Rusland invaderer Ukraine

Biden tordner mod Putin: - For guds skyld, denne mand kan ikke blive ved magten

Det Hvide Hus er efterfølgende gået i rette med præsidenten.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, opfordrer russerne til at vælte den russiske præsident, Vladimir Putin.

- For guds skyld, denne mand kan ikke blive ved magten, lød det fra Biden i en tale, som han lørdag aften dansk tid holdt i forbindelse med sit besøg i Polen.

Han talte flere gange direkte henvendt til det russiske folk, blandt andet da han sagde, at "Putin har afskåret Rusland fra resten af verden", samt at han nægter at tro, at den almindelige russer støtter krigen.

- Det er ikke, hvem I er, lød det fra den amerikanske præsident, som samtidig opfordrede russerne til ikke at være bange, fordi "en diktator aldrig kan udviske en befolknings ønske om at være fri".

Sendte advarsel til Putin

Derudover sendte Biden en advarsel til Putin mod at betræde NATO-territorium:

- Du skal ikke engang tænke på at overtræde grænsen til NATO's territorium, sagde han og tilføjede, at amerikanske styrker befinder sig i Europa for at forsvare NATO-allierede.

I samme ombæring beskyldte Biden Rusland for at forsøge at ødelægge andre landes demokrati, efter de har ødelagt deres eget.

"Opsigtsvækkende" opfordring fra Biden

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster betegner Bidens opfordring til det russiske folk som det mest opsigtsvækkende ved talen.

For under topmøderne i Bruxelles blev der snakket en del om, at man skal holde sig fra at gøre noget, der kan eskalere konflikten yderligere.

- Og i forhold til det er det ret vildt, at Biden nu går ud og kommer med sådan en opfordring, siger Mirco Reimer-Elster og tilføjer:

- Det er svært at komme i tanke om noget mere eskalerende end at opfordre til at vælte den russiske præsident.

Samtidig bemærker han, at der er et paradoks i, at Biden står i Polen og opfordrer til at vælte Putin.

- Polakkerne synes jo, at han gør for lidt, lyder det.

Overordnet betegner USA-analytikeren talen som god:

- Hvis man kan se bort fra, at han åbenlyst er alderssvækket, så var det en rigtig god tale. Det, man står tilbage med, er paradokset om, at han står i Polen og opfordrer russerne til at vælte Putin.

Det Hvide Hus trækker i land

Få minutter efter Biden havde afsluttet talen med de nu så berømte ord "denne mand kan ikke blive ved magten", gik Det Hvide Hus i rette med præsidentens opfordring.

I en udtalelse fra Det Hvide Hus lyder det ifølge Reuters:

- Præsidenten talte ikke om Putins magt i Rusland eller et regimeskifte.

TV 2s USA-analytiker kalder det "et episk fuck up".

Læs mere om den historie her.