morten Bødskov.

Danmark tilbyder at udsende en kampbataljon på omkring 800 soldater til de baltiske lande. Det oplyser Mette Frederiksen på et pressemøde tirsdag.

- Vi er allerede markant til stede i Baltikum, men vi er klar til at gøre endnu mere, siger hun.

Statsministeren understreger, at NATO først officielt skal anmode om de 800 danske soldater, der vil blive en del af en større NATO-mission.

Det skal desuden vedtages af et flertal i Folketinget, men her er der allerede opbakning, fortæller statsministeren.

- Et bredt flertal har i dag bakket op om regeringens beslutning, og det er jeg glad for, siger hun.

Forventer anmodning fra NATO

Danmark har siden starten af marts bidraget med cirka 220 soldater i Estland.

Derudover har Danmark en kampbataljon på 800 soldater i Slagelse, der kan være klar til at rykke ud med få dages varsel. Det er den bataljon, som statsministeren nu tilbyder at sende til de baltiske lande.

Mette Frederiksen siger på pressemødet, at regeringen har "en formodning om", at det vil blive aktuelt at sende kampbataljonen af sted.

– Vi ville ikke sætte det her arbejde i gang, hvis ikke det var fordi, vi havde en formodning om, at det ville ske, siger hun.

Der vil senere på ugen blive fremsat et beslutningsforslag om udsendelsen i Folketinget.

Et stort bidrag

Ifølge forsvarsminister Morten Bødskov er det en "meget stor beslutning" at sende 800 soldater af sted.

- Det er et stort bidrag fra det danske forsvar, og det er med til at understrege, at vi i Danmark har en helt særlig forpligtelse til at sikre tryghed i de baltiske lande, siger han.

Forsvarsministeren uddyber, at de danske soldater har trænet og er klar til at tage af sted med kort varsel.

Kampbataljonen vil blive en del af NATO’s afskrækkelsesmission i de baltiske lande og Polen. Missionen har til formål at vise solidaritet med lande, der føler sig udsatte, og demonstrere, at NATO er parat til at beskytte sit territorium.

Besøger de danske soldater i morgen

Onsdag og torsdag rejser fem partiledere - herunder statsminister Mette Frederiksen - af sted for at besøge de tre baltiske lande Estland, Letland og Litauen.

Det skrev Statsministeriet i en pressemeddelelse tidligere tirsdag.

Partilederne skal blandt andet besøge den militærbase i Estland, hvor Danmark lige nu har soldater udstationeret, og hvor der måske snart kommer flere til.

Udover Mette Frederiksen er det Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, SF-formand Pia Olsen Dyhr, De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, og den konservative formand, Søren Pape Poulsen, som skal med på rejsen. Det er altså lederne af de partier, som står bag den store sikkerhedsaftale, der landede 6. marts.

Klokken 18.15 bliver statsministeren interviewet om situationen i Ukraine. Følg med på TV2.DK, TV 2 NEWS eller i 18-nyhederne på TV 2.