Nyheder

Dagens nyheder 5. marts 2022

Vi giver dig dagens nyheder, mens de sker. Du kan tippe TV 2s journalist her.

V og K vil have minister til at optælle beskyttelses- og sikringsrum i Danmark

Venstre og De Konservative ønsker, at forsvarsminister Morten Bødskoven skal kortlægge antallet af pladser i beskyttelses- og sikringsrum i Danmark, og at borgerne skal kunne slå op og se, hvor nærmeste rum er. Det skriver Jyllands-Posten. Ifølge Beredskabsstyrelsens optælling fra 2002 er der plads til cirka 4,7 millioner personer i de danske beskyttelses- og sikringsrum, som kan bruges i tilfælde af eksempelvis eksplosioner, en giftsky eller krig. 

Domstol i Tunesien dømmer 16 mennesker til døden

En domstol i Tunesien har dømt 16 mennesker til døden for deres rolle i et blodigt angreb i marts 2016. Det skriver tunesiske medier lørdag ifølge nyhedsbureauet AFP. I alt er 96 mennesker tiltalt i forbindelse med angrebet i 2016 i byen Ben Guerdane tæt ved grænsen til Libyen. Ved angrebet blev syv civile og 13 medlemmer af Tunesiens sikkerhedsstyrker dræbt. Det samme gjorde 55 medlemmer af Islamisk Stats gren i Libyen, der stod bag angrebet.

Italien beslaglægger russiske luksusyachter og villaer for over én millard

Italien har siden fredag beslaglagt 143 millioner euro, svarende til over 1 milliard danske kroner, i luksusyachter og villaer fra russiske oligarker med forbindelse til Putin. Det skriver Sky News. Aktiverne blev beslaglagt i blandt andet Sardinien, den liguriske kyst og Comosøen. 

Yngre mand stukket med kniv i København

Mindst en yngre mand, muligvis to, er lettere tilskadekommen efter et knivstikkeri på Islands Brygge i København. Det oplyser Henrik Stormer, vagtchef ved Københavns Politi, som modtog anmeldelsen klokken 20.05. De forudrettede er kørt på hospitalet. Hvad der er gået forud for knivstikkeriet vides ikke, ligesom politiet for nuværende ikke har nogen anholdte eller mistænkte i sagen, oplyser vagtchefen.

Teenagere fængslet for dødeligt overfald i Frederikssund

To 17-årige er blevet varetægtsfængslet frem til 1. april i forbindelse med en 52-årig mands død i Frederikssund natten til lørdag, skriver Ritzau. De blev begge fængslet for mistanke om vold med døden til følge ved et grundlovsforhør lørdag ved Retten i Lyngby. Anklagemyndigheden fastholder dog sigtelsen for drab. De 17-årige har erkendt en mindre voldsudøvelse, men nægter den alvorlige sigtelse om drab.

Flere store brands stopper salg og drift i Rusland

Den tyske sportstøjsproducent Puma har indstillet driften i deres butikker i Rusland, og det italienske modebrand Prada stopper ligeledes al detailhandel i landet, skriver Reuters. Prada udtaler lørdag i en pressemeddelelse, at deres beslutning er baseret på solidaritet for deres kolleger, som er ”berørt af tragedien i Ukraine”.

Jordan vil udstede midlertidig opholdstilladelse til ukrainere

Det jordanske udenrigs- og udlændingeministerium har lørdag meddelt, at landet vil tillade familiemedlemmer og slægtninge til ukrainere, der bor i landet, at rejse ind i Jordan uden visum på "humanitære grundlag". De tilføjer, at ukrainere vil få udstedt midlertidigt ophold i landet, skriver CNN.  

OL-basketballspiller anholdt i russisk lufthavn

Basketballspilleren Brittney Griner, der har vundet OL to gange med USA, er blevet anholdt i en russisk lufthavn for besiddelse af cannabisolie. Det skriver AFP og The New York Times.

45-årig fundet død i sit hjem efter brand

En 45-årig mand er fundet død i sit rækkehus i Juelsminde lørdag middag efter en brand. Det fortæller vagtchefen ved Sydøstjyllands Politi til Horsens Folkeblad. Det er uvist, hvad manden er død af. Det skal undersøges nærmere i løbet af weekenden, skriver mediet. Politiet formoder, at han er død af røgforgiftning. Mandens pårørende er underrettet om dødsfaldet.

