Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt fra krigen i Ukraine

Hvad sker der? Ukraine og Rusland forhandler igen. Der har været voldsomme eksplosioner i Kyiv, forsvarsminister Morten Bødskov (S) har siddet i møde med præsident Zelenskij, og der er indført yderligere sanktioner mod Rusland.

Polsk vicepremierminister vil have fredsbevarende styrker på ukrainsk jord

Polens vicepremierminister Jarosław Kaczyński, der i øjeblikket besøger den ukrainske præsident Volodomyr Zelenskij i Kiev, siger, at det er nødvendigt med en fredsbevarende mission, der kan operere i Ukraine.

Det skriver Reuters.

- Jeg mener, at det er nødvendigt med en fredsbevarende mission. NATO, måske en bredere international sammensætning. Men en mission, der er i stand til at forsvare sig selv, som kan operere på ukrainsk jord, siger Jarosław Kaczyński på et fælles pressemøde.

NATO har adskillige gange afvist at sætte medlemslandenes tropper på jorden i Ukraine samt at indføre en såkaldt no-fly-zone, som ukrainerne utallige gange har bedt indtrængende om.

Det skyldes, at Vesten for alt i verden vil undgå en direkte militær konfrontation med Rusland, som man frygter kan udløse en tredje verdenskrig.

Jarosław Kaczyński er i øjeblikket i Kyiv sammen med Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, Tjekkiets premierminister, Petr Fiala, samt Sloveniens premierminister, Janez Jansa.

Her mødes Zelenskij med tre europæiske statsledere

En video på Twitter viser Ukraines præsident Volodomyr Zelenskij, der mødes med Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, hans tjekkiske kollega Petr Fiala og Sloveniens Janez Jansa.

De tre statsledere er tirsdag rejst til Kyiv med tog på vegne af Det Europæiske Råd.

Besøget er organiseret i samarbejde med EU's præsident, Charles Michel, og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Besøget har vakt opsigt, da Kyiv fortsat er under russisk angreb.

USA's og Ukraines udenrigsminister talte i telefon: Ukraine vil have øget presset

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, har tirsdag talt i telefon med Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba.

Her blev blandt andet diskuteret de ukrainske sikkerhedsbehov samt Ukraine og Ruslands fortsatte forsøg på at finde en diplomatisk løsning efter den russiske invasion. Det oplyser det amerikanske udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Kuleba tager på Twitter godt imod flere nye amerikanske sanktioner, som blev indført tirsdag mod højtstående russiske militærfolk. Men Ukraine vil også have øget det økonomiske pres på Rusland.

Forhandlinger sat på pause igen: - Der er plads til kompromis, siger Ukraine

Rusland og Ukraine har gennem flere dage forhandlet. Ifølge den ukrainske forhandler Mikhailo Podoljak er forhandlingerne endnu engang sat på pause tirsdag aften, men de er sat til at fortsætte onsdag.

Det skriver Mikhailo Podoljak på Twitter.

Her skriver han, at der er "fundamentale uenigheder", men at der bestemt er "plads til kompromis".

Viceborgmester hævder, at ukrainere holdes som "gidsler" på hospital i Mariupol

Mariupols viceborgmester, Sergej Orlov, siger til BBC, at russiske styrker har overtaget byens "største hospital".

Han hævder, at russiske styrker holder mindst 400 mennesker som "gidsler" på hospitalet. Der er ikke umiddelbart uafhængige meldinger om situationen på hospitalet.

Guvernøren for Donetsk–regionen, hvor Mariupol ligger, siger, at en hospitalsarbejder har advaret myndighederne om situationen på hospitalet.

Mens situationen på hospitalet fortsat er ganske uklar, er der ingen tvivl om, at der generelt er store humanitære problemer i Mariupol, som har været belejret i næsten to uger. Man har hverken gas, vand eller el, det er svært at få telefonsignal, og så er der fortsatte bombardementer.

35 timers udgangsforbud er trådt i kraft i Kyiv

Granaterne falder over Kyiv, og klokken 20.00 lokal tid - 19 dansk tid - trådte et totalt udgangsforbud, som står til at vare i alt 35 timer, i kraft i Kyiv.

Kyivs borgmester, Vitali Klitsjko, sagde om udgangsforbuddet, da det blev indført, at det var et modsvar på en "farlig" situation. Tidligere tirsdag blev fire borgere dræbt i den ukrainske hovedstad i angreb på beboelsesbygninger.

