Rusland invaderer Ukraine

Ukrainsk ambassadør advarer Vesten: Vi har 15 atomreaktorer - der skal bare ét missil til

Den ukrainske ambassadør i Danmark opfordrer Vesten til at hjælpe Ukraine med at beskytte landets luftrum og atomreaktorer.

Der skal bare ét missil til.

For med ét missil kan russerne ramme Ukraines 15 aktive atomreaktorer, og det kan betyde, at vi får 15 Tjernobyl'er.

Sådan lyder advarslen fra Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinik, under et interview onsdag i magasinet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

Ambassadøren henviser til atomulykken i Tjernobyl i 1986, hvor en reaktor eksploderede og sendte en radioaktiv sky ud i atmosfæren.

Blodet fra de ukrainske børn vil også være på jeres hænder, hvis I ikke lukker luftrummet

Mykhailo Vydoinik

For at komme et angreb i forkøbet mener Mykhailo Vydoinik, at man bør indføre en såkaldt no-fly-zone i Ukraine. Noget, som Ukraine gentagne gange har bedt NATO om.

Ønsket om at beskytte det ukrainske luftrum er blandt andet blevet afvist af USA, fordi det vil kræve militær håndhævelse, og det vil optrappe den direkte konflikt med Rusland.

Det her en tragedie for Ukraine og ukrainerne. Men hvad skulle det hjælpe, at hele Europa pludselig er indblandet i den her krig?

- Før eller siden er det også jeres sikkerhed og tryghed. Vores anmodning om at lukke luftrummet er ikke bare for at beskytte Ukraine, men også for at beskytte jeres egen befolkning mod denne katastrofe, som kan ske hvilken som helst dag. Jo hurtigere, beslutningen bliver taget, des bedre, siger ambassadøren.

Ifølge Sven Poul Nielsen, der er seniorforsker emeritus ved DTU Miljø, og Bent Lauritzen, der er sektionsleder for strålingsfysik ved DTU, vil det dog ikke udgøre nogen risiko for Europa, hvis nogen af atomreaktorerne i Ukraine bliver ramt af et missil.

- Det er russisk byggede trykvandsreaktorer, og de har en langt større sikkerhed, end Tjernobyl havde. Det er værker, der stort set lever op til vestlige standarder. Derfor vil det ikke udgøre en umiddelbar risiko, hvis der udbryder brand, eller for den sags skyld hvis de bliver ramt af et enkelt missil, siger Bent Lauritzen om det ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja.

Rusland udelukket fra store dele af verdenssamfundet

Siden Ruslands invasion af Ukraine er sanktionerne haglet ned over russerne, og det betyder blandt andet, at russiske milliarder er blevet indefrosset, russiske fly er blevet forbudt i store dele af verden, og Rusland er blevet udelukket fra flere store sportsbegivenheder.

Mykhailo Vydoinik sætter pris på den støtte, Ukraine har fået fra Vesten, men han beder samtidig de vestlige lande om at hjælpe endnu mere og indføre endnu flere sanktioner.

- Blodet fra de ukrainske børn vil også være på jeres hænder, hvis I ikke lukker luftrummet, hvis I ikke leverer flere våben, hvis I ikke indfører hårdere og hårdere sanktioner mod Rusland. Hjælp os med at beskytte os selv og den civiliserede verden fra den ondskab, der hedder Putin, lyder det fra ambassadøren.

Derudover kan blandt andet danske virksomheder også stoppe samarbejder med Rusland, pointerer han.

Han (Putin, red.) troede, at en stor del af ukrainerne ville byde ham velkommen med blomster, når han kom ind i landet med sine tanks

Mykhailo Vydoinik

Det er allerede sket herhjemme. Eksempelvis har man de seneste dage set, at supermarkedsgiganterne Coop og Salling Group har stoppet indkøb af russiske varer, og at den danske rederigigant Mærsk har lukket for nye transportordrer til og fra Rusland.

Forskellig frygt

Mykhailo Vydoinik kommer desuden med en direkte opfordring til russerne:

- Hør her, vores frygt er forskellig. I er bange for at tilbringe én nat i fængsel – vi er bange for at blive slået ihjel i dag eller i morgen. Vær ikke bange for en nat i fængsel, gå ud på gaden og protestér. Verden vil ikke glemme det her.

Ambassadøren har en forventning om, at den russiske befolkning ikke vil "blive ved med at være stille", fordi de vil modtage flere og flere dårlige nyheder fra Ukraine om, at deres børn er blevet dræbt.

- Uskyldige soldater, som blev sendt til ukrainsk jord, siger Mykhailo Vydoinik.

- Putin har begået en stor, stor fejltagelse

De seneste dage er russiske styrker trukket længere og længere ind i Ukraine, og Ifølge de ukrainske myndigheder er det især de tre større byer i Ukraine Kharkiv, Mariupol og Kherson, som er under angreb lige nu.

Russerne siger, de har kontrollen i Kherson. Det er dog noget, ukrainerne bestrider, for ifølge dem er der stadig kampe i byen.

Spørger man Mykhailo Vydoinik, kan det ukrainske militær finde styrke i motivationen for at bevare deres land.

Ambassadøren er dog udmærket klar over, at Rusland på de rene militære kræfter er stærkere end ukrainerne.

- Men folk i Ukraine er så forenede og så modige. Det er det, der motiverer os mest. Putin har begået en stor, stor fejltagelse. Han troede, at en stor del af ukrainerne ville byde ham velkommen med blomster, når han kom ind i landet med sine tanks, siger han og slutter:

- Vi har endda i medierne set civile, der stopper tanks på gaderne med de bare hænder og siger til russerne – det er måske ikke så diplomatisk - men: "Fuck off from our soil" (skrid fra vores jord, red.).