Seneste nyt om ekstraordinært NATO-topmøde

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Hvad skete der? Udenrigsministrene i NATO holdt fredag formiddag og eftermiddag ekstraordinært møde i Bruxelles. Jeppe Kofod var ikke til stede, da han havde coronavirus. 

Pressemødet er slut

Pressemødet med Jens Stoltenberg er nu overstået. 

Andre lande i risiko for invasion

Jens Stoltenberg bliver spurgt til, om der er risiko for Bosnien, Georgien og Moldova for at blive invaderet. 

- Georgien er blevet invaderet af Rusland. I Moldova er der russiske tropper uden, at regeringen i landet har accepteret det. I Bosnien er situationen meget skrøbelig. Så selv før den russiske invation af Ukraine, stod disse lande overfor seriøse udfordringer. Men risikoen er øget, og derfor er vi nødt til at øge vores støtte, siger han. 

Får "betydelige omkostninger"

Hvis Putin ikke trækker sine tropper ud, som NATO gerne vil have, siger Jens Stoltenberg, at det vil have "betydelige omkostninger" ved hidtil de usete sanktioner, der er på plads mod Rusland, siger han. 

Samtidig peger han på, at man giver militærstøtte i mange forskellige former til Ukraine.

NATO forsøger også at kalde Rusland til det diplomatiske bord, siger han. 

Denne konflikt er farlig

De uansvarlige handlinger mod et atomkraftværk i nat understreger, hvor farlig denne konflikt er, siger Jens Stoltenberg. Han tilføjer:

- Putin har totalt undervurderet styrken hos de ukrainske væbnede tropper, og det her kan først og fremmest tilskrives troppernes mod og Zelenskijs mod. 

NATO-allierede har trænet og givet Ukraine materiel siden Krim-krisen i 2014. 

Vil ikke gribe direkte ind

NATO-landene vil ikke gribe direkte ind i krigen i Ukraine, siger Jens Stoltenberg.

- Nato er en forsvarsalliance. Vores kerneopgave er at holde vores 30 lande sikre. Vores opgave er at sikre, at krigen ikke breder sig fra Ukraine til andre lande. Nato søger ikke krig med Rusland, siger han.

Finland og Sverige er med til drøftelser

Generalsekretæren understreger, at det er vigtigt, at NATOs medlemslande står sammen. Og det er ikke lykkedes Putin at slå skår i det forhold, siger han. 

- Finland og Sverige deltager i alle NATO-konsultationer om krisen, siger Jens Stoltenberg.

 Nato-landene har også diskuteret at støtte Georgien og Bosnien. Det kan være igennem træning og reformer af forsvaret. Der er dog ikke blevet truffet beslutninger på dagens møde.

De værste dage er foran os

Jens Stoltenberg forventer, at de kommende dage vil blive endnu værre i Ukraine. Stoltenberg forventer flere dræbte i takt med, at Rusland bringer flere soldater og tungere militært udstyr ind i Ukraine.

Stoltenberg byder velkommen

Jens Stoltenberg byder velkommen.

- Vi er lige blevet færdige med et utrolig møde. Rusland er i gang med en brutal og uprovokeret invasion, som NATO og hele verden fordømmer. 

Han kalder det "den værste aggression i årtier", der har involveret "uansvarlige handlinger mod et atomkraftværk i går". 

- Det her er Putins krig. Vi beder Putin om at stoppe denne krig med det samme og om at fjerne alle sine tropper fra Ukraine uden forbehold og indgå i diplomatiet, siger han.

- Vi vil gøre, hvad det kræver for at forsvare hver en centimeter af NATOs område. 

Snart pressemøde

Om kort tid holder Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær, pressemøde efter, at NATOs udenrigsminister har holdt ekstraordinært topmøde. 

Mødet er slut

Nu er topmødet slut, og alle de fremmødte stiller op til et såkaldt "familieportræt". De fleste bærer masker men ikke alle. 

Pressemøde er forsinket

Pressemødet efter udenrigsministrenes topmøde er blevet forsinket. Det starter først 13.45.

Det skulle være begyndt 12.30.

Topmødet er i gang

Mødet med udenrigsministrene er gået i gang nu. Udover udenrigsministre fra NATO-lande er også ministre fra Sverige og Finland til stede. 

Blinken og Stoltenberg: NATO vil ikke have konflikt

Antony Blinken, USAs udenrigsminister, og Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær, holder kommer kort med en fælles udmelding inden pressemødet foran de fremmødte journalister i Bruxelles.

Stoltenberg siger, at han sætter stor pris på, at USA spiller så stor en rolle, og at Canada også har taget en meget aktiv rolle. Han takker også de europæiske nationer for deres opbakning. 

Antony Blinken, eller "Tony", som Jens Stoltenberg kalder ham, da han introducerer den amerikanske udenrigsminister, får ordet. 

- I efterdønnignerne af Ruslands invasion samlede denne alliance sig hurtigt. Alle allierede assisterer på en eller anden måde Ukraine. 

Begge understreger, at NATO er en alliance, der ikke opsøger konflikt.