Ukraine: Vi har været udsat for over 3000 cyberangreb siden midten af februar

Ukraine har været udsat for over 3000 cyberangreb siden midten af februar.

Det siger Victor Zhora, som er fungerende formand for landets cybersikkerhedsmyndighed SSSCIP. Det skriver The Guardian.

Mange af angrebene har haft til formål at ramme internetudbydere og anden kommunikation.

Premierministre fra tre EU-lande ankommet til Kyiv

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, hans tjekkiske kollega Petr Fiala og Sloveniens Janez Jansa befinder sig i Kyiv, meddeler Morawiecki på Facebook ifølge nyhedsbureauet Reuters.

De tre regeringschefer kommer til Ukraine som "repræsentanter for Det Europæiske Råd", hedder det i en polsk regeringserklæring.

Besøget er organiseret i samarbejde med EU's præsident, Charles Michel, og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Besøget har vakt opsigt, da Kyiv fortsat er under russisk angreb.

Demonstrerende journalist blev løsladt efter 14 timers afhøring

Journalisten Marina Ovsjannikova, der mandag aften demonstrerede mod krigen i Ukraine under en direkte nyhedsudsendelse på russisk stats-tv, talte efter et retsmøde med journalister.

Her fortalte hun, at hun blev afhørt i 14 timer uden adgang til juridisk hjælp eller muligheden for at kontakte sine nærmeste. Det skriver BBC.

Ved en russisk domstol har hun tirsdag fået en bøde på 30.000 rubler, hvilket svarer til ca. 1900 kroner.

NATO indkalder til ekstraordinært topmøde

NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg har indkaldt til et ekstraordinært NATO-topmøde 24. marts i alliancens hovedkvarter i Bruxelles. Det skriver Jens Stoltenberg på Twitter.

Det er vigtigt, at Nordamerika og Europa står tæt sammen i "denne kritiske tid", skriver Stoltenberg videre.

Det står allerede klart, at den amerikanske præsident Joe Biden kommer til at deltage ved mødet. Det oplyser USA's NATO-mission på Twitter.

Rusland udelukker Canadas premierminister fra at rejse ind i landet

Rusland har tilføjet den canadiske premierminister Justin Trudeau, forsvarsminister Anita Anand og udenrigsminister Mélanie Joly til sin sorte liste over personer, der ikke må rejse ind i landet.

Det skriver Ruslands udenrigsministerium på Twitter.

Rusland har allerede udstedt indrejseforbud til den amerikanske præsident Joe Biden foruden en lang række amerikanske topembedsmænd og ministre.

Demonstrerende journalist er løsladt

En russisk domstol skal have givet Marina Ovsjannikova, der mandag aften demonstrerede på russisk stats-tv, en bøde på 30.000 rubler svarende til omtrent 1900 kroner.

Det melder det russiske nyhedsbureau RIA ifølge Reuters.

Marina Ovsjannikova dukkede op midt under en direkte udsendelse på den russiske Kanal 1, hvor hun selv var ansat, bag værten i tv-studiet med et banner med både russisk og engelsk tekst.

Direkte oversat stod der: "Nej til krig. Stop krigen. Tro ikke på propagandaen. De lyver for jer. Russere imod krig".

Den russiske journalist Marina Ovsjannikova, der mandag demonstrerede på stats-tv, er blevet idømt en bøde på omkring 1900 kroner og blevet løsladt. Det skriver nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Rusland forlader Europarådet

Rusland har tirsdag formelt meldt sig ud af organisationen Europarådet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters, som også bemærker, at Rusland dermed er kommet en mulig udelukkelse i forkøbet.

Europarådet - der ikke er en del af EU - har som sin primære opgave at værne om demokrati, menneskerettigheder og retsstatslige principper i Europa.

Efter Ruslands indtog på Krim i 2014 fik landet frataget stemmeretten i Europarådet, men fik den tilbage i 2019, skriver nyhedsbureauet NTB. Rusland var allerede suspenderet på grund af invasionen af Ukraine.

Sportsdomstol fastholder udelukkelse af russiske fodboldhold

Den internationale sportsdomstol, CAS, fastholder udelukkelsen af russiske hold fra europæiske turneringer.

Det meddeler domstolen i en pressemeddelelse.

Afgørelsen gælder for Det Europæiske Fodboldforbunds (UEFA) turneringer og således ikke Ruslands udelukkelse fra Det Internationale Fodboldforbunds (FIFA) turneringer og dermed VM-kvalifikationen.

