Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Her får du seneste nyt om Ruslands invasion af Ukraine.

Ukrainsk vicepremierminister afviser at overgive Mariupol

Det er ikke på tale at overgive Mariupol til russerne.

Det siger Ukraines vicepremierminister Iryna Veresjtsjuk til den ukrainske avis Ukrainska Pravda, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Der kan ikke været noget spørgsmål om overgivelse og tilføjer, at det har vi også allerede informeret den russiske side om, siger Iryna Veresjtsjuk.

Angreb på Podil-område koster mindst en livet

Et angreb på bydelen Podil nord for centrum af den ukrainske hovedstad, Kyiv, har kostet mindst en person livet. Det oplyser byens borgmester, Vitalij Klitjko, ifølge Reuters.

Borgmester melder om eksplosioner tæt på centrum af Kyiv

Kyivs borgmester, Vitalij Klitjko, oplyser ifølge Reuters, at der lyder adskillige eksplosioner i bydelen Podil, der ikke er langt fra centrum af den ukrainske hovedstad. Det er et stort beboelses- og butiksområde.

Ifølge Vitalij Klitjko er flere huse og shoppingområder ramt af granater.

Rusland har givet Ukraine indtil tidligt mandag morgen til at overgive Mariupol

Ruslands forsvarsministerium har givet Ukraine indtil mandag 21. marts klokken 5 lokal tid til at overgive Mariupol. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Såfremt Mariupols forsvarere lægger deres våben inden da, vil Rusland lade de 130.000 civilie, der ifølge dem stadig befinder sig i Mariupol, forlade byen.

Mariupol, der ligger i Sydøstukraine ved Det Azovske Hav, er blevet arnested for de grusomste billeder fra krigen i Ukraine. Byen er sønderbombet, tusindvis af civile er døde, og i ugevis har mad, vand og medicin ikke haft nogen vej ind.

Efter godt tre uger bliver Tjernobyl-ansatte afløst

64 ansatte hos atomkraftværket Tjernobyl i Ukraine er blevet afløst. Det sker efter mere end tre uger, hvor de ikke har været i stand til at forlade Tjernobyl. Det oplyser atomkraftværket søndag ifølge New York Times.

Personalet hos Tjernobyl, som inkluderer teknisk personale og vagter bestående af mere end 200 personer, har ikke kunnet rotere i vagterne siden 23. februar – dagen inden Rusland påbegyndte sin invasion af Ukraine – ifølge Det Internationale Atomagentur (IAEA).

Tjernobyl blev 24. februar indtaget af russiske styrker.

Rusland anerkender katastrofe i Mariupol, men det er Ukraines skyld, lyder det

De færreste er i tvivl om, at situationen i den ukrainske havneby Mariupol er ekstrem. Nu anerkender selv Ruslands forsvarsministerium, at der er tale om en humanitær katastrofe i byen. Ifølge ministeriet skyldes krisen de ukrainske nationalister, der ifølge Rusland kæmper mod russerne i byen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ruslands forsvarsministerium oplyser videre, at det er lykkes at evakuere 59.000 mennesker fra Mariupol, og 330.000 fra hele Ukraine siden krigens start. Det er usikkert, hvad Rusland mener med "evakueret fra Ukraine".

Gentagne gange har der været forsøg på at etablere humanitære korridorer ud af Mariupol, som skulle give flygtninge en sikker vej ud af byen. Næsten konsekvent er forsøgene slået fejl, men nu siger Rusland, at man ønsker at etablere nye humanitære korridorer - både mod øst og vest.

FN-ambassadør: Ikke meget håb om at forhandle krigsafslutning

USA's FN–ambassadør, Linda Thomas–Greenfield, advarer om, at der ikke er meget håb om en forhandlet afslutning på krigen i Ukraine. Det skriver The Guardian.

Ambassadøren siger, at hun ser en lille chance for et gennembrud.

