Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Kampene fortsætter i Ukraine, hvor Rusland fredag tog kontrol med Europas største atomkraftværk. Samtidig strammer Rusland grebet om medierne og blokerer for Facebook.

Verdensbanken vil støtte Ukraine med millardlån

Den ukrainske præsident, Volodymir Zelenskij, talte fredag i telefon med lederen af Verdensbanken, David Malpass, og skrev efterfølgende på Twitter, at Verdensbanken er klar til ”effektivt og kraftfuldt” at hjælpe Ukraine.

- Dette er vigtigt for at overvinde indvirkningen af den russiske aggression, skriver præsidenten.

Banken har siden oplyst, at David Malpass fortalte den ukrainske præsident, at banken arbejder på at tilbyde Ukraine lån for i alt 4,7 milliarder kroner.

USA: Flyveforbud kan føre til fuldgyldig krig

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, har endnu engang understreget, hvorfor USA ikke vil være med til at indføre et flyveforbud over Ukraine, som landets regering flere gange har opfordret til.

- Den eneste mulighed for at indføre en flyveforbudszone er at sende NATO-fly ind i Ukraines luftrum for at skyde russiske fly ned, og det kunne føre til en fuldgyldig krig i Europa. Præsident Biden har tydeligt sagt, at vi ikke vil i krig med Rusland, siger Antony Blinken ifølge CNN på et pressemøde i Bruxelles efter et møde med allierede i Europa.

Det Hvide Hus: Vi advokerer ikke for regimeskifte

Det er ikke USA’s politik at advokere for et regimeskifte i Rusland. Det siger Det Hvide Hus’ pressesekretær, Jen Psaki under en pressebriefing.

Hun kom ind på emnet, fordi den republikanske senator Lindsey Graham fredag på Twitter tilsyneladende antydede, at nogen i Rusland burde lave et attentat på Vladimir Putin.

- Vi advokerer ikke for at dræbe et andet lands leder eller for et regimeskifte, siger Jen Psaki ifølge Reuters.

Danske medier med skarp kritik af EU

Brancheorganisationen for private danske medievirksomheder, Danske Medier, har sammen med DR og TV 2 henvendt sig til Kulturministeriet med en skarp kritik af EU-Kommissionens beslutning om at lukke for de to russiske medier Sputnik og RT i hele EU.

- Det er et fundamentalt brud på pressefriheden at muligheden for at få indsigt i, hvordan russiske medier behandler krigen begrænses, siger Mads Brandstrup, der er administrerende direktør i Danske Medier, i en pressemeddelelse fra DR.

- Misinformation bekæmpes bedst med fakta ikke med censur, og derfor mener jeg, at det her er et helt forkert tiltag, siger han.

Rusland begrænser adgangen til Twitter

Rusland har begrænset adgangen til Twitter. Det oplyser tilsynsmyndigheden Roskomnadzor, der også har blokeret for Facebook.

Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass ifølge Reuters.

Stor demonstration i Prag

Billeder fra den tjekkiske hovedstad, Prag, viser en kæmpe menneskemængde, der demonstrerer mod den russiske krig i Ukraine.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, holdt via videolink tale for demonstranterne og blev mødt af brølende støtte, skriver Sky News.

Også i Tbilisi er tusindvis af mennesker på gaden fredag aften, viser billeder fra den georgiske hovedstad. 

Putin har underskrevet lov, der begrænser medierne

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har underskrevet en ny lov, der kan give op til 15 års fængsel for at sprede "falske" informationer om militæret. Det skriver det russiske nyhedsbureau Ria. 

Loven, der fredag blev vedtaget i parlamentet og kun manglede Putins underskrift, kritiseres for at være censur af medierne. Den russiske regering vil for eksempel ikke have, at man bruger ordet "krig" om krigen i Ukraine.

Flere uafhængige russiske har allerede lukket aktiviter ned eller slettet indhold som følge af lovforslaget. BBC Russia har også suspenderet sine ansatte af frygt for fængselsstraffe.

30 ambulancer på vej mod Ukraine og nabolande

30 danske ambulancer, som Falck har doneret til Ukraine og dets nabolande, er fredag på vej mod deres Ukraine, Moldova og Polen.

Rusland blokerer for Facebook

Rusland blokerer for Facebook. Det meddeler Roskomnadzor, der er tilsynsmyndighed for kommunikation, informationsteknologi og massemedier i Rusland.

Roskomnadzor begrunder beslutningen med, at Facebook vil begrænse russiske statsmedier på sine platforme.

Et "hæmningsløst" og "farligt" angreb, siger ambassadør

Det russiske angreb på Zaporizjzja-atomkraftværket i Ukraine natten til fredag var ”hæmningsløst” og ”farligt”, mener USA’s FN-ambassadør, Linda Thomas Greenfield.

- Verden undgik med nød og næppe en atomkatastrofe i nat. Vi holdt alle vejret, mens vi iagttog den forfærdelige situation udfolde sig i realtid, siger hun ifølge BBC på et hastemøde i FN’s sikkerhedsråd.

