Krigen i Ukraine

Vi kan ikke udelukke, at NATO sender kampfly mod Rusland, siger Fogh

Der er en reel mulighed for, at NATO ender i krig mod Rusland, vurderer den tidligere generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Det er kun få timer siden, at den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, pure afviste at sende kampfly til Ukraine.

Heller ikke andre europæiske NATO-lande eller USA har ønsker om at eskalere krigen mod Rusland ved at sende egne tropper eller fly i luften.

Alligevel vil den tidligere NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ikke udelukke, at NATO kan ende med at gå i krig.

- Hvis vi sender fly af sted, så er det for at beskytte det ukrainske luftrum, og så skal vi være klar til at skyde russiske fly ned. Det vil unægtelig betyde krig imellem NATO og Rusland, siger Anders Fogh Rasmussen i programmet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

Og det skal vi være klar til, for hele demokratiets fremtid i Europa står på spil, siger han:

- Jeg tror, at hvis det skal virke afskrækkende på Putin, så skal vi ikke udelukke noget som helst. Og jeg hører til dem, der siger, at vi skal holde Putin i maksimal usikkerhed.

Putin vil blive slået til plukfisk af NATO

Anders Fogh Rasmussen, tidl. generalsekretær, NATO

Så vi kan ikke tillade os, at Rusland vinder krigen?

- Nej, det kan vi ikke. Ukrainerne har vist en fantastisk kampvilje, og vi vil støtte dem til det sidste.

NATO vil "slå Putin til plukfisk"

Foreløbig holder NATO dog flyene på jorden.

Men alliancen har styrket det ukrainske forsvar på andre måder - med titusindvis af våben. Det gælder blandt andet antitank-våben og panserværnsmissiler, som Danmark alene har leveret 2700 af.

Og skulle den russiske præsident ende med at tolke Vestens våben som en krigserklæring, så er den tidligere generalsekretær da heller ikke i tvivl om, hvem der i sidste ende ville vinde.

- Putin vil blive slået til plukfisk af NATO. Når først NATO bevæger sig, så er det med en enorm kraft. Man skal huske på, at de investeringer, vi foretager i forsvaret, er ti gange så store som Putins, siger han.

Fogh vil boykotte russisk gas

Vesten har samtidig forsøgt at sætte en stopper for krigen ved at indføre en lang række sanktioner mod Rusland.

I EU diskuterer man lige nu mulighederne for at gøre sig helt uafhængig af den russiske gas og olie. Torsdag skal de 27 stats- og regeringschefer til topmøde i Bruxelles, hvor gasforsyningen fra Rusland netop er på dagsordenen.

Heller ikke her er Anders Fogh Rasmussen i tvivl: Gassen fra Rusland skal boykottes helt - og hellere i dag end i morgen.

- Det er vigtigt, at vi så hurtigt som muligt afskærer Rusland for indtægter fra olie og gas. Jeg har været i konktakt med forskellige aktører på det område, og min vurdering er, at Vesten kan klare sig i et år uden. Det bliver selvfølgelig meget dyrere at finde andre steder, men prisen er lille i forhold til prisen i frihed og fred, som vi ellers må betale.

Du kan se hele interviewet med Anders Fogh Rasmussen i programmet 'Lippert' på TV 2 PLAY.