– Vi har støttet de forhandlinger, som præsident Zelenskyj har forsøgt med russerne. Og jeg bruger ordet forsøgt, fordi forhandlingerne ser ud til at være ensidige, og russerne har ikke lænet sig ind mod nogen mulighed for en forhandlet og diplomatisk løsning, siger hun og henviser også til Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Kina udelukker ikke at sende våben til Rusland

Kinas ambassadør i USA, Qin Gang, siger, at Kina ikke sender våben til Rusland til brug i Ukraine. Men Qin Gang udelukker ikke definitivt muligheden for, at Beijing kunne gøre det i fremtiden.

Det siger han i et interview med CBS ifølge The Guardian. Ambassadøren siger også, at Beijing fortsætter med at "fremme fredsforhandlinger og opfordre til øjeblikkelig våbenhvile".

Under et møde med den kinesiske præsident Xi Jinping har USA's præsident Joe Biden dog gjort det klart, at Kina skal forvente at blive ramt af sanktioner, såfremt de vælger at hjælpe Rusland.

Kræftsyg ukrainer evakueret til Region Syddanmark

En kræftsyg ukrainsk statsborger er blevet evakueret til Danmark og bliver behandlet på et sygehus i Region Syddanmark.

Det er den første patient, som er blevet evakueret fra Ukraine til Danmark via et EU-samarbejde med det ukrainske sygehusvæsen.

Det oplyser lægefaglig direktør Palle Juelsgaard, Region Midtjylland.

Det er den midtjyske region, der står for opgaven med at koordinere evakueringen og finde frem til, hvilket dansk hospital der bedst kan behandle skaden.

Biden har ingen planer om at besøge Ukraine på Europa-tour

I den kommende uge rejser den amerikanske præsident Joe Biden til Europa, blandt andet for at deltage i et hasteindkaldt NATO-topmøde. Derudover er målsætningen at samle de europæiske ledere yderligere i den diplomatiske kamp mod Rusland.

Joe Biden har dog foreløbigt ingen planer om at besøge Ukraine på sin Europa-rejse.

Det skriver pressesekretær i Det Hvide Hus Jen Psaki på Twitter.

Frankrig beslaglægger russiske aktiver for 850 millioner euro

Frankrig har beslaglagt omkring 850 millioner euro – over 6,3 milliarder danske kroner – af russiske oligarkers aktiver, siger finansminister Bruno Le Maire til fransk tv søndag ifølge AFP.

Det betyder, at ejerne ikke har mulighed for at sælge deres aktiver videre eller tjene penge på dem.

Nødhjælpsorganisationer tør ikke bruge humanitære korridorer

Ruterne i de humanitære korridorer i Ukraine er så usikre, at flere store nødhjælpsorganisationer ikke tør bruge dem. Det fortæller Røde Kors og Læger Uden Grænser til DR.

- Vi har ikke fået forsikringer om, at det er sikkert at bevæge sig hverken frem eller tilbage af de her korridorer. Det er ret problematisk, siger Merete Engell, der er sygeplejerske og talsperson i Læger Uden Grænser.

Kyiv er ramt af en "eksplosion af liv": - Vi er på vej til sejr

Frontlinjerne i krigen er i store træk frosset fast, og i Ukraines hovedstad, Kyiv, betyder det, at livet er ved at genopstå, og butikker og restaurant atter slår dørene op.

Det siger danskeren Jonas Skovrup Christensen, som bor i Kyiv, til TV 2.

- Byen har været i krig i tre uger. Folk har vænnet sig til situationen. Bragene og luftalarmerne hører vi stadig, men folk har vænnet sig til det, siger Jonas Skovrup Christensen.

Han beretter om børn, der leger på legepladserne i hovedstaden, og om en generel "eksplosion af liv i Kyiv."

Tatiana ejer en restaurant i det centrale Kyiv, og på genåbningsdagen for hendes restaurant sidder hun endda og smiler.

- Jeg har en følelse af, at vi er på vej til sejr i den nære fremtid, siger Tatiana til TV 2.

Frontlinjerne er frosset fast – Rusland gør ingen fremskridt

Frontlinjerne mellem ukrainske og russiske styrker er "praktisk talt frosset fast". Det siger Oleksіj Arestovytj, der er rådgiver for den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Han tilføjer, at Rusland ikke har nok militær styrke til at fortsætte yderligere.

