Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt fra krigen i Ukraine

Hvad sker der? Mandag er den 18. dag af Ruslands invasion af Ukraine. De to lande har forhandlet, men forhandlingerne er nu sat på pause indtil tirsdag. Her er seneste nyt om krigen i Ukraine.

USA: Rusland kan være tæt på betalingsproblemer

Prisen på russiske statsobligationer er faldende, og det kan ifølge det amerikanske finansministerium betyde, at Rusland i den snarlige fremtid kan få problemer med at betale af på dets lån. I yderste konsekvens betyder det et statsbankerot.

Det siger en talsmand for det amerikanske finansministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Præsident Zelenskij anmoder om forlænget undtagelsestilstand

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har sent mandag aften indsendt et lovforslag til det ukrainske parlament om at forlænge undtagelsestilstanden i landet i 30 dage yderligere gældende fra den 24 marts.

Det fremgår af præsidentkontorets hjemmeside, skriver Reuters.

Verdensbanken sender mere end 1,3 milliarder til Ukraine

Verdensbanken har mandag godkendt mere end 200 millioner dollars - omtrent 1,36 mia. kroner - i støtte til Ukraine og dets folk.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Støtten kommer som en del af den støtte på i alt tre mia. dollars - over 20 mia. kroner - som Verdensbanken har bebudet til det Ukraine. Pengene kan både gå til direkte hjælp til den Ukrainske stat, til humanitær hjælp inde i Ukraine samt til Ukrainere, der er flygtet ud af landet.

Under syv timer langt møde advarede USA Kina mod at hjælpe Rusland

Den amerikanske nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan har mandag mødtes med sin kinesiske modpart Yang Jiechi i Rom for at diskutere den aktuelle verdenssituation. Navnligt Ruslands invasion af Ukraine har dog været til diskussion.

Det skriver The Guardian.

Ifølge Jake Sullivan var formålet ikke specifikke forhandlinger, men blot "en åben udveksling af synspunkter."

Mødet varede syv timer og kom i kølvandet på meldinger om, at Rusland skulle have bedt Kina om at levere våben til brug under den russiske invasion af Ukraine. Mødet har dog været planlagt siden før invasionen.

Ifølge Jake Sullivan advarede USA på det kraftigste kineserne mod at støtte Vladimir Putins Rusland med våben. Desuden bebudede han, at USA ville holde nøje øje med, hvorvidt Kina yder nogen form for støtte til Rusland.

Ukraine deltager i årets Eurovision trods krig

Selvom landet bliver bekriget, har Ukraine ikke tænkt sig at trække sit kandidatur til årets Eurovision. Ukraine har nemlig mandag bekræftet sin deltagelse i sangkonkurrencen, der finder sted i Italien til maj. Det skriver AFP.

- Det er fuldstændigt beundringsværdigt taget situationen i betragtning, siger Simona Martorelli, som er producent på programmet.

Det er bandet Kalush Orchestra, der på Ukraines vegne stiller op med rapsangen "Stefania".

Demonstrant afbryder udsendelse på russisk stats-tv

Midt under en nyhedsudsendelse på den statskontrollerede russisk tv-kanal TV Channel One har en demonstrant opfordret til at stoppe krigen i Ukraine.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Demonstranten skal have afbrudt nyhedsudsendelse og inde i et studie bag studieværten vist et banner med tekst, der opfordrede seerne til "ikke at tro på propagandaen" og til at "stoppe krigen" i Ukraine.

Kira Yarmysh, der er talsmand for den russiske oppossitionspolitiker Aleksej Navalnyj, er en af mange, der har lagt klippet på Twitter. Journalisten Maria Ovsiannikova, der har arbejdet på TV Channel One, hævder, at det er hende, der står bag aktionen.

Præsident Zelenskij sender brev med kondolence til dræbt journalists familie

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, har på Twitter delt et brev, hvori han sender sine kondolencer til den dræbte amerikanske journalist Brent Renauds familie.

I brevet takker præsident Zelenskij Brent Renaud for hans journalistiske arbejde og mod.

Renaud blev dræbt, da han blev beskudt i byen Irpin, der ligger i udkanten af hovedstaden Kyiv, hvor der den seneste tid har været voldsomme kampe. Han blev 50 år.

Verdensbanken: Sanktioner mod Rusland rammer hårdere end krig

Adskillige landes sanktioner mod Rusland har en større negativ effekt på verdens samlede BNP end selve krigen i Ukraine. Det siger Verdensbankens præsident, David Malpass, ifølge Reuters.

Sanktionerne rammer det russiske folk hårdt, siger han.

Organisationen, som blev grundlagt til formålet at finansiere genopbygningen efter 2. verdenskrig, vil først fokusere på at hjælpe Ukraine og de lande, som modtager flest flygtninge – herunder Moldova, Polen og Rumænien, lyder det.

Ukraine: 150.000 evakueret gennem humanitære korridorer

En talsperson for det ukrainske præsidentkontor siger, at 150.000 personer er blevet evakueret gennem alle humanitære korridorer indtil nu. Det skriver Reuters. Samlet er 2,8 millioner flygtet ud af landet ifølge FN's flygtningehøjkommisariat (UNHCR).

EU enig om yderligere sanktioner mod Rusland

EU's medlemslande er ifølge nyhedsbureauet Reuters blevet enige om en fjerde sanktionspakke mod Rusland efter landets invasion af Ukraine.

