Messerschmidt: Særloven bliver en genvej til Danmark for mellemøstlige flygtninge

De radikale beskylder Morten Messerschmidt for at gå i for små sko, når han ikke vil have, at Danmark tager imod mellemøstlige flygtninge fra Ukraine.

Et bredt flertal i Folketinget vedtog onsdag aften den særlov, som giver flygtninge fra Ukraine midlertidigt ophold i Danmark i to år.

Et af de partier, der står uden for aftalen, er Dansk Folkeparti.

De stemte hverken for eller imod, og det er der en helt særlig grund til.

- Loven gælder ikke kun ukrainere. Den vil blive en genvej til Danmark for irakere, syrere og afghanere, siger Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, i ‘Go’ aften LIVE’ under en debat med Sofie Carsten Nielsen (R).

Gruppen af flygtninge, der har opholdt sig i Ukraine og nu må flygte igen, skal forblive i Polen og de andre lande, der grænser til Ukraine, mener Morten Messerschmidt.

- Vi er rigtig ærgerlige over, at vi ikke har kunnet dele loven op, så vi kunne stemme ja til at hjælpe ukrainerne, men det har de røde partier og Radikale Venstre ikke ønsket, så vi har måttet stemme gult, siger han.

Valget mellem Polen og Danmark

På nuværende tidspunkt er der ifølge FN's Flygtningehøjkommissariat i alt tre millioner mennesker på flugt fra Ukraine.

Det er de omkring 2800 flygtninge med opholdstilladelse i Ukraine og omkring 2300 flygtninge, der søger asyl i landet, som Dansk Folkeparti ikke ønsker kommer til Danmark.

De er vel ikke på vej til Danmark alle sammen?

- Det ved man jo faktisk ikke. Hvis man som afghaner eller syrer har fået ophold i Ukraine, så kan jeg godt forestille mig, at hvis man har valget om at tage til Polen eller til Danmark, vil det være relativt mere attraktivt at komme til Danmark, siger Morten Messerschmidt.

Han siger samtidig, at det ikke blot drejer sig om de omkring 5000 flygtninge, men også deres familier.

Gruppen af ikke-ukrainske flygtninge skal ud af Ukraine og i sikkerhed, men ikke til Danmark, lyder det.

Vi har jo ikke nogen ukrainske drengebander, der går rundt og overfalder danskere

Morten Messerschmidt, formand, Dansk Folkeparti

De samme bomber

Radikale Venstre er et af de partier, der stemte for særloven, og partileder Sofie Carsten Nielsen er dybt uenig i Morten Messerschmidts opdeling af flygtningene.

Hun mener, at Danmark skal være klar til at tage imod flygtninge fra Ukraine, lige meget hvilket land de oprindeligt kommer fra.

- Det er jo de samme bomber, der falder ned over dem. Nu bliver de nødt til at flygte, og vi bliver nødt til at tage et medansvar. Man kan ikke lave en lov, der siger, at de bomber, der regner ned over dem, ikke er lige så vigtige, siger hun.

Små sko

Men ifølge Morten Messerschmidt er det en forsimplet udlægning. Man bør anerkende, at der er forskel på flygtninge, mener han.

- Vi har en god erfaring med at hjælpe flygtninge fra Ungarn og folk fra Tjekkiet og andre steder i Europa, de passer godt ind i vores samfund i modsætning til mange af dem, der kommer fra de muslimske lande, siger Morten Messerschmidt.

- Vi har jo ikke nogen ukrainske drengebander, der går rundt og overfalder danskere, som vi har set det med en stribe af arabiske bander, som kommer hertil. Den forskel synes jeg, at man er nødt til at anerkende i respekt for, at danskerne skal have lov til at leve uden øgede problemer, siger han.

Sofie Carsten Nielsen mener, at Morten Messerschmidt går i for små sko.

- Den flygtning, der bliver bombet i Ukraine, er en flygtning, uanset hvem vedkommende er, og skal have den samme behandling af dem, der tager imod dem. Det er godt nok små sko. Vi taler om 2800 mennesker ud af millioner af ukrainere, der flygter nu, og så vil man ikke være med til at etablere det her opholdsgrundlag, der gør, at vi faktisk kan tage imod, siger hun.

Se hele interviewet med Morten Messerschmidt og Sofie Carsten Nielsen i ‘Go’ aften LIVE’ på TV 2 PLAY.