Krigen i Ukraine

Før og efter: Billeder fra rummet viser invasionens ødelæggende aftryk

Mariupol har i mere end en uge været under belejring af russiske styrker, der har omringet byen.

Ruslands invasion af Ukraine har sat et hårdt aftryk på den østukrainske havneby Mariupol.

En by, der i den seneste uge har ageret slagmark for en lang række hårde kampe, der ifølge de ukrainske myndigheder har kostet flere end 1170 personer livet.

Satellitbilleder fra før og efter bombardemanterne viser det aftryk, som angrebene har sat på det, der før var en helt normal by med boligområder, parker og dagligvarebutikker.

Du kan se forskellen på før-billederne til venstre og efter-billederne til højre ved at trække i pilen på billederne.

Indkøbssteder i det vestlige Mariupol

Et satellitbillede delt af det rumteknologiske selskab Maxar Technologies viser, hvordan et område med supermarkeder og mindre indkøbscentre i den vestlige del af havnebyen er blevet ramt af luftangreb.

Et satellitbillede viser dagligvarebutikker og indkøbscentre, før Ruslands invasion af Ukraine, i Mariupol, Ukraine, den 9. marts 2022.
Et uddelt satellitbillede stillet til rådighed af Maxar Technologies viser ødelagte købmandsforretninger og indkøbscentre i det vestlige Mariupol, Ukraine, den 9. marts 2022. Der er bemærket omfattende skader på den civile infrastruktur i og omkring byen.

Parkområde og huse

Billederne her viser en række huse og bygninger i byen. Før-billedet er taget i sommer, mens efter-billedet viser, hvordan både parkområdet og boligblokkene er blevet ramt.

Et satellitbillede viser huse og bygninger, før Ruslands invasion af Ukraine, i Mariupol, Ukraine, den 9. marts 2022.
Et satellitbillede viser ødelagte huse og bygninger, midt i Ruslands invasion af Ukraine, i Mariupol, Ukraine, den 9. marts 2022.

Stort boligområde

Billedet herunder afslører skaderne på boligområder, hvor mange beboere har været uden strøm, varme, vand og kommunikation i over en uge. Nogle af bygningerne er blevet fuldstændig ødelagt, fremgår det.

Et satellitbillede viser huse og bygninger, før Ruslands invasion af Ukraine, i Mariupol, Ukraine, den 9. marts 2022.
Et satellitbillede viser ødelagte huse og bygninger, midt i Ruslands invasion af Ukraine, i Mariupol, Ukraine, den 9. marts 2022.

Storcenter

Et satellitbillede viser dagligvarebutikker og indkøbscentre før Ruslands invasion af Ukraine, i Mariupol, Ukraine, den 9. marts 2022.
Et uddelingssatellitbillede stillet til rådighed af Maxar Technologies viser ødelagt portcity-indkøbscenter i det vestlige Mariupol, Ukraine, den 9. marts 2022.

Et andet billede viser et af byens storcentre. Her kan det ses på billederne, hvordan taget på den centrale bygning delvist er kollapset.

Børnehospital bombet

Et af satellitbillederne viser et børne- og barselshospital i havnebyen.

Billedet er fra før onsdag 9. marts, hvor hospitalet trods en nyligt indgået våbenhvile blev offer for et massivt luftangreb, som myndighederne i Mariupol ifølge Reuters anklager Rusland for at stå bag.

Våbenhvilen mellem Rusland og Ukraine skulle ellers sikre tusindvis af civile muligheden for at flygte fra den belejrede by.

En belejring, som den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskiy, efter de nylige luftangreb har kaldt "det ultimative bevis på, at folkedrabet på ukrainere finder sted".

Efter angrebet har officielle russiske kilder dog meddelt, at de mener, at der er tale om misinformation spredt af Ukraine og FN. Ifølge de russiske kilder blev hospitalet bombet med fuldt overlæg, men husede ingen civile på tidspunktet for bombningen.

Billedmateriale fra nyhedsbureauet AP viser dog, hvordan flere sårede flygter fra hospitalet, blandt andet fødende og mindre børn.