Amerikansk kameramand dræbt i Ukraine

Pierre Zakrzewski, som var kameramand for Fox News, er blevet dræbt i Ukraine, oplyser den amerikanske tv-station ifølge nyhedsbureauet AFP.

Zakrzewski og hans kollega Benjamin Hall blev såret mandag, da de befandt sig i deres køretøj nær Kyiv. Tirsdag døde Pierre Zakrzewski af sine kvæstelser.

Ukraines ombudsperson for menneskerettigheder, Lyudmyla Denisova, siger tirsdag ifølge nyhedsbureauet dpa, at mindst tre journalister er blevet dræbt og 30 såret siden begyndelsen af Ruslands invasion.

Også to danske journalister på opgave for Ekstra Bladet er blevet såret.

Rusland indfører sanktioner mod Biden og Blinken

Som reaktion på amerikanske sanktioner mod Rusland indføres der fra russisk side indrejseforbud mod USA's præsident, Joe Biden, samt flere andre medlemmer af regeringen, heriblandt udenrigsminister Antony Blinken.

Det oplyser det russiske udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I alt er 13 personer på den såkaldte "stopliste". Men der opretholdes officielle relationer med folk på listen, oplyser Rusland. Skulle der være behov for højniveaumøder, vil man også sørge for, at de fortsat kan komme i stand, lyder det videre.

Demonstrant på russisk tv risikerer ti dages fængsel

En journalist, der mandag aften protesterede på russisk stats-tv, kan få op til ti dages fængsel. Det oplyser en domstol i Moskva ifølge BBC og AFP.

En nyindført lov i Rusland giver ellers mulighed for at personer, der kalder Ruslands invasion af Ukraine for en krig eller invasion eller på anden måde spreder det, som Kreml kalder falske nyheder om krigen, kan komme i fængsel i op til 15 år.

Marina Ovsjannikova dukkede op midt under en direkte udsendelse på den russiske Kanal 1, hvor hun selv var ansat, bag værten i tv-studiet med et banner med både russisk og engelsk tekst.

Direkte oversat stod der: "Nej til krig. Stop krigen. Tro ikke på propagandaen. De lyver for jer. Russere imod krig".

NATO frygter "false flag" med biologiske våben i Ukraine

NATO er bekymrede for, at Rusland vil lave en false flag-operation med biologiske våben i Ukraine. Det siger NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde forud for, at ministrene fra NATO-landene mødes onsdag.

False flag bruges om en mission, der har til formål at skjule, hvem der står bag angrebet. I stedet skydes skylden på den angrebne part – i det her tilfælde Ukraine.

På pressemødet understreger Jens Stoltenberg, at brug af kemiske eller biologiske våben vil være "fuldstændigt uacceptabelt". Direkte adspurgt om det kan få NATO til at gå aktivt ind i en direkte konflikt, svarer han i stedet, at Rusland vil møde et hårdt modsvar.

Stoltenberg kommer ikke ind på et eventuelt militært modsvar, men siger i stedet, at NATO har fokus på at forsvare sine medlemsstater.

Rusland: - USA udvikler biologiske og kemiske våben i Kyiv

Nikolai Patrushev, sekretær for det russiske sikkerhedsråd, påstår tirsdag, at amerikanske rådgivere i Ukraine hjælper Kyiv med at udvikle biologiske våben og kemiske våben. Det skriver Reuters. 

Patrushev fremlægger ikke nogen beviser, der kan støtte hans påstand. 

Rusland har tidligere påstået, at USA udvikler kemiske og biologiske våben, hvilket har fået USA og Storbritannien til at frygte, at Rusland selv ønsker at gøre brug af masseødelæggelsesvåbnene.

USA har tidligere afvist anklagerne og kaldt dem "latterlige".

Forhandlinger mellem Ukraine og Rusland er startet, siger ukrainsk forhandler

Tirsdagens forhandlinger mellem Ukraine og Rusland er gået i gang, siger forhandler fra Ukraine Mykhailo Podolyak ifølge Reuters.

Det sker, efter parterne ikke nåede til enighed under mandagens forhandlinger. 

På Twitter skriver Podolyak, at forhandlingerne omhandler "generelle reguleringsspørgsmål", "våbenhvile" og "russiske troppers tilbagetrækning fra Ukraines territorium".