Krigen i Ukraine

Ukraine har flere kampvogne end nogensinde

Ruslands hær har i følge medie mistet 530 kampvogne. Og det er mange på kun fire ugers krig, vurderer ekspert.

Ukraine har mistet minimum 74 kampvogne siden krigens begyndelse. Men har stjålet 117 russiske kampvogne, så alt i alt har Ukraine muligvis flere kampvogne nu, end da krigen gik i gang.

De har faktisk 43 flere end for en måned siden.

Det skriver Forbes, der citerer såkaldt open-source-efterretninger lavet ud fra analyse af billeder og videoer på sociale medier.

Rusland har 530 færre kampvogne ifølge mediet Nexta.

- Det er et meget stort antal kampvogne tabt på kun fire ugers militær kamp, siger Jens Vesterlund Mathiesen, der er videnskabelig assistent ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

Rusland estimeres til at have mere end 10.000 kampvogne i alt, så de er altså ikke ved at løbe tør, understreger Jens Vesterlund Mathiesen.

Til sammenligning mistede Sovjetunionen 150 kampvogne under 10 års krig i Afghanistan fra 1979 til 1989.

Ukraine har omkring 2800 kampvogne, fremgår det af International Institute for Strategic Studies.

Skal passe på med at bruge kampvognen i kamp

Man kan godt forsigtigt sige, at det kan være et symptom på, at Ukraine klarer sig godt.

- Når man er et sted, hvor man kan stjæle materiel fra sin modstander, står man i en styrkeposition. Enten fordi materiellet er blevet forladt, eller fordi man kan bekæmpe de soldater, der benyttede det, lyder det fra Jens Vesterlund Mathiesen.

Lars Nygaard, chef ved Center for landmilitære operationer på Forsvarsakademiet, fortæller, at det strategisk kan være smart. For russerne kan selvfølgelig ikke bruge de kampvogne, der er i ukrainsk varetægt.

- Hvis du kan tage noget fra din fjende, kan han ikke bruge det mere. Hvis du så selv kan bruge det, er der nogle muligheder forbundet med det, siger Lars Nygaard og understreger, at man skal selvfølgelig vide, hvordan man finder reservedele og reparerer det materiel, man har taget.

Det er ikke i alle situationer, det er smart at køre rundt i modstanderens kampvogne, understreger Jens Vesterlund Mathiesen.

I kampzone skal man ikke køre rundt i fjendens materiel. Man risikerer at blive beskudt fra egne linjer.

Bruger miner

Det er ikke det eneste bevis på, at Rusland ikke har overhånden.

Landet er også begyndt at bruge miner i sin krigsførelse. Og det vidner ifølge to militæranalytikere om, at Rusland har indtaget en mere defensiv position i krigen.

Esben Salling Larsen, der er major ved Center for Værnsfælles Operationer på Forsvarsakademiet, fortalte, at man bruger miner til at holde modstanderen væk fra egne stillinger.

- Det er jo tegn på, at de (russerne, red.) er ved at lave nogle defensive positioner rundt omkring, og de er reelt bekymrede for ukrainske modangreb eller ukrainske aktioner mod deres styrker, sagde han.