Rusland invaderer Ukraine

Regeringen vil alligevel huse ukrainere i udsatte boligområder

Meldingen kommer, efter at flygtningetallet fredag blev opjusteret markant.

Regeringen arbejder på at gøre brug af udsatte boligområder til at huse ukrainere. Det siger boligminister Kaare Dybvad (S) til TV 2.

Torsdag lød meldingen fra samme minister ellers, at det som udgangspunkt ikke var muligt at indkvartere ukrainere i udsatte boligområder, som er omfattet af loven om parallelsamfund.

Hvis der kommer 100.000, så er det klart, at så skal vi tage de tomme boliger i brug

Boligminister Kaare Dybvad (S)

Men situationen har ændret sig, efter at regeringen fredag opjusterede flygtningetallet til 100.000.

Det siger Kaare Dybvad.

Kan få svært ved at finde nok steder at bo

Tidligere på ugen pressede Kommunernes Landsforening (KL) på over for regeringen for at gøre det muligt at placere ukrainske flygtninge i almene boliger. Det skyldes, at flere danske kommuner kan få svært ved at finde et sted at bo til de mange ukrainere, som kommer til Danmark.

- Vi kan komme ud i nogle vanvittige løsninger med, at de ukrainske flygtninge skal bo på en feltseng i en idrætshal eller i et tidligere podertelt, mens de kan se tomme boliger ovre på den anden side af gaden, lød det fra Martin Damm, der er formand for KL.

I samme ombæring bad KL om lov til at se bort fra netop reglerne om udsatte boligområder. De skal sikre en mere blandet beboersammensætning, så man ikke får parallelsamfund.

Nu er der ifølge boligministeren ingen vej udenom i forhold til at tage de udsatte boligområder i brug.

- Hvis der kommer 100.000, så er det klart, at så skal vi tage de tomme boliger i brug.

Han tilføjer, at flygtningene ikke kan komme til at bo hvor som helst, og at regeringen kigger på, hvordan der kan laves en konkret løsning, så kommunerne kan bruge nogle af de udsatte boligområder.

Kaare Dybvad håber, at kommunerne også vil tage de almene boligområder i brug og bruge de udsatte områder, hvis antallet af almene boliger ikke rækker.

Danmark står over for en enorm opgave

På et pressemøde fredag sagde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at regeringen forbereder sig på, at Danmark kan modtage flere end 100.000 flygtninge fra Ukraine den kommende tid.

Tallet er en femdobling fra de 20.000, regeringen ellers havde forberedt sig på.

- Det er fuldstændig uden sammenligning med noget, vi har prøvet før, sagde ministeren.

Der vil primært være tale om kvinder og børn, som kommer til Danmark, og de vil blive fordelt rundt omkring i landets kommuner.

Mattias Tesfaye lagde ikke skjul på, at Danmark står over for en enorm opgave, som vil kræve noget af alle og i særdeleshed kommunerne.

I alt er cirka 3,8 millioner mennesker flygtet fra Ukraine, siden Rusland invaderede landet for en måned siden. De fleste er flygtet til nabolandene, herunder særligt Polen.