Krigen i Ukraine

Ukrainske flygtningebørn har første skoledag: - Vi asfalterer, mens vi kører

Op mod 4000 ukrainere har allerede søgt om opholdstilladelse i Danmark, siger direktør for Udlændingestyrelsen.

Der er dækket op med navneskilte og nye mapper i gul og blå på Ørstedsskolen i Rudkøbing på Langeland. Udenfor vejer det ukrainske flag.

For i dag er det nemlig første skoledag for en helt særlig gruppe børn: 32 ukrainske flygtninge.

Og der er glæde at spore hos skoleleder Poul Børge Nielsen, der har måtte ansætte nyt personale for at kunne tage sig af de nye elever.

- Selvom vi har svært ved at rekruttere, har vi været i stand til at gøre det i denne her situation, siger han og forklarer, at blandt andet tidligere medarbejdere har meldt sig under fanerne for at kunne give de ukrainske flygtningebørn en god velkomst.

Og det lader til, at glæden er gengældt blandt skolens nye elever.

- Den er så stor og spændende og meget flot. Der er mange, der smiler til en. Men det er koldt udenfor, siger Polina Matveichuk på 16 år.

De 32 børn er mellem 14 og 17 år gamle og skal placeres i modtagerklasser, men skal integreres blandt skolens andre elever ved at have fællesundervisning i fag som musik og idræt.

Særlov skaber travlhed

At de ukrainske flygtninge allerede kan starte i danske skoler, skyldes en særlov vedtaget onsdag i sidste uge. Særloven giver ukrainske borgere samme rettigheder som EU-borgere og lægger ikke kun pres på skolerne.

Også Udlændingestyrelsens borgerservicecentre har i disse dage travlt med at behandle opholdstilladelser.

For at få opholdstilladelse og registrere sig på arbejdsmarkedet skal ukrainske flygtninge henvende sig på et af de fire borgerservicecentre, der er udstyret til lejligheden, og bestille tid til at få taget fingeraftryk.

Men på grund af lange ventetider må to ekstra centre åbne allerede tirsdag. Her omskoles medarbejderne for at kunne fjerne noget af presset fra de andre centre.

- Rigtig mange har ventet og har ikke kunnet få tider, men der er nu frigivet over 13.000 nye tider med de ekstra centre, fortæller TV 2s reporter Rikke Hemmingsen.

Ifølge hende er over halvdelen af de nye tider allerede bestilt af ukrainere, der gerne vil have opholdstilladelse i Danmark.

191 har fået opholdstilladelse

Og det ser ikke ud til, at mængden af ansøgninger stilner af lige foreløbig.

- Vi kan se, vi har fået indscannet 2500 ansøgningsskemaer allerede. Der ligger helt sikkert flere og venter, siger Niels Henrik Larsen, der er direktør i Udlændingestyrelsen.

Han anslår, at de 2500 ansøgningsskemaer svarer til 4000 personer. Det skyldes, at der ikke laves separate ansøgningsskemaer til de børn, der kommer hertil.

Der er allerede givet opholdstilladelse til 191 ukrainere.

På Ørstedsskolen tager man dog det høje antal af nye elever med ro.

- Vi er vant til at køre, mens vi asfalterer, siger lærer Helle Meier til TV 2, og understreger, at skolens fokus kommer til at være på at skabe tryghed for de ukrainske børn.

Og landets klasselokaler har en særlig opgave i modtagelsen af de ukrainske flygtninge, siger Ane Lemche, psykolog hos Red Barnet.

- Børnene vil have brug for stabilitet og ro, men også i høj grad for at blive inviteret ind i fællesskabet, siger hun og anbefaler, at man rækker ud og viser åbenhed og nysgerrighed.