Ukrainske flygtninge ser frem til at arbejde i Danmark
Ukrainske flygtninge i Danmark søger arbejde, så de kan sende penge hjem til familierne i Ukraine.
Folketinget vedtog onsdag aften en særlov, der gør det muligt for ukrainske flygtninge at arbejde og tjene penge i Danmark.
En af dem, der allerede er godt i gang med at søge arbejde, er den ukrainske advokat Marina Veligura, der er flygtet med sin hund til Danmark, og som nu bor hos en dansk familie i Charlottenlund nord for København.
Med hjælp fra familien har de skrevet et Linkedin-opslag, og responsen har været overvældende med alt fra hjælp til cv til konkrete jobsamtaler.
- Det var virkelig dejligt og meget uventet. Jeg har aldrig før fået så meget opmærksomhed for min personlighed, så selvfølgelig er jeg meget glad, og jeg sætter virkelig stor pris på det, siger Marina Veligura til TV 2.
I løbet af de seneste par dage har hun allerede været til flere jobsamtaler, som hun håber ender ud i job.
- Vi er åbne over for alle slags jobs
Også et ukrainsk søskendepar fra Kharkiv, Victoria Zvereva og Anastasiia Boiko, der kom til Danmark i fredags, ser meget frem til at kunne arbejde igen.
Victoria Zvereva har de seneste ni år arbejdet for et kosmetikfirma, mens hendes søster Anastasiia Boiko har arbejdet i en amerikansk marketingvirksomhed.
Sammen med den kvinde, de bor hos i Værløse, har de to søstre ligesom Marina Veligura lavet et Linkedin-opslag i håb om at finde arbejde hurtigt.
- Vi kunne godt lide de jobs, vi havde i Ukraine. Men vi er lidt bange for, at vores sprogkundskaber ikke er så gode. Men senere kan vi måske tage nogle kurser og blive bedre. Men nu er vi åbne over for alle jobs, siger Anastasiia Boiko.
Sammen flygtede de fra hjemlandet med deres børn, mens deres mænd fortsat befinder sig i Ukraine.
- Vi ønsker et sikkert liv for vores børn og os selv. Vi har familie i vores hjemland, som vi gerne vil hjælpe, for der er ikke noget arbejde nu, og vores by er ødelagt, siger Victoria Zvereva.
- Man bliver sindssyg af at sidde hjemme
Det samme gør det ukrainske par Semenjij Natalia og Dmytrii Horovoi. De nåede ud af Ukraine, inden det blev ulovligt for mænd mellem 18 og 60 at forlade landet. Siden har de opholdt sig hos en dansk familie på Als.
Kort efter parrets ankomst besøgte TV 2 parret, og dengang var deres håb, at de hurtigt kunne få lov til at træde ind på det danske arbejdsmarked.
Det håb bliver med den nye særlov snart indfriet.
- Vi har ventet på den her dag, for det er vigtigt for os at finde et job. Vi er taknemmelige for hjælpen her, men vi synes også, det er vigtigt at tjene vores egne penge, siger Semenjij Natalia til TV 2 onsdag.
Dmytrii Horovoi er enig.
- Indtil nu har vi kun kunnet være derhjemme og læse en masse om, hvad der sker i Ukraine, og vores hoveder eksploderer af det, siger han.
For parret på Als handler det at få et job også om at få tankerne hen på noget andet end krig.
- Efter nogle få dage bliver man sindssyg af at sidde hjemme og tænke på hele situationen. Jeg har brug for at starte med at arbejde, det er virkelig vigtigt for os, siger Dmytrii Horovoi.
Parret har planer om at blive længe i Danmark, og derfor håber de hurtigt at komme i arbejde og tjene penge, som de kan sende hjem til familien, som stadig befinder sig i Ukraine.
- Mange byer i Ukraine er ødelagt, og jeg tror, at der er mange mennesker, der kommer til at stå uden et job. Min første prioritet er at hjælpe min familie. Det er vigtigt. Det er vigtigt for alle, siger Semenjij Natalia.
Siden Rusland begyndte invasionen af Ukraine, er flere end tre millioner flygtet ud af Ukraine.
Ifølge Udlændingestyrelsen har 1733 ukrainere søgt asyl i Danmark i perioden 24. februar til 15. marts.
Frem til klokken 12 onsdag, hvor særloven altså endnu ikke var vedtaget, havde cirka 3000 ukrainere bestilt tid til at indgive ansøgning om opholdstilladelse efter særlovens regler.