Rusland invaderer Ukraine

Zelenskij er klar til at diskutere neutralitet - Roskomnadzor advarer mod at bruge interviewet

Det siger han i et interview med russiske journalister søndag. Russiske medier er efterfølgende blevet advaret mod at bringe interviewet.

Ukraine er klar til at forhandle med Rusland om neutralitet som del af en fredsaftale.

Det siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, i et interview med russiske journalister, som er blevet vist søndag på det uafhængige medie Dozhd & Meduza. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er et forsøg på at skabe Nord- og Sydkorea i Ukraine

Kyrylo Budanov, Ukraines chef for militær efterretning

Zelenskij har selv delt interviewet på beskedtjenesten Telegram.

Han ønsker dog, at neutraliteten skal garanteres af tredjeparter, og at der også skal være en folkeafstemning om den, skriver Reuters.

Zelenskij erkender, at det ikke bliver muligt at generobre alt territorium, som Rusland har overtaget. Et forsøg på det vil ifølge præsidenten føre til en tredje verdenskrig.

I interviewet taler han via en videoforbindelse og fortæller, at russisktalende byer i Ukraine er blevet ødelagt. Samtidig kalder han ødelæggelserne værre end under krigen i Tjetjenien i 90'erne.

Ifølge den ukrainske chef for militær efterretning, Kyrylo Budanov, har Ruslands præsident, Vladimir Putin, som mål at erobre den østlige del af Ukraine.

- Det er et forsøg på at skabe Nord- og Sydkorea i Ukraine, har Budanov sagt, hvor han refererede til opdelingen af Korea efter Anden Verdenskrig.

Rusland advarer mod at bruge interviewet

Ruslands kommunikationsmyndighed, Roskomnadzor, lod søndag russiske medier vide, at de skal holde sig langt væk fra et interview med Ukraines præsident. Det skriver Reuters.

I en kort meddelelse fra Roskomnadzor advares medier mod at publicere interviewet, som flere russiske medier ifølge myndigheden står bag.

Der blev imidlertid ikke givet en årsag til advarslen.

Myndigheden oplyser samtidig, at den har startet en undersøgelse af dem, som har lavet interviewet med Zelenskij.

Rusland vil "befri" region

I denne uge mødes repræsentanter fra Rusland og Ukraine til fredsforhandlinger i Istanbul i Tyrkiet, hvor den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, skal mægle mellem de to lande.

Repræsentanter har allerede mødtes flere gange til forhandlinger, men der er endnu ikke faldet nogen aftaler på plads.

Rusland har blandt andet krævet, at Ukraine bliver demilitariseret. Den del afviser Zelenskij pure, men i interviewet med Dozhd & Meduza åbner han til gengæld for muligheden for at drøfte, at Ukraine som helhed kan blive en neutralstat i forbindelse med en fredsaftale med russerne.

Siden Rusland invaderede Ukraine for lidt over en måned siden, har russiske styrker indtaget byer i særligt den østlige og sydøstlige del af Ukraine. Men på det seneste er det lykkedes ukrainere at fastholde flere af de større byer.

Fredag meddelte Rusland, at de vil fokusere på "at befri" den østlige Donbass-region, som er udgjort af Luhansk og Donetsk. Siden 2014 har der været konflikt mellem ukrainske styrker og russisk-støttede separatister i regionen.

Samme dag appellerede Zelenskij til seriøse fredsforhandlinger og understregede, at betingelserne skal være retfærdige. Det gælder blandt andet kravet om Ukraines suverænitet.