Hun kræver nu forsikringer fra den russiske regering om, at lignende angreb ikke vil finde sted. Samtidig siger hun, at russiske tropper befinder sig bare 32 kilometer fra Ukraines næststørste atomkraftværk.

Ifølge en dansk ekspert var der ikke fare for en katastrofe i nat, selvom der i nat udbrød brand ved Zaporizjzja-værket, der er det største i Europa.

Hårde kampe nordvest for Kyiv

Igen i dag har der været hårde kampe nordvest for Kyiv, skriver det britiske forsvarsministerium i sin seneste løbende opdatering om krigen i Ukraine.

I den forbindelse har der sandsynligvis været fornyede kampe omkring den strategisk vigtige Hostomel'-lufthavn lige uden for Kyiv. Lige i nærheden har en russisk kolonne på vej mod Kyiv ikke gjort mærkbare fremskridt i mere end fire dage, skriver ministeriet.

Nobelprisvinders avis sletter indhold

Den uafhængige russiske avis Novaja Gazeta meddeler fredag, at den vil fjerne indhold om Ruslands invasion af Ukraine fra sin hjemmeside. Det skriver Reuters.

Avisens chefredaktør, Dmitry Muratov, blev i oktober tildelt Nobels Fredspris 2021 på grund af sin indsats for at værne om ytringsfriheden.

Nu begrunder avisen sletningen af sit indhold med russisk censur, efter at parlamentet har vedtaget en lov, der forbyder spredning af ”falsk” information om det russiske militær.

Det har fået flere medier og journalister til at frygte fængselsstraffe. Blandt andet fordi den russiske regering ikke vil have, at man kalder den "særlige militære operation" i Ukraine for krig.

Ukraine: Fem voksne og to børn dræbt i luftangreb

Ifølge ukrainsk politi har et russisk luftangreb på en landsby fredag dræbt mindst syv personer, hvoraf de to var børn.

Angrebet ramte ifølge politiet landsbyen Markhalivka omkring ti kilometer fra hovedstaden Kyiv.

BBC suspenderer journalister i Rusland

BBC suspenderer nu alle sine journalisters arbejde i Rusland, efter at det russiske parlament i dag vedtog en lov, der kan give op til 15 års fængsel for at sprede "falske" informationer om militæret.

Kritikere kalder loven censur, og den har allerede fået flere uafhængige  medier til at lukke deres aktiviteter ned i Rusland.

BBC Russia skriver, at sikkerheden for medarbejderne er altafgørende, og at tv-stationen ikke vil lade de ansatte risikerer retsforfølgelse for at passe deres arbejde.

Cirka 160 ukrainere har søgt asyl i Danmark

Loven skal sikre, at ukrainerne ikke skal igennem det almindelige asylsystem, men kan komme uden om sagsbehandlingstid og asylcentre for at komme hurtigere ud og bo og arbejde i det danske samfund.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) oplyser, at cirka 160 ukrainske flygtninge har søgt asyl i Danmark siden Ruslands invasion af landet.

Han forventer, at flygtninge fra Ukraine søger asyl i det første land, de flygter gennem. 

Forventer få ikke-ukrainske statsborgere i Danmark

- Jeg tror, at det bliver meget meget få om overhovedet nogen, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om muligheden for, at personer, som ikke er ukrainske statsborgere kan komme til Danmark under den nye særlov om ukrainske flygtninge.

Lov vil formentlig være gældende om to uger

- Vi har indgået en aftale om, at vi på mandag om otte dage får fremsat et lovforslag, så vi kan udstede opholdstilladelse til ukrainere i Danmark, siger Mattias Tesfaye. 

Det betyder, at loven formentlig vil gælde om to uger, oplyser han.  

Bredt flertal om ny særlov

Et bredt flertal i Folketinget er nået til enighed om en særlov for personer, der er flygtet fra Ukraine. 

- Vi har været vidne til et meget brutalt overfald fra Rusland mod Ukraine, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye

- Det er ikke så mange endnu, der har søgt asyl. De fleste bor hos venner og bekendte. Det, synes vi ikke, er holdbart.

- Vi vil gerne, at de hurtigst muligt kan blive en del af det danske samfund. Det er hovedsageligt kvinder og børn, der forlader Ukraine nu, tilføjer Tesfaye. 

Mariupol: Vi har brug for hjælp

Den sydøstlige ukrainske by Mariupol har hverken vand, varme eller elektricitet, og byen er ved at løbe tør for mad efter at have været udsat for intens beskydning af russiske styrker de seneste fem dage, siger byens borgmester fredag.

Det skriver Reuters. 

Borgmester Vadym Boychenko fremsatte en tv-transmitteret appel om akut militærhjælp og sagde, at der burde oprettes en humanitær korridor for at evakuere civile fra havnebyen.

- Vi bliver simpelthen ødelagt, sagde han.

Mariupol er strategisk vigtig for russernes forsøg på at overtage hele den sydlige del af landet.

Om lidt holder Tesfaye doorstep om ukrainsk særlov. Følg med her

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye inviterer til doorstep omkring klokken 16.30 om dansk særlov for personer, der er flygtet fra Ukraine. 

Følg med her.