Dagens overblik

Dagens overblik: Himlen blev lyst op – af ørkensand og fyrværkeri

Et ukrainsk teater blev bombet, en tjetjensk leder blev efter alt at dømme taget i at lyve, og DFs bestyrelse i Hjørring findes ikke længere.

Sahara-støv har taget den lange rejse fra – ja, du gættede det nok – Sahara og hele vejen op til vores himmelstrøg.

Det lyste den danske himmel op i smukke røde farver torsdag morgen.

Vi vender tilbage til en anden historie om en oplyst himmel senere. Først skal vi rundt om mere alvorlige historier.

Velkommen til dagens overblik.

Ukrainsk teater bombet

Et teater i Mariupol i Ukraine blev bombet i går – til trods for at der var skrevet ordet ”BØRN” på russisk på hver side af bygningen for at advare om, at der var børn derinde.

Op mod 1300 civile havde gemt sig i et beskyttelsesrum under teateret, og det er tilsyneladende intakt efter bombningen. I løbet af eftermiddagen i dag kom de første overlevende ud af beskyttelsesrummet.

Det russiske forsvarsministerium nægter at have bombet teateret eller nogle andre mål i Mariupol i løbet af onsdag.

Tjetjensk leder taget i løgn

Via en telefon-fidus er Tjetjeniens leder, 45-årige Ramzan Kadyrov, muligvis blevet taget i at lyve om at være tæt på Kyiv, som han påstod. Ifølge Kadyrov selv skulle han være der og kæmpe side om side med russerne.

Han påstod søndag, at han og hans soldater ville finde Zelenskijs regering i truende vendinger.

Men mediet Ukrajinska Pravda mener nu at have fundet ud af, at Kadyrov slet ikke er der, hvor han siger. En journalist har nemlig udgivet sig for at være en russisk journalist og sendt tjetjeneren et link, der for modtageren ser normalt ud. Men klikker modtageren på linket, kan man finde ud af, hvor i verden vedkommende befinder sig.

Den person, der klikkede på linket, befandt sig 1400 kilometer fra Kyiv – nærmere bestemt i Grosnyj, Tjetjeniens hovedstad.

Tesfaye afviser ikke flere end 20.000 flygtninge

Nu videre til noget, der fortsat omhandler Ukraine, men på hjemmefronten.

Regeringen har forberedt sig på, at der kan komme 20.000 ukrainske flygtninge til Danmark. Men i dag sagde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at han ikke kan afvise, at der kommer "markant flere". I skrivende stund har 5000 voksne ukrainske flygtninge booket tid til formelt at kunne søge om opholdstilladelse, og i løbet af weekenden bliver de første opholdstilladelser givet.

Efter opholdstilladelsen er givet, bliver modtageren af tilladelsen i løbet af maksimalt fire dage visiteret til en kommune.

Artiklen her har et kort over, hvordan man forbereder sig på, at 20.000 ukrainske flygtninge skal fordele sig i kommunerne.

DF-bestyrelse i Hjørring opløser sig selv

I Dansk Folkeparti i Hjørring har det vakt utilfredshed, at byrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen, der indtil nu har været folketingskandidat i kredsen, er blevet nægtet at fortsætte som folketingskandidat af hovedbestyrelsen. Der er dog også en sag om partiforeningens økonomi, der har skabt røre.

Utilfredsheden har ført til, at alle bestyrelsesmedlemmer i Hjørring på nær ét enkelt har forladt Dansk Folkeparti.

I et brev har de seks nu forhenværende medlemmer skrevet til partiformand Morten Messerschmidt, at de ”fra dags dato (smider) tøjlerne og forsøger at komme videre med vores liv uden Dansk Folkeparti".

Himlen lyste op

Og så slutter vi af med den historie, der blev teaset for i begyndelsen af dette overblik. En historie om fyrværkeri, fodbold og – for nogen – irriterende drilleri.

Beboerne på Radisson Blu på Amager fik sig nok noget af en opvågning natten til torsdag, da fyrværkeri pludselig bragede løs ved hotellet klokken 01:30.

Angiveligt stod FCK-fans bag, da de var af den overbevisning, at den hollandske klub PSV Eindhovens spillere overnattede på hotellet. Men det gjorde de ikke.

Det er langtfra første gang, at fodboldfans forstyrrer modstanderens spilleres nattesøvn dagen inden et opgør. TV 2 Sporten skriver, at det dog er første gang, at det sker ved det forkerte hotel.

De to klubber mødtes i Parken i aften, og FCK tabte 0-4. Dermed er københavnerne ude af Conference League.