Rusland invaderer Ukraine

Macron advarer mod konfliktoptrapning, efter Biden kaldte Putin en slagter

Mange vil mene, at Macrons diplomatiske taktik har slået fejl, siger Ulla Terkelsen. Men reaktionen på Bidens kommentar tyder på, han ikke giver op.

Det går sjældent ubemærket hen, når den amerikanske præsident taler. Men lørdag kom Joe Biden alligevel med flere bemærkninger, der har tiltrukket sig særlig stor opmærksomhed.

Ikke alene sagde Biden lørdag aften i en historisk tale, at Putin ikke bør blive ved magten, hvilket har skabt stor debat. Også tidligere på dagen tog Biden hårde ord i sin mund. Efter et besøg i et polsk modtagecenter for flygtninge kaldte han nemlig den russiske præsident for en ”slagter”.

Og sidstnævnte har nu fået den franske præsident, Emmanuel Macron, til at reagere.

- Vi skal først opnå en våbenhvile og derefter en fuldstændig tilbagetrækning af de russiske styrker – begge med hjælp af diplomatiet. Når det er målet, kan vi ikke selv eskalere konflikten, hverken i ord eller handlinger, siger han til France 3.

Mange vil tænke, at Macrons metode ikke har virket

Ulla Terkelsen, TV2-korrespondent

Ifølge France 3 lyder det også fra den franske leder, at han ikke selv ville bruge den slags ord om den russiske præsident.

Og spørger man Ulla Terkelsen, der er international korrespondent på TV 2, er det typisk Macron at forsøge at bibeholde en så god dialog som muligt med Putin.

- Macron har jo været meget aktiv i forhold til at snakke med Putin gennem hele forløbet. Det er klart, han ser sådan nogle udtalelser fra Biden som ukonstruktiv optrapning af konflikten, siger hun.

Putins vestlige darling

Emmanuel Macron har op til og under krigen været udpeget som en af de få, der kunne have en mulighed for at få ørenlyd hos Putin. En af de få, den russiske leder faktisk gider at lytte til.

De to har derfor også talt sammen ad flere omgange, hvor Macron har plæderet for fred og diplomatiske løsninger. Blandt andet i en 105 minutter lang telefonsamtale.

Men, som Ulla Terkelsen også påpeger, har han endnu ikke fået meget ud af sine diplomatiske anstrengelser.

- Mange vil tænke, at Macrons metode ikke har virket, og at det nu er for sent med den taktik. Men det viser, at han stadig tror på en løsning, når han påpeger, at han ikke selv ville have brugt Bidens formulering, siger Ulla Terkelsen.

Rusland svarer igen

Bidens formulering har da også fået Rusland til at reagere. Lørdag svarede Dmitry Peskov, der er talsperson for Kreml, nemlig på slagter-kommentaren.

- Den amerikanske præsident, Joe Bidens, personlige fornærmelser mod den russiske præsident, Vladimir Putin, indsnævrer muligheden for at forbedre relationen mellem Moskva og Washington, lød reaktionen ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Dmitry Peskov påpegede derudover, at det er "nødvendigt at være klar over dette".

Ikke Macrons stil

Indtil videre tyder det på, at Emmanuel Macron er den eneste vestlige leder, der har reageret på Bidens formulering. Men ifølge Ulla Terkelsen skal man også huske, at der er stor forskel på den amerikanske og franske måde at kommunikere på. Også når det kommer til landenes ledere.

- I Frankrig er det er usædvanligt at sige tingene så direkte, som Biden gør her. Det er ikke Macrons stil, siger korrespondenten, der derudover minder om, at der er valgkamp i Frankrig:

- Det kan også være en måde at hævde sig selv på ved at sige til sin befolkning, at han selv havde gjort det meget, meget bedre.

Ifølge France 3 udtaler Macron, at han vil tale med Putin inden for de næste to døgn om evakueringen af civile fra Mariupol. Havnebyen har i mange dage været udsat for voldsomme bombardementer, og situationen i byen er blevet kategoriseret som en humanitær katastrofe.