Krigen i Ukraine

Tale til Rusland vækker opsigt i hele verden – men langt de fleste russere får den aldrig at se

- Jeg henvender mig til jer i dag, fordi der er ting, som er blevet holdt skjult, siger Arnold Schwarzenegger i en tale til det russiske folk.

En tale af Arnold Schwarzenegger har givet genklang i det meste af verden.

Den er blevet set over 27 millioner gange og omtalt i diverse medier.

Men langt de fleste af dem, talen er målrettet til, får den formentlig aldrig at se.

Talen, der er blevet lagt på Twitter, Telegram og Tiktok, handler nemlig om, at russiske folk bør gå imod krigen i Ukraine. Men den russiske præsident, Vladimir Putin, har sørget for, at den slags ikke når ud til landets befolkning.

- Jeg tror, hele Vesten har set den, men den trænger ikke igennem til Rusland og Moskva, fordi Putin har blokeret for den slags information, siger Benjamin Rud Elberth, der er kommunikationsrådgiver med speciale i politisk og digital kommunikation.

- Hvis der er russere, der ser den, så vil det være Putin-kritikere, der aktivt opsøger anden information. Og det, der skulle være formålet, er at ramme de russere, der er forkert oplyst.

En høj stjerne i Rusland

Arnold Schwarzenegger har ellers en høj stjerne i Rusland.

Han var en af de første, der fik lov at optage en film på Den Røde Plads. Og kigger man på den russiske præsidents officielle Twitter-konto, er Arnold Schwarzenegger 1 af kun 22, han følger.

- Derfor kan man forestille sig, at der er russere – hvis de kan få adgang til den her video på sociale medier – der vil lytte til, hvad Arnold Schwarzenegger har at sige om krigen i Ukraine, vurderer journalist på TV 2s udlandsredaktion Martin Selsøe Sørensen.

Usandheder

Arnold Schwarzenegger har samarbejdet med medievirksomheden ATTN om videoen, hvor han direkte henvender sig til den russiske befolkning og til de russiske soldater i Ukraine.

- Jeg henvender mig til jer i dag, fordi der er ting, som er blevet holdt skjult for jer. Forfærdelige ting, som I bør vide, indleder Schwarzenegger.

- Jeg ved, at jeres regering har fortalt jer, at krigen skal afnazificere Ukraine. Det er ikke sandt. Ukraine er et land med en jødisk præsident, hvis fars tre brødre blev myrdet af nazister.

Han følger op ved at fortælle, at hele verden fordømmer krigen, som Rusland har startet. At landet derfor er blevet underlagt historiske sanktioner, og at tusinder er blevet dræbt på både russisk og ukrainsk side.

Video er et nålestik

Men trods Arnold Schwarzeneggers status som profileret skuespiller og muskelmand i Rusland bliver det svært at nå det russiske folk.

Myndighederne i Rusland har taget hårde midler i brug for at styre informationerne om den igangværende invasion i Ukraine.

Flere uafhængige medier er blevet lukket, og en ny lov har gjort det ulovligt at sprede det, som russerne selv definerer som fake news.

Det er eksempelvis nu ulovligt at omtale det russiske angreb som en "invasion" eller en "krig".

- Så sent som i dag (fredag, red.) stod Putin på et stadion som en del af hans propaganda, og der er så meget information fra Kreml. Schwarzeneggers tale er et lillebitte nålestik i forhold til alt det, siger Benjamin Rud Elberth.