18-årig lå på sit værelse, da russiske bomber sprængte vinduer i stykker: - Vi er bange for, vi ikke vågner igen

Ukraines næststørste by, Kharkiv, har de seneste dage været under massive bombardementer. Præsident kalder Rusland en terrorstat.

Tirsdag eftermiddag lå Tanja på sit værelse sammen med sin mor og skulle til at spise frokost, da der lød et øredøvende brag.

Alle ruderne i deres stuelejlighed i byen Kharkiv blev knust på et splitsekund.

- Vi løb ud på gaden. Folk råbte og løb ud af husene. Der var smadrede biler. Folk anede ikke, hvad de skulle gøre, fortæller 18-årige Tanja til TV 2.

Få meter fra hendes lejlighed kunne hun se, at flere bygninger stod i brand. De var ramt af russiske bomber. Tanja formoder, at det var trykbølgen, der ødelagde hendes families lejlighed.

- Nu har vi overhovedet ingen vinduer og dørene er også blæst ud, fortæller hun.

TV 2 har talt med en ung ukrainsk kvinde, der bor i en lejlighed kun få meter fra, hvor en bombe tirsdag slog ned. Video: Jonas H. R. Moestrup

Ukrainsk præsident: Rusland er en terrorstat

Angrebet tæt ved Tanjas lejlighed kom på en dag, hvor Kharkiv blev udsat for massive russiske angreb, herunder et missilangreb på rådhuset og et operahus.

Ifølge den lokale guvernør er mindst 21 dræbt og 112 såret under det foreløbige bombardement af byen.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, betegnede tirsdag bombardementerne som bevidste angreb på civile ukrainere.

- Det er statsterrorisme udført af Rusland. Efter dette er Rusland en terrorstat, sagde han.

Indtil for få dage siden levede Tanja et normalt liv som universitetsstuderende, men efter den russiske invasion af Ukraine begyndte torsdag i sidste uge, er hendes liv kastet ud i kaos og uvished.

- Man smider bomber på os fra luften. Vi kan dø hvert øjeblik, det skal være. Hvis han ikke stopper, ved jeg ikke, hvor vores verden ender, siger hun.

Hun opfordrer verden til at hjælpe ukrainerne.

- Hver dag slår de (russerne, red.) vores folk ihjel. Børn kommer på hospitalet. Børn dør. Vi hader deres præsident. Verden har aldrig set sådan et had før. Hvor vi dog hader ham. De befrier os ikke. De slår os ihjel. Hver dag, siger Tanja.

TV 2 har talt med en ung ukrainsk kvinde, der bor i en lejlighed kun få meter fra, hvor en bombe tirsdag slog ned.

Hundredetusindvis er flygtet

De russiske styrker er de seneste dage trængt længere og længere ind i Ukraine. De seneste meldinger lyder, at russiske faldskærmstropper natten til onsdag har angrebet det nordlige Kharkiv.

Siden den russiske invasion er flere hundredetusinde ukrainere flygtet ud af landet. Alene Polen har ifølge landets viceindenrigsminister modtaget mere end 450.000 flygtninge.

USA og EU har som reaktion på den russiske aggression indført vidtgående økonomiske sanktioner mod Rusland. Samtidig leverer en række lande, herunder Danmark, våben til den hårdt pressede ukrainske hær.

18-årige Tanja frygter for sit eget og sin families liv.

- Vi er bange for, at vi bare ikke vågner igen. Vi bliver alle nødt til at tage et eller andet sted hen, siger hun.