Flere internationale medier indstiller arbejdet i Rusland

Det italienske statslige tv-selskab RAI har netop oplyst, at de indstiller arbejdet i Rusland "for at beskytte sine journalisters sikkerhed", rapporterer Reuters. Dermed tilslutter de sig flere andre uafhængige russiske og internationale medier - blandt andet CNN, BBC, CBC, Bloomberg News samt tyske og svenske tv-selskaber. TV 2s korrespondent har også forladt landet. Det sker efter, at Rusland har indført en lov, der truer med fængselsstraffe på op til 15 år for at sprede det, som styret kalder ”falske oplysninger" om militæret.

Finland vil købe luftforsvarssystem af Israel

Finland vil investere i luftforsvar for at styrke deres indsatser langs landets østlige grænse. Det sker som en reaktion på Ruslands invasion af Ukraine. De israelske virksomheder Aerospace Industries og Rafael Advanced Systems vil være blandt de leverandører, der overvejes, siger forsvarsminister Antti Kaikkonen lørdag til det finske statsmedie Yle. 

Nordkorea udfører årets niende missiltest forud for valget i Sydkorea

Lørdag gennemførte Nordkorea sin niende våbentest i år og affyrede, hvad der formodes at være et ballistisk missil mod havet øst for den koreanske halvø få dage før Sydkoreas præsidentvalg onsdag. Det skriver Reuters. USA, Sydkorea og Japan fordømmer handlingen, da de frygter, at landet forbereder sig på at udføre en større våbentest i de kommende måneder. 

Statsministeren vil undskylde til grønlandske børn onsdag

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil på onsdag på Nationalmuseet give en undskyldning til de 6 nulevende af de 22 børn fra Grønland, der i 1951 blev sendt til Danmark. Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse. Statsministeren har tidligere givet en skriftlig undskyldning.

Britisk pensionist dræbt efter at være blæst omkuld af lægehelikopter

En 87-årig kvinde er død efter at være blevet blæst omkuld på en gangsti, da en helikopter landede på Derriford Hospital i Plymouth i det sydvestlige England. Det skriver The Independent. En anden ældre kvinde er på hospitalet med et brækket bækken, efter at hendes bildør blev blæst hårdt i ved hændelsen, oplyser politiet i Devon og Cornwall.

Stort russisk flyselskab aflyser næsten alle internationale flyvninger

Ruslands nationale flyselskab, Aeroflot, har aflyst næsten alle internationale flyvninger fra 8. marts på grund af "yderligere omstændigheder", der hindrer dets operationer, skriver BBC. EU, Storbritannien, USA og Canada har alle udelukket russiske flyselskaber fra deres luftrum, hvilket i høj grad begrænser antallet af tilgængelige destinationer og gør andre ruter vanskeligere. 

29-årig varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab i nat

En 29-årig mand er i et grundlovsforhør ved Retten i Glostrup blevet varetægtsfængslet i knap fire uger. Han er blandt andet sigtet for uagtsomt manddrab samt både spiritus og narkokørsel, efter at en cyklist lørdag aften blev påkørt og dræbt i Rødovre.

15.735 nye smittetilfælde

Der er 15.735 nye smittetilfælde med coronavirus det seneste døgn, oplyser Statens Serum Institut. Yderligere 58 personer er døde med virussen, mens antallet af indlagte falder med 67.

Nu åbner dansk modtagecenter for ukrainske flygtninge

Syd- og Sønderjyllands Politi tager i dag modtagefaciliteterne i Bov i brug. De skal bruges til at registrere de ukrainere, der søger asyl eller har brug for nødvisum, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

Ét spor farbart efter uheld på motorvej

Der er i øjeblikket kun ét spor farbart i nordgående retning mellem motorvejskryds Ishøj og 26 Ishøj Strand på Køge Bugt Motorvejen på grund af et uheld. Politi og redning er på stedet, oplyser P4 Trafik.

Betjente redder livløs kvinde ud af røgfyldt lejlighed

Natten til lørdag greb betjente resolut ind og fik reddet en 78-årig kvinde ud af hendes brændende lejlighed i Holstebro. Ude på fortovet ydede betjentene livreddende førstehjælp. Her bliver hun lagt i koma, men hun er uden for livsfare, oplyser vagtchef ved MIdt- og Vestjyllands Politi Anders Hansen.