Den indebærer en ophævelse af særstatus inden for samhandel, importforbud mod jern og stål samt eksportforbud på luksusvarer. Det kan også medføre straftold på russiske varer, ligesom det er tilfældet med eksempelvis varer fra Nordkorea.

Tidligere mandag har formand for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen sagt, at EU ligeledes arbejder på at suspendere Ruslands rettigheder i Den Internationale Valutafond og Verdensbanken.

Særlov skal finansieres af udviklingsbistand

Regeringen vil finansiere en stor del af modtagelsen af ukrainske flygtninge med penge fra den eksisterende udviklingsbistand.

Det fremgår af særloven, der er sendt i høring mandag.

- I denne situation er der behov for ekstraordinære løsninger, og der skal træffes svære valg og laves omprioriteringer. Det er desværre nødvendigt, skriver udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i en kommentar.

Storbritannien overvejer at indkvartere flygtninge i oligarkers boliger

Den britiske regering vil "kigge på" at bruge oligarkers beslaglagte ejendomme til at huse flygtninge. Det siger premierminister Boris Johnson.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Demonstranter er mandag angiveligt allerede selv trængt ind i en luksusejendom, der er ejet af oligarken Oleg Deripaska.

FN donerer flere hundrede millioner til Ukraine

Der er akut mangel på mad, vand, medicin og andre forsyninger flere steder i Ukraine, og det kalder på yderligere humanitær hjælp til det krigsramte land.

Det siger FN's generalsekretær Antonio Guterres mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Derfor bebudede han, at FN ville allokkere yderligere 40 millioner dollars - omtrent 270 millioner kroner - til humanitær hjælp til det ukrainske folk.

Natos forsvarsministre samles til ekstraordinært møde

Natos forsvarsministre mødes onsdag i Bruxelles til et ekstraordinært møde, hvor krigen i Ukraine er på dagsordenen. Det skriver Reuters på baggrund af Tyrkiets forsvarsministerium.

Ukraine vil have Rusland udvist fra Europarådet

Europarådet, som holder til i nordfranske Strasbourg, har mandag virtuelt besøg af Ukraines premierminister, Denys Shmyhal, der talte som stedfortræder for Zelenskyj.

Her opfordrede han kraftigt rådet – der ikke er en del af EU, men en selvstændig menneskerettighedsorganisation – at udvise Rusland fuldstændigt. Det skriver AFP.

Derudover opfordrede han kraftigt Europarådet til at oprette en såkaldt no fly zone over Ukraine. Dette har den vestlige verden kontinuerligt afvist, fordi man ikke vil i direkte konfrontation med Rusland.

Ukraine: Rusland forhindrer humanitærhjælp til Mariupol

Selvom Rusland mandag har gjort det muligt for ukrainere at undslippe den belejrede havneby Mariupol i privatbiler, gør de russiske styrker det fortsat umuligt for hjælp at komme frem til byen gennem den humanitære korridor, der er aftalt. Det siger Ukraines vicepremierminister ifølge Reuters.

Rusland har imidlertid ligeledes beskyldt Ukraines militær for at bruge civile som skjold i konflikten.

Ukraine afviser blankt russiske missilanklager

Det russiske forsvarsministerium har mandag anklaget Ukraine for at have skudt et missil ned i centrum af den østukrainske by Donetsk, som skulle have dræbt 20 mennesker og såret yderligere 28. Byen er hovedstad i udbryderregionen Donetsk, der er under prorussisk kontrol og støttet af Vladimir Putin.

Den anklage afviser Ukraine med henvisning til, at Ruslands forsvarsministerium ingen beviser har fremlagt.

- Det er uden tvivl en russisk raket eller anden ammunition. Det nytter ikke at diskutere sagen, har en talsmand fra det ukrainske militær sagt ifølge Sky News.

Forsvarsminister: Kyiv ligner noget fra en dommedagsfilm

Ukraines forsvarsminister, Oleksij Reznikov, skriver mandag på Twitter, at den ukrainske hovedstad, Kyiv, nu ser fortsat mere apokalyptisk ud.

- En af de smukkeste byer i Europa ligner i dag en scene fra en dommedagsfilm, skriver Oleksij Reznikov.

Budskabet ledsages af et billede, hvor han står på Maidan-pladsen i hjertet af Kyiv. I opslaget kalder han desuden russiske styrker for "orker". Den seneste tid har russiske styrker kæmpet sig fortsat tættere ind mod hovedstaden.

Tæt Putin-allieret erkender, at invasionen går langsommere end forventet

Lederen af Ruslands nationalgarde, Viktor Zolotov, indrømmede søndag, at Ruslands fremskridt i Ukraine ikke går lige så hurtigt, som Kreml havde håbet på.

Det skriver The Guardian.

- Jeg vil gerne sige, at ja, ikke alting går så hurtigt, som vi gerne ville have. Men vi går skridt for skridt mod vores mål, og sejren bliver vores, sagde Viktor Zolotov under en gudstjeneste.

Han er en af Vladimir Putins meget tætte allierede, og udtalelsen er blandt de mest markante offentlige erkendelser af, at invasionen ikke går helt efter planen.

Viktor Zolotov tilskriver de udeblivende fremskridt, at højreekstreme ukrainske styrker gemmer sig bag civile. Denne beskyldning er gentagne gange fremstillet af Rusland.

Forhandlinger sat på pause indtil tirsdag

Ukraine og Rusland sidder mandag i forhandlinger, men de er nu sat på pause indtil tirsdag, hvor de planlægges genoptaget. Det siger Ukraines forhandler ifølge nyhedsbureauet Reuters.