Overvældende opbakning - så meget samlede danskerne ind til Ukraine

En overvældende opbakning. Sådan siger generalsekretær om danskernes donation lørdag aften.

Lørdag aften samlede danskerne ind til nødhjælp til Ukraine.

Det skete, da TV 2 og DR i samarbejde med 18 humanitære nødhjælpsorganisationer afholdt en støttekoncert på Rådhuspladsen i København.

Til koncerten, der blev vist på begge kanaler, optrådte 17 danske kunstnere med det formål at få samlet penge ind til ofrene for krigen i Ukraine.

Undervejs kunne danskerne donere penge, og da koncerten var slut, havde danskere - tilsammen med virksomheder og fonde - samlet 165.118.184 kroner ind.

- Det er en meget overvældende opbakning fra danskerne, som vi har oplevet, og vi er rigtig glade for, at så mange danskere har valgt at vise sympati, solidaritet og støtte til fordel for civilbefolkningen i Ukraine og de mange flygtninge fra Ukraine, siger generalsekretær i DRC Dansk Flygtningehjælp Charlotte Slente, der er repræsentant for de 18 humanitære organisationer.

Kanalchef på TV 2, Dorthe Thirstrup, er også meget imponeret af danskernes engagement.

- Jeg er dybt rørt over at se og mærke, hvordan danskerne i fællesskab har stået sammen i aften om at vise deres støtte og solidaritet med de mange mennesker, som har akut brug for vores hjælp, siger hun.

Hvad går pengene til?

Pengene går til nødhjælpsorganisationer som Unicef, Røde Kors og Red Barnet.

De vil blive brugt til en bred vifte af nødhjælp, fortæller Charlotte Slente.

- Lige nu er der brug for nærmest alt. Men vi kommer til at hjælpe med blandt andet at uddele mad, kontanter og medicin. Madrasser, sengetøj, varmeapparater, ovne og hygiejnepakker.

Samt sikre, at mennesker har tag over hovedet og et sted at sove, fortæller hun.

Der vil også blive brugt penge på krisehjælp til familier og børn - og særskilt hjælp til de børn, der er ankommet uden forældre og har brug for at blive huset på børnehjem, ligesom der bliver hjælp til at finde eventuelle familiemedlemmer, som er blevet væk under flugten.

Minerydning og juridisk bistand er også på listen over de ting, der vil blive givet penge til.

- Hjælpen kommer til at gå til civilbefolkningen i Ukraine og de mange flygtninge fra Ukraine, som lider under den forfærdelig konflikt. Behovene er enorme i og omkring Ukraine lige nu, siger Charlotte Slentre.

Indsamlingen fortsætter, hvilket betyder, at man stadigvæk kan donere penge.

Du kan gøre det på følgende tre måder:

  • Du kan donere et valgfrit beløb til mobilepay på 405042
  • Du kan donere 150 kroner ved at sms'e 'HJÆLP' til 1234
  • Du kan også støtte på sammenforukraine.dk

Allerede inden koncerten kunne Røde Kors oplyse, at danskerne har slået alle rekorder og indsamlet 750 millioner kroner til humanitær bistand til Ukraine - på tværs af alle nødhjælpsorganisationer i landet.