Eksperter svarer på danskernes spørgsmål om Ukraine-konflikten - her er alle 92 svar

Hvad skete der? Konflikten mellem Rusland og Ukraine ændrer sig time for time, og Vesten frygter en russisk invasion. En række eksperter og TV 2-korrespondenter svarede dagen igennem på brugernes spørgsmål om konflikten her på TV2.DK. 

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Tak for spørgsmål

Liveblokken lukker nu ned efter 10 timer.

Vi siger tak til Charlotte Bro, der de seneste to timer har besvaret jeres spørgsmål om konflikten, og selvfølgelig tak til alle de andre eksperter, der har hjulpet til i løbet af dagen. 

Og tak for alle jeres gode spørgsmål. I har stillet mere end 1200 spørgsmål i løbet af dagen, og vi har desværre ikke kunne nå at besvare dem alle. 

Spørgsmål

Emma Pedersen:

Skal Danmark i krig?

Svar:

Hej Emma.

Danske styrker er jo allerede taget til Baltikum for at være med til at forhindre krig, afskrække krig. De vil sikkert blive udsat for smædekampagner, som de jævnligt bliver i de baltiske lande - ikke af befolkningen, men af hvad jeg må formode er russerne. Så de vil blive udsat for cyberkrig - man vil forsøge at hacke deres computere og Facebook-profiler. Det må de regne med. 

Vi er ikke i krig, vi tror ikke, vi skal i krig, men vi er klar til at reagere, hvis der kommer krig.

Mvh. Charlotte Bro

Spørgsmål

Cathrine:

Kære Charlotte, Hvilke konsekvenser kan konflikten få for Danmark - og for den enkelte borger? Og hvordan tror du, at den danske regering forbereder sig på disse konsekvenser?

Svar:

Hej Cathrine.

Den danske regering prøver at gå ad et internationalt og nationalt spor på samme tid.

Det internationale spor handler om at være med til at bidrage til internationale sanktioner og til Natos troppeforstærkninger af de baltiske lande. Man fører dialog hele tiden internt i alliancerne, så masser af diplomatiske konsultationer. 

Nationalt har man i et eller andet omfang aktiveret det nationale krisestyringssystem, må man antage. Det betyder, at regeringen og de centrale myndigheder er i beredskab, og man har orienteret udenrigspolitisk nævn og forklarer befolkningen, hvad der foregår undervejs.

Samlet set bidrager Danmark diplomatisk og militært med at sende et signal til Rusland fra vesten.

Mvh. Charlotte Bro.

Spørgsmål

Niels Jensen:

Godaften. Jeg så Putins tale den anden aften, og blev forskrækket over den vrede han talte med. Han virkede næsten som om han var ved at komme ud af kontrol. Er han so egenrådig, at han kunne affyre et enkelt atomvåben mod et mål i vesten, og så være parat til at tage konsekvensen. Hilsen Niels

Svar:

Godaften Niels.

Jeg ved ikke, hvad der foregår i hans hoved, men jeg tror, at han er fuldstændig klar over, at hvis han starter en atomkrig, så bliver det med gensidige voldsomme konsekvenser. 

Mvh. Charlotte Bro.

Spørgsmål

Peter Jac Olsen:

Hvad er den store forskel mellem starten på anden verdenskrig - udover, at Hitler er blevet erstattet af en Putin uden modstandere?

Svar:

Hej Peter.

Jeg kan godt forstå, at man synes, der er nogle lighedspunkter - autokrater med appetit på at udvide territoriet. Når det så er sagt, så skal man i hver eneste nye krise være opmærksom på ikke at blive fanget af fortidens erfaringer og holde blikket på det, der foregår i nutiden. 

Mvh. Charlotte Bro.

Spørgsmål

ole:

Hej Charlotte Krigen kan ikke komme til Danmark, men hvad med cyberangreb? Kan de gøre det mod Danmark? Mvh Ole

Svar:

Hej Ole.

Der er dagligt angreb på danske virksomheder og danske myndigheder. Og en række af dem kommer givetvis fra russiske hackere. Nogle af dem er formentlig i den russiske stats tjeneste, og nogle af dem arbejder på egen hånd.

Det indgår i de russiske militærdoktriner, at man skal kunne føre en cyberkrig - også mod civile mål. Og som privat borger skal man jo også være opmærksom på, hvad man klikker på - og have bare en lille smule sikkerhedsinstallationer på sin computer. Det bedste bidrag, man kan give som borger, er ikke at lade sig hacke og ikke at tro på alt, hvad der kommer af mærkelige historier - og så kan man sende penge til nødhjælp i Ukraine.

Mvh. Charlotte Bro

Spørgsmål

Heidi:

Hvilke konsekvenser vil krig i området have for Danmark og EU - I form af varemangel, energimangel og prisstigninger?

Svar:

Hej Heidi.

Jeg kender ikke svaret på, hvilke konsekvenser det vil have for vores varebeholdning. 

Men jeg kan sige, at vi har bragt os selv i en vanskelig situation i Europa ved at blive afhængige af russiske gasleverancer på et tidspunkt, hvor vi neddrosler brugen af kul og ikke endnu har noget at sætte i stedet.

Så vi kan få brug for mere flydende gas fra USA eller mere olie fra Mellemøsten. Så vi kommer ikke til at stå i en situation, hvor vi mangler varme, men det kan give prisstigninger og påvirke miljøet. 

MVh. Charlotte Bro.

Spørgsmål

Andy:

Kunne Danmark ikke kræve af Færøerne at de skal stoppe samhandel med Rusland? Det drejer sig trods alt om et tocifret milliardbeløb om året inden for fisk og kvoter?

