Rusland invaderer Ukraine

Ukraine angriber russiske forsyningskæder – og det virker, siger ekspert

Samtidig vokser bekymringen for, at Vladimir Putin vil sætte ind med hårdere våben, siger lektor.

I disse dage udspiller sig scener, som de færreste militæreksperter ville have spået, da krigen begyndte for en måned siden.

Ukrainerne er i offensiven, mens russerne kæmper for at forsvare det terræn, de har vundet.

En af grundene til ukrainernes succes er, at de går benhårdt efter at afskære russerne fra nye forsyninger. Sådan lyder det fra Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraine.

- Strategien er ganske hæmmende for de russiske offensiver. De kan simpelthen ikke få forsyningskæderne til at fungere, siger han til TV 2.

Blandt andet mangler russerne mad, ammunition og brændstof – ting, der er helt afgørende for at kunne klare sig i krig, fortæller Claus Mathiesen.

Lige nu er russerne presset i knæ

Rasmus Tantholdt, TV 2s korrespondent i Kyiv

Dårligt materiel

Sent torsdag aften bekræftede det britiske forsvarsministerium, at Ukraine har ramt flere logistiske mål.

Blandt andet har ukrainerne angrebet et ammunitionsdepot, og torsdag florerede billeder og videoer af et russisk landgangskib, der blev sænket i en havn i Berdyansk i det østlige Ukraine.

Derudover forsøger ukrainerne at omringe de russiske tropper flere steder, så det bliver sværere for dem at få nye forsyninger.

Ifølge Claus Mathiesen er den måde at kæmpe på særdeles effektiv. Han understreger dog også, at russerne selv har været med til at skabe deres problemer.

- Deres materiel har simpelthen ikke været så stabilt, som man skulle formode. Eksempelvis er deres køretøjer flere gange gået i stå, og det forsinker og hæmmer tropperne, siger han.

Giver kampgejst

Rasmus Tantholdt, TV 2s korrespondent i Kyiv, følger situationen tæt.

Han siger, at det er en bevidst strategi fra ukrainerne at afskære russerne fra forsyninger og kommunikation.

- Målet er at erobre endnu mere terræn, så man kan besværliggøre det for russerne at få mad og ammunition, siger han.

Rasmus Tantholdt er ikke i tvivl om, at de seneste dages medvind for ukrainerne giver en "enorm kampgejst".

- Moralsk er det ekstremt vigtigt. Ukrainerne kan mærke, at det rent faktisk kan lade sig gøre at tage kampen op mod russerne, siger han.

Frygter kraftigere våben

Hvorvidt det vil lykkes ukrainerne at genvinde mere terræn og helt afskære russerne fra forsyninger, tør Rasmus Tantholdt dog ikke spå om.

- Lige nu er russerne presset i knæ. Men det er jo nok ikke sådan, at de bare giver op, siger han.

Samme holdning har Claus Mathiesen. Han frygter sågar, at Rusland præsident, Vladimir Putin, kan finde på at sætte ind med kraftigere våben som svar på modgangen.

- Det er en reel bekymring, jeg har. Hvis operationen går i stå, hvad den nogle steder ser ud til, eller ukrainerne helt sætter russerne tilbage, så bliver det meget svært for Putin at realisere sine mål uden at tage skrappere midler i brug, siger militæreksperten.

Flere internationale ledere, blandt andet USA's præsident, Joe Biden, og Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), har udtrykt bekymring for, at Putin kan finde på at bruge kemiske eller biologiske våben i krigen.