Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Der er hårde kampe omkring Kyiv og voldsomme bombardementer af Kharkiv og Tjernihiv øst for hovedstaden. Ukraine har appelleret til vesten om at skride ind med flyveforbud og fredsbevarende styrker.

Hvad holder vi øje med? I syd er Mariupol omringet og udsat for voldsomme bombardementer, der kan betyder, at byen falder til russiske styrker. Havnebyen Mykolayiv har også været udsat for angreb.

Ansatte på erobret atomkraftværk får lov at hvile sig

Ukrainske myndigheder er i kontakt med de ansatte på det atomkraftværk, der fredag blev erobret af russiske styrker i byen Zaporizjzja.

Det oplyser Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) lørdag ifølge CNN.

Der har de seneste dage være meldinger om, at ansatte på atomkraftværket, der er det største i Europa, er blevet tvunget til at fortsætte arbejdet med pistoler for panden og uden pauser.

Men lederen af IAEA, Rafael Grossi, siger, at den frygt mindsket, efter at agenturet har været i kontakt med ukrainske myndigheder, der har fået indsigt i de ansattes vagtmønstre.

USA og Polen arbejder på at sende kampfly til Ukraine

Den amerikanske regering samarbejder for tiden med Polen omkring muligheden for at sende polske jagerfly til Ukraine.

Det bekræfter en talsperson i Det Hvide Hus over for CNN.

Ifølge mediet Politico kigges der blandt andet på muligheden for, at Polen kan sende sine gamle MiG-29–fly til Ukraine. Det vil dog kræve, at USA er villige til at erstatte flyene med nyere modeller, lyder det fra flere amerikanske embedsfolk.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, bad lørdag USA om at sende flere fly til landet for at hjælpe i kampen mod Rusland.

Læger Uden Grænser advarer om humanitær katastrofe i Mariupol

Den humanitære situation i den sydlige ukrainske havneby Mariupol er "katastrofal", og det er livsvigtigt, at civile bliver evakueret.

Sådan lyder advarslen fra Læger Uden Grænser (MSF) lørdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Byen, som ligger tæt på grænsen til Rusland, har i dagevis været under belejring fra russiske styrker, og det har ført til mangel på vand, varme, mad og elektricitet.

Situationen bliver ikke bedre af, at oprettelsen af en humanitær korridær, som lørdag skulle have tilladt op mod 400.000 civile at forlade byen, aldrig blev til noget.

Biden har talt med Zelenskij

USA's præsident, Joe Biden, har lørdag talt med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij. Det oplyser Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Opkaldet varede i omkring 30 minutter. Ifølge Zelenskij så diskuterede de to præsidenter sikkerhedsspørgsmål, økonomisk støtte til Ukraine og fortsatte sanktioner mod Rusland. Det skriver Zelenskij på Twitter.

Ifølge Reuters bad Zelenskij lørdag USA om enten at lukke det ukrainske luftrum eller give ukrainerne fly.

Shell vil fortsætte køb af russisk olie

Europas største olieselskab, Shell, vil fortsætte med at købe olie i Rusland. Det skriver selskabet på Twitter.

Så sent som fredag købte Shell råolie i Rusland, men det er ikke med selskabets gode vilje, skriver det.

Ifølge Shell er der brug for russisk olie for at sikre energiforsyningen, men man forsøger at købe olien alternative steder, når det er muligt.

Al overskudet fra køb af russisk olie vil ifølge Shell gå til humanitær hjælp i Ukraine.

Musk vil sende flere Starlink-satelitter til Ukriane

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har talt med SpaceX-direktør Elon Musk, der vil levere flere såkaldte Starlink-satellitter til Ukraine.

Starlink-satellitter har til formål at sikre internet i fjerne egne.

Ifølge Musk er Starlink det eneste internet i Ukraine, der ikke er påvirket af den russiske invasion.

Johnson laver plan i seks punkter som modsvar på russisk invasion

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har opstillet en plan i seks punkter som reaktion på Ruslands invasion af Ukraine. Planen inkluderer blandt andet, hvordan Storbritannien kan gøre størst mulig økonomisk skade på Rusland. Det skriver The Guardian.

Forslagene involverer ikke andre vestlige allierede. Planen omfatter også humanitær hjælp til civile ukrainere.

Visa og Mastercard lukker for russiske betalinger

Kreditkortudbyderne Visa og Mastercard har onsdag meddelt, at de lukker for russiske transaktioner.

