Rusland vil splitte Ukraine i to, siger ukrainsk efterretningschef – her er scenariet

Zelenskij er klar til at forhandle med Rusland om neutralitet.

Rusland forsøger at splitte Ukraine med henblik på at skabe to lande i stil med Nord- og Sydkorea.

Sådan lyder vurderingen fra chefen for den militære efterretningstjeneste i Ukraine, Kyrylo Budanov, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Han (Putin red.) vil forsøge at lave en linje mellem de ikkebesatte og besatte regioner i vores land, siger efterretningschefen.

Ifølge Kyrylo Budanov er den nye russiske strategi opstået, fordi de oprindelige planer om at overtage hele Ukraine ikke længere synes mulige.

- Han (Putin red.) er blevet klar over, at han ikke kan sluge hele landet, lyder efterretningschefens vurdering.

I samme udtalelse advarer Kyrylo Budanov om, at et forsøg på at splitte Ukraine i to vil føre til "blodige guerillakrige".

Det vil ikke blive positivt for russerne. De vil møde modstand for altid

Claus Borg Reinholdt, TV 2-korrespondent

Østen er mere prorussisk

Præcis hvor russerne ønsker, at skillelinjen skal gå, vides ikke.

Hvis det er korrekt, at russerne vil splitte landet, vil de formentlig gå efter en opdeling af Øst og Vest, hvoraf det er den østlige del, russerne vil have kontrol over. Det fortæller TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt, der lige nu befinder sig i Ukraine.

- Flere områder i Østukraine er allerede russisk præget med hensyn til sproget for eksempel, og her er man generelt mere venlig stemt over for den russiske magt, siger Claus Borg Reinholdt.

Det gælder eksempelvis de to udbryderrepublikker, Luhansk og Donetsk, som Vladimir Putin kort inden invasion erklærede for selvstændige.

Fredag sagde vicechefen for generalstaben for Ruslands væbnede styrker, Sergej Rudskoj, at Rusland har gennemført første fase af sin såkaldte "militæroperation" og vil fokusere på "at befri" den østlige Donbass-region, som netop udgøres af Luhansk og Donetsk.

Problematisk at bevæge sig mod vest

Det er dog langtfra alle østukrainske regioner, der er prorussiske.

I havnebyen Mariupol har lokale styrker i ugevis forsøgt at holde stand, mens bomberne er regnet ned over dem. Også i Kharkiv er der voldsomme kampe som følge af invasionen.

Derfor er det heller ikke bare lige til at dele Ukraine i to, vurderer Claus Borg Reinholt.

Og jo længere mod vest russerne bevæger sig, jo større problemer vil de få, vurderer han.

- Det vil ikke blive positivt for russerne. De vil møde modstand for altid, fordi de vestlige regioner intet ønske har om at komme under russisk kontrol.

Det gælder eksempelvis hovedstaden Kyiv og storbyen Lviv.

Zelenskij åben for diskussion om neutralitet

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har ikke kommenteret på udtalelserne om en opdeling af landet.

Søndag gjorde han det dog klart, at Ukraine er klar til at forhandle med Rusland om neutralitet som del af en fredsaftale. Det skriver Reuters.

I et interview med russiske journalister erkendte Zelenskij således, at det ikke bliver muligt at generobre alt territorium, som Rusland har overtaget. Et forsøg på det vil ifølge præsidenten føre til en tredje verdenskrig.

Præsidenten ønsker dog, at neutraliteten skal garanteres af en tredjepart, og at der også skal være en folkeafstemning om den, skriver Reuters.

Fredsforhandlinger genoptages mandag

Rusland har ikke kommenteret på den ukrainske håndsrækning, men i denne uge mødes repræsentanter for Rusland og Ukraine til fredsforhandlinger i Tyrkiet.

Claus Borg Reinholdt tror dog ikke, at de seneste nye meldinger vil blive en del af forhandlingerne.

Ifølge ham vil der primært være fokus på lokal våbenhvile og korridorer, der skal sikre ukrainere sikker vej ud af landet.

Over 3,8 millioner ukrainere er flygtet ud af Ukraine, siden Rusland invaderede landet for lidt over en måned siden. Lige så mange er på flugt internt i landet.