Et møde mellem Putin og Zelenskij giver ikke mening lige nu, siger Lavrov

Tirsdag mødes repræsentanter for Rusland og Ukraine til fredsforhandlinger i Tyrkiet.

Det giver ingen mening, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, mødes ansigt til ansigt lige nu.

SĂĄdan lyder det fra den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov.

- Konflikten har ulmet i så mange år, at en kæmpe mængde problemer har bygget sig op. Derfor vil det at mødes og udveksle meninger, om hvad de hver især tænker, bare være kontraproduktivt, siger han i et interview med serbiske journalister ifølge Reuters og flere andre internationale medier.

Meldingen kommer forud for fredsforhandlinger i Tyrkiets hovedstad Istanbul tirsdag klokken 10.

Her skal repræsentanter for Ukraine og Rusland mødes, men de to præsidenter deltager altså ikke.

Bør først mødes senere

Volodymyr Zelenskij har flere gange efterspurgt et personligt møde med Vladimir Putin. Ifølge den ukrainske præsident kan konflikten ikke løses, før de to parter mødes.

Sergej Lavrov siger mandag, at Putin ikke decideret nægter at mødes med Zelenskij, men at Putin synes, det er "fundamentalt vigtigt, at møderne er velforberedte”.

- De to præsidenter bør først mødes, når forhandlingerne nærmer sig enighed på kerneområderne, siger han.

Han uddyber, at det fortsat er Ruslands mĂĄl at "demilitarisere og afnazificere Ukraine".

Aftaler om vĂĄbenhvile og korridorer

Siden Rusland invaderede Ukraine for lidt over en måned siden, har de to lande mødtes flere gange til fredsforhandlinger.

Indtil videre er der dog ikke kommet noget afgørende ud af møderne.

De er primært blevet brugt til at forhandle lokale våbenhviler og indgå aftaler om humanitære korridorer med henblik på at få ukrainere sikkert ud af landet. Flere gange er aftalerne dog ikke blevet overholdt.

Hvad der præcis er på dagsordenen tirsdag, vides ikke. Men de seneste dage er der kommet flere opsigtsvækkende meldinger, som måske kan rykke forhandlingerne i en ny retning.

Vil forhandle om neutralitet

Søndag meddelte Volodymyr Zelenskij, at Ukraine er klar til at forhandle med Rusland om neutralitet som del af en fredsaftale. Det skriver Reuters.

I et interview med russiske journalister erkendte Zelenskij således, at det ikke bliver muligt at generobre alt territorium, som Rusland har overtaget. Et forsøg på det vil ifølge præsidenten føre til en tredje verdenskrig.

Præsidenten ønsker dog, at neutraliteten skal garanteres af en tredjepart, og at der også skal være en folkeafstemning om den, skriver Reuters.

Usikkert, hvad der sker

Rusland har endnu ikke kommenteret på den ukrainske håndsrækning.

Ifølge Lars Bangert Struwe, generalsekretær i Atlantsammenslutningen, er det usikkert, hvordan Rusland vil reagere.

- Det kommer an på, hvordan det kører på slagmarken, og hvordan forhandlerne går til det. Lige nu er det et kæmpe problem for russerne, der ser sig selv som stormagt, at de bliver ydmyget af Ukraine. Så hvordan pokker kan de få lavet en fredsaftale med ukrainerne, så det ikke bliver alt for pinligt for Rusland, siger han.