- Vi er tvunget til at handle efter Ruslands uprovokerede invasion af Ukraine og de uacceptable hændelser, vi har været vidne til, siger administrerende direktør i Visa Al Kelly i en pressemeddelelse.

Dermed vil det indenfor de kommende dage ikke længere være muligt at betale med Visakort udstedt i Rusland udenfor landets grænser. Hvad angår Mastercard udstedt i Rusland, vil de ikke længere ”understøttes af Mastercard’s netværk”.

Hverken Mastercard og Visakort udstedt udenfor Rusland vil virke i landet.

- Med dette skridt slutter vi os til så mange andre i håbet om og forpligtigelsen til en mere positiv, produktiv og fredelig fremtid for os alle, skriver Mastercard i sin meddelelse.

Borgmester: Rusland intensiverer bombardement af Mariupol

Ifølge borgmesteren i Mariupol Vadym Boychenko har russiske tropper intensiveret deres bombardement af byen.

Det siger han på ukrainsk tv, skriver Sky News:

- Byen er på et meget, meget svært stadie af belejringen. Ubarmhjertigt bombardement af boligblokke fortsætter, og fly har smidt bomber over boligområder.

Oplysningerne er endnu ikke bekræftet fra anden hånd.  

Forsvarsministerium: Mere end 100.000 frivillige kæmper for Kyiv

Mere end 100.000 mennesker har ifølge det ukrainske forsvarsministerium meldt sig frivilligt til at kæmpe mod de russiske styrker i Ukraines hovedstad, Kyiv.

Det fortæller landets viceforsvarsminister, Hanna Malyar, skriver nyhedsbureauet DPA, som har hentet sin information fra det ukrainske nyhedsbureau UNIAN.

DPA har ikke kunnet bekræfte tallet andetsteds.

Forstad til Kyiv "næsten helt ødelagt”, siger guvernør

Byen Borodyanka lidt udenfor Kyiv er nu ”næsten helt ødelagt”, siger regionens guvernør Oleksiy Kuleba lørdag ifølge CNN.

- Der er intet vand eller elektricitet her. Der er intet Borodyanka. Den er næsten helt ødelagt, og bymidten er bare forfærdelig. Borodyanka er under russisk kontrol, siger han.

Kuleba fortalte tidligere på dagen, at de russiske soldater havde taget kontrol over et psykiatrisk hospital med 670 patienter. Men selvom de stadig er i nærheden, har soldaterne forladt hospitalet, siger han ifølge CNN.

FN opskalerer humanitær indsats

FN vil skrue op for niveauet af humanitære hjælpeoperationer for både dem, der er blevet i Ukraine, og for dem der er flygtet. Det siger FN's generalsekretær, Antonio Guterres, ifølge Sky News.

Det løfte har han givet Ukraines udenrigsminister i et telefonopkald lørdag. De to diskuterede også, hvordan man på den mest sikre måde kan evakuere civile fra krigszoner, skriver mediet.

FN estimerer, at 12 millioner af dem, der er blevet i Ukraine, og fire millioner af dem, der er flygtet til nabolande, vil få brug for humanitær krisehjælp i løbet af de næste måneder.

Ukrainsk blogger afbrydes af missilangreb

Onsdag befandt den ukrainske blogger Nikita Demenkov sig i Ukraines næststørste by Kharkiv.

Her filmede han en video til sine følgere om brugen af de donationer, de havde sendt ham.

Han blev dog afbrudt, da et missil slog ned i en bygning lige bag ham, og han måtte løbe i dækning i en kælder i nærheden.

Lørdag er videoen blevet bragt af flere internationale medier – blandt andet The Guardian og Sky News.

Rusland vil have Nato og EU til at stoppe våbenleverancer

Ruslands udenrigsministerium har angiveligt bedt EU og Nato om at stoppe med "at pumpe våben ind i Ukraine". Det skriver Sky News på baggrund af en rapportering fra det russiske nyhedsbureau RIA.

Rusland skulle være bekymret for, at våbnene og særligt missiler kan ende i hænderne på de forkerte og udgøre en risiko mod civile fly.

Togstation i Kyiv tæt på kaos - togene har ikke længere fast køreplan

På togstationen i Kyiv er situationen lørdag tæt på det rene kaos. Det fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt fra stationen.

