Rusland invaderer Ukraine

Bidens tale blev vist i overraskende stort omfang i Rusland, siger ekspert – men ikke uden grund

Bidens citat om, at Putins dage ved magten burde være talte, er ikke gået ubemærket hen i Rusland.

Hele verden kiggede med, da Joe Biden i går holdt en historisk tale, og det gjaldt dermed også den russiske befolkning.

De fik den bare præsenteret en smule anderledes, end vi gjorde.

- Den er blevet omtalt ret meget i de russiske medier. Men de har udvalgt brudstykker fra talen og taget dem ud af kontekst, så de passer ind i Ruslands fortælling, siger Valentyna Shapovalova, der forsker i russiske medier på Københavns Universitet.

Særligt ét citat er gået igen

Faktisk er Valentina forbavset over i hvor stort omfang, talen er blevet dækket.

- Det er overraskende, fordi det har taget taletid fra andre historier, hvor man kunne have fortalt om, hvor godt indsatsen går i Ukraine eller andre positive historier for Putin, siger Rusland-eksperten.

Men når Bidens tale alligevel indtager sendefladerne og avisforsiderne, er det, fordi de russiske medier får den til at passe som fod i hose i den russiske fortælling om krigen i Ukraine, som fra officiel russisk side kaldes en speciel militær operation.

Biden bliver latterliggjort og fremstillet som en ældre, senil herre

Claus Borg Reinholdt, TV2-korrespondent i Ukraine

Og særligt ét citat fra den amerikanske præsident har stjålet fokus i det russiske mediebillede. Præcis som i resten af verden. Det gælder Bidens udtalelse om, at Putin ikke længere bør have magten – en pointe, der siden er blevet trukket tilbage af Det Hvide Hus.

- Det citat er blevet brugt til at bevise, at det længe har været USA’s mål at få en russisk præsident, der er mere venligtsindet over for Vesten end Putin. Ifølge de russiske medier bruger Biden nu bare situationen i Ukraine som undskyldning for den agenda, siger Valentyna Shapovalova.

Ifølge Shapovalova er talen derudover blevet brugt til i Rusland at beskrive, hvordan USA fører økonomisk krig mod Rusland.

En ældre herre med sprogproblemer

Også mere lavthængende frugter er blevet plukket i Ruslands dækning af den amerikanske præsidents tale. Eksempelvis fokuserede en tv-vært på, at Joe Biden er gammel og ikke kan udtale ord korrekt, lyder det fra Rusland-eksperten.

Lignende analyse kommer fra Claus Borg Reinholdt, der er TV2-korrespondent i Ukraine og også holder øje med de russiske nyheder.

- Biden bliver latterliggjort og fremstillet som en ældre, senil herre i russiske statskontrollerede medier, siger han.

Derudover har Bidens udtalelse om, at den russiske præsidents burde fratages sin magt, sat yderligere fut i statsmediernes roser til Putin, fortæller han:

- Man prøver at fremstille Putin som en statsmand, der aldrig nogensinde ville synke så lavt, at han kunne finde på at sige sådan noget om andre regerings- eller statsledere.

I løbet af den over en måned lange krig er det flittigt blevet beskrevet, hvordan Rusland hårdnakket kæmper for at udstille vestlige historier om krigen i Ukraine som propaganda.

Men Valentina Shapovalova fortæller alligevel, at indsatsen har nået et nyt gear. Eksempelvis fortæller hun, at tre af landets største underholdningskanaler i løbet af den seneste uge er blevet omdannet til primært at vise aktualitets- og debatprogrammer om ”den specielle militære operation” i Ukraine.

Ifølge Valentina Shapovalova kan man nu hver dag på russisk tv se et program, der på den ene eller anden vis forsøger at aflive forskellige historier fra Vesten. Det gælder eksempelvis historien om det bombede børnehospital, der i Rusland blev afvist som fake news, eller det nylige angreb mod et teater i Mariupol.

- Så sidder der for eksempel en vært og nogle mandlige militæreksperter og siger, at en bygning aldrig ville se sådan ud, hvis den blev bombet, siger hun.

Og på samme måde er Bidens tale altså nøje blevet dissekeret og bragt videre i en form, der passer til den russiske dagsorden.

- Der er også en flig af sandhed i propaganda. Så de siger jo ikke, at han ikke holdt talen. Og de bringer heller ikke falske udtalelser. Men når medierne lykkes med at udvælge de rigtige bidder, kan de bilde folk nærmest hvad som helst ind, siger Valentina Shapovalova.