Dagens overblik

Dagens overblik: Kreml afviser ikke at bruge atomvåben

Danskere snydes af grænseløst bedrag, Ukraine ændrer krigsdynamik og Tour-direktør åbner dansk supercykelsti.

Mens bekymrende skyer trækker sig sammen i horisonten på grund af krigen i Ukraine, har Danmark denne onsdag i marts været velsignet af smukt forårsvejr og anemoner i blomst.

Den slags må vi huske at værdsætte. Og velkommen i øvrigt til dagens overblik.

Kreml afviser ikke at bruge atomvåben

Rusland har ikke nået sine militære mål i Ukraine. Og Moskva afviser ikke, at man på et tidspunkt vil ty til atomvåben for at nå dem.

Det er de ildevarslende meldinger fra den russiske præsident Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, over for CNN.

Rusland har et arsenal på 6500 atomare sprænghoveder opmagasineret og alene truslen, om at en brøkdel af dem kan komme i brug, spreder skræk og angst hos de mange mennesker verden over.

Skal man tro Dmitrij Peskov, er et væsentligt parameter, om Rusland kommer i en situation, hvor man føler en "eksistentiel trussel".

Hvordan dét så defineres, må tiden og den videre udvikling vise. I hvert fald betegner USA's tidligere udenrigsminister Leo Panetta de bombastiske meldinger som "farlige".

Ukrainerne har fået ny krigsdynamik - og bruger taktiske mikrooffensiver

I Kyiv holder de ukrainske tropper fortsat stand, selvom russerne forsøger at erobre hovedstaden.

De mange træfninger har kostet dyrt målt i både civile og militære menneskeliv. Men meget tyder på, at Ukraine trods hård belejring af landets hovedstad, alligevel svarer den russiske invasionsmagt igen.

Ifølge Steen Kjærgaard, major og militærforsker ved Forsvarsakademiet, benytter Ukraine sig af små taktiske modangreb, som forstyrrer den russiske fremrykning.

I praksis har Ukraine nu delt deres militær op i mindre enheder, som er i stand til at operere decentralt og uforudsigeligt.

Har mistet 1,6 millioner på bedrag med kryptovaluta

Mange af os er nok ved at begribe, hvad fænomenet bitcoin går ud på. Men ikke desto mindre kan den såkaldte kryptovaluta være et lokkende investeringsobjekt for godtroende.

I dokumentaren ‘Det grænseløse bedrag’ fortæller TV 2s journalister historien om, hvordan tusindvis af danskere er blevet snydt og manipuleret. Ofte med svære personlige omkostninger oveni det økonomiske tab.

Nye tal fra bankernes interesseorganisation Finans Danmark viser, at der alene i 2021 blev forsøgt svindlet for et beløb på 158 millioner kroner.

Fransk Tour-direktør på dansk visit åbner supercykelsti

I dag har vi markeret, at der er 100 dage til starten på årets Tour de France. En start, som foregår i Danmark.

Løbsdirektør Christian Prudhomme lagde vejen forbi Danmark i det, der måske bedst kan betegnes som en charmeoffensiv.

På en dag, hvor vejen blev lagt forbi en skole i Tour-målbyen Nyborg, og hvor Tour-vindertrofæet blev fragtet fra Vesterbro til Rådhuspladsen, fik Prudomme også tid til at indvie en supercykelsti, som går gennem ikke færre end otte kommuner.

Første etape i årets Tour de France køres 1. juli med en enkeltstart i København.

Detektorklub finder sølvskat

Detektorklubben Guldhornene har fundet en meget særlig sølvskat med aner tilbage til vikingetiden nær den jyske by Rødding.

Skatten indebærer 214 sølvmønter, der er slået i Hedeby i tiden omkring år 980. Derudover indeholder fundet to tyske og to engelske sølvmønter, 30 klip af arabiske sølvmønter – de såkaldte dirhems – samt fire fragmenter af sølvsmykker og tre sølvbarrer.

Skatten fortæller noget om områdets status som handelscentrum for sin tid.

På grund af fundets størrelse erklæres det som danefæ på stedet og skal derfor overgå til nationalmuseet.

***