- Det seneste døgn har der praktisk talt ikke været nogen missilangreb mod ukrainske byer, siger Arestovytj ifølge Reuters.

Titusindvis af mennesker møder op til støttekoncerter i Europa

Omtrent 40.000 mennesker mødte lørdag aften op på Ernst Happel Stadion i Østrigs hovedstad, Wien, for at vise deres støtte til Ukraine. Politikere talte, musikere optrådte, og ukrainske aktivister appellerede til, at alle skulle hjælpe deres land.

Det skriver ORF.

Samme aften indfandt omtrent 20.000 mennesker sig ved Brandenburger Tor i Berlin til en lignende koncert, mens Rådhuspladsen i København i sidste uge var fyldt med danskere, der ville støtte op om den ukrainske kamp.

Mindst 902 civile dræbt i Ukraine

Mindst 902 civile er blevet dræbt i Ukraine og 1459 såret, siden Rusland invaderede 24. februar. 

Det oplyser FN's sekretariatet for menneskerettigheder ifølge Reuters.

Det reelle tal formodes dog at være betydeligt højere.

Ti millioner ukrainere er flygtet

Ti millioner personer er flygtet fra deres hjem i Ukraine, siden Rusland invaderede landet 24. februar. De er enten flygtet ud af landet eller er internt fordrevet.

Det skriver FN's flygtningehøjkommissær, Filippo Grandi, på Twitter.

Dermed er knap hver fjerde af Ukraines cirka 44 millioner indbyggere på flugt.

Knap 3,4 millioner er flygtet ud af landet ifølge de seneste tal fra FN. Polen har modtaget godt to millioner af dem.

Polske myndigheder: De store byer er overfyldt

Banegården i Warszawa er et knudepunkt for mange af de ukrainere, der er flygtet fra krigen, når de skal videre fra den polske hovedstad.

Og på et stort oversigtskort i midten af banegårdshallen forsøger polske myndigheder at undgå, at de mere end to millioner, der har krydset grænsen, samles i de samme byer.

- Mindre polske byer er lig med større muligheder for indkvartering, billigere leveomkostninger og bedre jobmuligheder. Store polske byer er allerede overfyldte, står der i bunden af kortet.

Flere end 300.000 mennesker er kommet til Warszawa de seneste tre uger, mens indbyggertallet i Polens næststørste by, Krakow, er vokset med over 100.000.

56 dræbt på plejehjem 11. marts, hævder Ukraine

Antallet af dræbte ved et angreb på et plejehjem i Luhansk-regionen 11. marts er oppe på 56 personer. 

Sådan lyder det fra de ukrainske myndigheder, der kalder angrebet i byen Kreminna for "kynisk og forsætligt":

- De indstillede bare kampvognen, rettede den mod huset og begyndte at skyde, skriver statens særlige enhed for kommunikation på Twitter.

Det har siden endnu ikke været muligt at komme frem til plejehjemmet siden angrebet, skriver Serhiy Haidai, regionens militære overhoved, ifølge Interfax. 

15 personer overlevede angrebet ifølge myndighederne. De blev ført bort af de russiske styrker.

Rusland har ikke kommenteret hændelsen, men har hidtil fastholdt, at landets styrker ikke angriber civile mål.

Borgmester: Indbyggere i Mariupol deporteres til Rusland

Bystyret I Mariupol hævder, at Rusland den seneste uge har tvunget indbyggere fra den belejrede havneby i det østlige Ukraine til lejre i Rusland, hvor russiske soldater kontrollerer deres telefoner og personlige dokumenter.

- Det er svært at forstå, at folk i det 21. århundrede bliver deporteret med magt til et andet land, siger borgmester Vadym Bojtjenko i en meddelelse på beskedtjeneste Telegram.

En rådgiver for borgmesteren Petr Andrjusjtjenko siger til New York Times, at mellem 4000 og 4500 er blevet tvunget over grænsen til byen Taganrog.

Avisen har ikke kunnet verificere påstanden, men skriver, at forklaringen understøttes af vidneberetninger fra folk, der er flygtet for nyligt.

Rusland har ikke bekræftet oplysningerne.