Rusland invaderer Ukraine

Endnu et problem trænger sig på i Ukraine: Hvad skal de gøre med de russiske lig?

Ifølge Ukraine hober de russiske lig sig op. Ansigtsgenkendelse, kølebiler og mobile krematorier er i spil til at få dem væk fra gadebilledet.

Da de første billeder af dræbte russiske soldater begyndte at pible frem, lå de dækket af sne i frosne landskaber.

Siden er der gået en måned, solen er begyndt at vinde frem, og en ildelugtende problemstilling trænger sig på:

Hvad skal der ske med de efterladte dræbte russere?

- Problemet med russiske lig er meget stort. Der er tusinder af dem, siger Viktor Andrusiv, der rådgiver Ukraines indenrigsminister, til CNN.

Særligt de stigende temperaturer aktualiserer udfordringen:

- Russerne vil ikke tage ligene. Jeg ved faktisk ikke, hvad vi skal gøre med dem de næste uger, siger han.

Passer dårligt i den russiske fortælling

Tror man ukrainernes udlægning, har russerne ikke den store interesse i at få de døde landsmænd hjem.

Eksempelvis lød det i starten af marts fra den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, at den russiske hær selv havde medbragt mobile krematorier, så de kunne brænde deres faldne soldater.

- De (Rusland, red.) vil ikke vise ligene til deres familier. De vil ikke fortælle mødrene, at deres børn dør her, sagde præsidenten.

Her ses en video, der ifølge britiske The Telegraph viser et mobilt krematorie, der kan bruges af den russiske hær:

Lavpraktiske udfordringer

Orlogskaptajn og militæranalytiker Anders Puck Nielsen minder om, at ukrainerne sagtens kan have en interesse i at fortælle historien om, at det russiske styre "er inhumant og ikke tager sig af sine døde soldater". Ukrainsk propaganda - som den russiske ditto - skal man derfor forholde sig skeptisk til, siger han.

Også Rusland-ekspert Michael Gjerstad understreger, at der kan være helt lavpraktiske udfordringer, der gør, at de russiske lig bliver liggende. For det første har det rent militærhistorisk ofte været meget svært for de krigsførende parter at holde styr på, hvem de har mistet, lyder det.

- Derudover skal man have mulighed for overhovedet at komme hen til ligene. Og hvem skal gøre det? I en krig af denne her størrelse er man jo også nødt til at få logistik og mandskab til at gå op, siger han og tilføjer, at det kan være svært at udtale sig om, hvad der præcis foregår på slagmarken.

Dog er det også realistisk, at russerne ikke er interesserede i at hente soldaterne hjem, lyder det fra de to eksperter.

- Hvis det kommer frem, at der er høje tabstal, vil det undergrave den støtte og opbakning, der er i Rusland til Putin. Og den er han afhængig af, hvis han skal kunne overbevise befolkningen om at stå sammen og yde personlige ofre for den større sags tjeneste, siger Anders Puck Nielsen.

Efterladt "forkullede kroppe"

Blot i Mykolaiv-regionen i det sydlige Ukraine fortæller guvernøren Vitaly Kim, at der ligger "hundredvis" af russiske lig rundt omkring i regionen.

Ifølge guvernøren har russerne trukket sig tilbage og ”efterladt deres kollegers forkullede lig på slagmarken”, skriver CNN.

Lørdag appellerede Vitaly Kim derfor sin lokalbefolkning om hjælp til at indsamle de døde kroppe og putte dem i poser.

- Vi er ikke monstre, er vi? plæderede han ifølge CNN i en video.

Kølebiler tur-retur

Guvernørens forhåbning er, at kroppene herefter bliver placeret i kølebokse og sendt hjem til Rusland, hvor de så kan blive identificeret.

Og 3. marts lød det da også fra de statsejede ukrainske jernbaner ’Ukrzaliznytsia’, at de havde placeret 20 kølebiler rundt omkring i landet, blandt andet i havnebyen Odessa, som russerne kunne bruge til at opbevare deres dræbte soldater i.

Tre dage senere rullede Ukrzaliznytsia dog initiativet tilbage, da russerne ifølge jernbaneselskaberne ikke gjorde brug af muligheden.

- Af hensyn til “sejr”-propagandaen er de klar til at berøve mødrene muligheden for at begrave ligene, skrev formanden for de statsejede ukrainske jernbaner, Oleksandr Kamyshin, på Telegram.

I samme ombæring fortalte han, at Ukrzaliznytsia igen er klar til at levere kølebiler, så snart Rusland vil ”tage sig af sine soldaters lig og returnere dem til deres familier”. Men:

- Det er sandsynligvis tåbeligt at forvente human behandling af soldaternes ligrester fra en hær, der bomber civile, skrev han.

Ansigtsgenkendelse i brug

Også andre tiltag er blevet sat i værk for på den ene eller anden måde at få ligene væk fra de ukrainske gader.

Onsdag sagde Ukraines vicepremierminister, Mykhailo Fedorov, til Reuters, at Ukraine er begyndt at bruge ansigtsgenkendelse for at identificere døde, russiske soldater.

Teknologien stammer fra den amerikanske virksomhed Clearview AI og skal bruges til finde et match mellem de døde soldater, der ofte ikke bærer identifikationspapirer, og deres profiler på sociale medier.

Ifølge Reuters har virksomhedens søgemaskine eksempelvis adgang til to milliarder billeder fra det russiske sociale netværk VKontakte.

Meningen er så, forklarer vicepremierministeren, at de ukrainske myndigheder kontakter soldaternes pårørende, hvis der opstår et match.

- Så fortæller vi i det mindste familierne, at de har mistet deres sønner, og giver dem mulighed for at komme og hente ligene, siger Fedorov.

Tidligere på måneden begyndte også en ukrainsk hjemmeside oprettet af landets indenrigsministerium at dele billeder af døde soldater.

Billederne viser russiske soldater, der enten er blevet dræbt eller fanget i Ukraine, så de er så genkendelige som muligt for familierne, der måtte savne deres kære.

En ide, der ikke kun blev modtaget positivt af danske eksperter.

Tegn på en rigtig dårlig fase

Dødstallene for russiske soldater har gennem krigen været stærkt betinget af øjnene, der så.

Eksempelvis lød det allerede 6. marts fra de ukrainske forsvarsstyrker, at 11.000 russere havde mistet livet – Ruslands udlægning var få dage forinden, at tallet var 498.

Senest onsdag i denne uge vurderede NATO, at mellem 7.000 og 15.000 russiske soldater er blevet dræbt i løbet af krigens nu fire uger.

Ifølge militæranalytikeren Anders Puck Nielsen er de nye tal fra NATO "meget høje" på rigtig kort tid.

- Men hvis der begynder at ligge døde russere rundt omkring i Ukraine, tegner det jo både et billede af, at Rusland er inde i en rigtig dårlig fase, og at de her høje tabstal faktisk godt kan være rigtige, siger han.