- Ukrainerne er vores tætteste naboer, dem, som er vore hjerter nærmest

Flere end 1,4 millioner ukrainere er flygtet til Polen og titusindvis af frivillige polakker er trådt til for at hjælpe deres krigsramte naboer.

Tv-billederne af udbombede huse og kolonner af russiske kampvogne blev dråben for Katarzyna Kowalewska.

Hun er direktør og bor i den polske hovedstad, Warszawa, og få dage efter den russiske invasion begyndte i slutningen af februar, drog hun som mange hjælpsomme sjæle af sted mod grænsen til nabolandet Ukraine.

- Ukrainerne er vores tætteste naboer, dem, som er vore hjerter nærmest. Jeg var nødt til at gøre noget, siger hun til TV 2.

Ved grænsen stod 27-årige Viktoria Karpeka, som sammen med sine to børn på tre og otte år få timer inden var flygtet fra bombardementerne i byen Korosten.

Det er svært at leve i et stadie, hvor krop og sjæl er revet fra hinanden

Viktoria Karpeka, ukrainsk flygtning

Nu stod hun på egen hånd uden at have et lift videre.

- Vi vidste ikke, hvad vi skulle gøre, fortæller hun til TV 2.

Imens gik Katarzyna Kowalewska rundt blandt de mange flygtninge og frivillige, da hun stødte ind i Viktoria Karpeka.

- Da jeg mødte Katarzyna, blev jeg hurtigt overbevist om, at hun ville tage godt imod mig og børnene, og det viste sig at være rigtigt. Det har været over al forventning, siger Viktoria Karpeka.

De blev indlogeret i Katarzyna Kowalewskas hjem, hvor hun bor alene med sin søn, og har nu været der i 11 dage.

Mødet mellem de to familier er blot ét blandt titusindvis af nye møder mellem polakker og ukrainere de seneste uger.

Er meget stolt over at være polak

Som følge af krigen i Ukraine har mere end 2,3 millioner ukrainere ifølge FN forladt deres hjemland. 1,4 millioner af dem er taget ind i Polen.

En del af dem er rejst videre til andre europæiske lande og fundet tag over hovedet i eksempelvis Danmark. Men mange er som Viktoria Karpeka indlogeret hos polske familier.

Bevæger man sig rundt i grænselandet, er det da også tydeligt, at polakkerne føler med deres naboer og vil gå langt for at hjælpe dem.

Overalt finder man frivillige polakker, som står klar med telte, tæpper, varme måltider, kørelejligheder og husly.

- I lang tid har jeg ikke haft grund til at være stolt som polak. Men lige nu er jeg meget, meget stolt. Mit folk arbejder dag og nat i øjeblikket, siger Katarzyna Kowalewska.

Stor bekymring for familien i Ukraine

Katarzyna Kowalewskas gæstfrihed viser sig blandt andet ved, at hun for tiden sover på sovesofaen i husets kontor.

I stedet har Viktoria Karpeka og hendes to børn overtaget dobbeltsengen i soveværelset, hvor tøj og legetøj doneret af naboer i kvarteret er hængt op på stativer og lagt i reoler og skuffer.

- Vi er meget glade og taknemmelige for at kunne være her. Her ved jeg, at mine børn er i sikkerhed, og det er det vigtigste, siger Viktoria Karpeka.

Jeg bruger meget tid på det, men jeg føler stadig ikke, at jeg gør nok

Katarzyna Kowalewska, direktør

Og selvom hverken børn eller voksne taler samme sprog, virker det, som om de to familier går godt i spænd.

- Jeg er blevet vant til, at de bor her. Viktoria er allerede min gode ven, ja, det føles faktisk som at have en søster boende, siger Katarzyna Kowalewska.

Selvom Viktoria Karpeka og hendes børn nu er i sikkerhed, fortsætter Rusland ufortrødent sin krig i Ukraine, og det gør det svært at falde helt til ro, fortæller hun.

For både hendes forældre og hendes søskende befinder sig stadig i landet.

- Fysisk er jeg til stede her, og jeg er taknemmelig over, at mine børn er i sikkerhed. Men mit hjerte og min sjæl er stadig i Ukraine. Det er svært at leve i et stadie, hvor krop og sjæl er revet fra hinanden. Jeg er meget bekymret, siger Viktoria Karpeka.

En halv million ukrainske børn i Polen

Hendes to børn - treårige Dashka og otteårige Artim - ser dog ud til at trives i deres nye, midlertidige hjem, hvor de bygger huler, leger tagfat og maler billeder med deres nye ven, Katarzyna Kowalewskas femårige søn Stas.

Ligesom 11.500 andre nyankomne ukrainske børn er Artim nu tilmeldt en polsk skole og starter i sin nye klasse fredag morgen.

Også Dashka har fået nye venner. Hun er startet i en polsk børnehave, for Viktoria Karpeka har allerede fået et deltidsjob som rengøringshjælp.

Hvor længe familien skal bo i Polen, ved hun ikke, men gæstfriheden hos Katarzyna Kowalewska er stor.

- De kan blive boende så længe de vil, siger hun og fortæller, at hun også er i gang med at organisere husly for ukrainere hos andre polske familier.

- Jeg bruger meget tid på det, men jeg føler stadig ikke, at jeg gør nok, siger Katarzyna Kowalewska.

Ifølge den polske regering befinder flere end 500.000 ukrainske børn i skolealderen sig lige nu i Polen.

11.000 polske lærere med kendskab til russisk og ukrainsk har meldt sig klar til at undervise de mange børn, oplyser regeringen.