Tusindvis af ukrainere fra mange steder i landet skal gennem knudepunktet for at flygte til resten af Europa. Men der er ikke længere nogen fast køreplan, og folk er desperate. 

-Togene går lidt sporadisk, så når der kommer et, gælder det om at skynde sig alt, hvad man overhovedet kan, fortæller Rasmus Tantholdt.

Mænd mellem 18 og 60 år må ikke forlade landet. Derfor må de blive tilbage på perronen sammen med de kvinder, børn og ældre, som der ikke er plads til i toget.

- Ingen ved, hvornår jeg ser dem igen. Jeg håber, det sker snart, men bare de kommer ud i live. At se dem igen kommer i anden række, bare de kommer sikkert frem, fortæller en far med sit barn i armene.

Borgmester: Våbenhvile i Mariupol varede under 30 minutter

Viceborgmesteren i Mariupol Sergei Orlov siger til BBC, at den aftalte våbenhvile i byen ”ikke varede mere end 30 minutter.”

En fem timer lang pause i kampene overvåget af Røde Kors skulle ellers give civile mulighed for at forlade byerne Mariupol og Volnovakha lørdag.

Men ifølge Sergei Orlov blev byen fortsat udsat for bombardement kort tid efter, at våbenhvilen skulle være startet. Samtidig siger han, at skoler, børnehaver og busser, som skulle bruges under evakueringen, blev angrebet.

Men ifølge det russiske nyhedsbureau RIA beskylder det russiske forsvarsministerium i stedet ukrainske ”nationalister” for at forhindre civile i at forlade byerne.

Storbritannien: Rusland brugte våbenhvile til at forberede nyt angreb

Storbritannien beskylder Rusland for at have foreslået den fejlslagne våbenhvile i Mariupol for at undgå international fordømmelse, mens landet forberedte sine tropper på en ny offensiv. Det skriver Reuters.

- Ved at beskylde Ukraine for at bryde aftalen, forsøger Rusland sandsynligvis at flytte ansvaret for nuværende og fremtidige civile tab i byen, siger den britiske forsvarsminister.

Rusland oplyste tidligere, at man havde åbnet humanitære korridorer ved byerne Mariupol og Volnovakha. Men ifølge det russiske nyhedsbureau RIA beskylder det russiske forsvarsministerium ukrainske ”nationalister” for at forhindre civile i at forlade byerne.

Ukrainske myndigheder har beskyldt Rusland for at fortsætte beskydningen af de to byer.

Minister berørt over flygtningestrøm på grænsen til Polen

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) befinder sig lige nu ved grænsen mellem Polen og Ukraine, og det har gjort et stort indtryk på ham at se den store tilstrømning af flygtninge, der krydser grænsen for at søge tilflugt i Polen.

- Det her er virkelig hjerteskærende, og det bevæger alle os, der har muligheden for at stå og se det her.

- Jeg står her og ser familierne og den lille dreng, som i panik gravede med en plastikskovl i gruset. Jeg havde ikke troet, at det her skulle ske i min levetid. Jeg havde ikke troet, at det skulle ske i Europa, siger en meget bevæget Flemming Møller med tåre i øjnene til TV 2.

Han opfordrer alle til at hjælpe og tage "rigtig godt imod" de ukrainske flygtninge. Selv vil regeringen bidrage med ”alt, hvad der er muligt”, siger Flemming Møller Mortensen og tilføjer, at det Ukraine i øjeblikket har brug for penge.

Rusland og Ukraine skal igen forhandle mandag

Ifølge Reuters vil Rusland og Ukraine mødes mandag for at forhandle for tredje gang om at afslutte fjendtlighederne. 

Det oplyser den ukrainske forhandler David Arakhamiya. 

Torsdag blev begge parter enige om at åbne humanitære korridorer for at lade civile komme væk fra nogle kampzoner. Men der har været forsinkelser i implementeringen af dem.  

USA opfordrer borgere til at forlade Rusland

Det amerikanske udenrigsministerium opfordrer lørdag amerikanske statsborgere i Rusland til at forlade landet med det samme.

Ifølge New York Times henviser ministeriet til, at invasionen i Ukraine medfører en risiko for "chikane mod amerikanske borgere af russiske sikkerhedsembedsmænd".

Desuden oplyser de, at den amerikanske ambassades har begrænsede muligheder for at hjælpe sine borgere i landet.