Svar:

Hej Andy,

Det kunne vi i princippet godt gøre, for udenrigspolitikken styres fra København. Men igen, det handler om, at vi træffer fælles beslutninger internt i EU. Og skulle det komme til, at der ikke skal sælges færøske fisk, skulle der nok komme en konsultation mellem Thorshavn og København. Men igen - vi kunne ikke drømme om at tage et ensidigt skridt.

Mvh. Charlotte Bro

Spørgsmål

H:

Kan konflikten mellem Rusland og Ukraine få konsekvenser for Danmark? Jeg tænker mere på, om Rusland måske kunne finde på at angribe os eller andre lande i Europa?

Svar:

Vi må antage, at det har en effekt, at man er medlem af NATO, som Danmark er. Det er derfor, Ukraine gerne vil være medlem. Den militærøvelse, der er i regi af Joint Expeditionary Force, som omfatter de nordeuropæiske lande inklusive Finland og Sverige er et yderligere signal til Rusland om, at vi står sammen.  

Mvh. Charlotte Bro.

Spørgsmål

Simon:

Det er som at se en gryde, der er ved at koge over. Hvis krig ikke er det næste, Rusland vil, er proxy-krig det nærmeste, der ville ske?

Svar:

Hej Simon.

Der er ikke kun proxy-krig i Ukraine. Der er reel krig, og det har der været siden 2014. Spørgsmålet nu er, om det breder sig ind i nogle yderligere dele af Ukraine.

Mvh. Charlotte Bro

Vi siger tak til Rasmus Tantholdt, der ikke når at svare på flere spørgsmål i dag

Charlotte Bro sidder fortsat klar til at besvare jeres spørgsmål frem til kl. 20.

Hun er senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier og har en baggrund i Beredskabsstyrelsen. Hun kan blandt andet svare på spørgsmål om, hvilke muligheder Danmark og den vestlige verden har, når vi står i en krise.

Spørgsmål

Ann-Sophie:

Jeg spekulerer på de afledte effekter af en yderligere optrapning af krigen i Ukraine. Europa må vel forvente en stor flygtningestrøm fra øst, hvis det kommer til langvarige blodige handlinger. Har Europa det in mente, og er det derfor, vi sidder i baghånd og tøver? Mvh Ann Sophie

Svar:

Hej Ann Sophie,

Ja, i værste fald kan der vel godt komme flygtningestrømme, og så må vi tage os af dem. Europa tog imod et stort antal flygtninge fra Mellemøsten i 2015. Det var svært, men vi gjorde det, og det kan og skal vi gøre igen, ikke mindst hvis de kommer fra vores nærområde som Ukraine. Så der er sikkert gang i at tjekke op på, om man har indkvartering parat etc. rundt omkring.

Men lad os nu se, om det kommer dertil. Ukrainerne virker villige til at blive og kæmpe for deres land, og selvom Putin skruer op for retorikken, så er jeg stadig ikke overbevist om, at Rusland rykker militært længere ind i Ukraine end et sted i Donbas-regionen – hvilket også er alt rigeligt, men det giver ikke nødvendigvis flygtninge ud af Ukraine i stor stil.

Mvh. Charlotte Bro

Spørgsmål

Palle:

Vi hørte i går fra Biden, at russerne havde opmagasineret blod ved grænsen. Hvor ved Biden egentlig det fra, det kan man vel ikke se på satellitbilleder?

Svar:

Hej Palle,

Det kan man godt i dag. Der findes satelitbilleder, som helt almindelige mennesker kan tilgå. Det er klart, at Pentagon og andre efterretningstjenester har mulighed for nemt at se sådan noget. Det har ændret spillet militærstrategisk, for i gamle dage kunne man rykke rundt på tropper uden at andre kunne se det. Det kan man ikke idag, og det kan man også udnytte. Måske er det det, Putin har gjort. Han har opstillet en masse styrker, så hele verden kan se det fra egen computer. Det skaber frygt. Spørgsmålet er, om han vil bruge soldaterne til at invadere eller i højere grad bruge den frygt til at forhandle sig frem til et eller andet.

Venlig hilsen Rasmus Tantholdt

Spørgsmål

Simon:

Hej Rasmus, Tror du Putin kommer med et modsvar mod sanktionerne, eller vil det måske få ham til at forholde sig mere passivt?

Svar:

Hej Simon, 

Putin virker til hele tiden til at være et skaktræk foran, når han stiller alle soldater op, og anerkender to selvudråbte republikker, og gør dem uafhængige, har han allerede kalkuleret med sanktioner. Alligevel valgte han at gøre det. Spørgsmålet er, om han for lang tid siden har lavet en kold kalkulering; “på trods af sanktioner har jeg tænkt mig at gøre det.”

Venlig hilsen Rasmus Tantholdt

Spørgsmål

Isabella :

Hej, jeg er utrolig bange for at det kommer krig. Hvis der gør, dør vi så allesammen? Kommer krigen overhovedet til Danmark? Kan USA ikke stoppe dem?

Svar:

Hej Isabella.

I en krisesituation er det rigtig vigtigt, at man ikke går i panik og ikke ser worst case fra starten af. Det gælder både dem, der skal tage beslutningerne, og det gælder også befolkningen. Vi står ikke lige nu overfor en stor krig med brug af militære midler i Danmark. Og skulle vi mod forventning komme dertil, så er vi medlemmer af Nato – og USA har ovenikøbet tilbudt os en forstærket dansk-amerikansk forsvarsaftale. Man skal snarere være bange for at blive fyldt med falske nyheder og passe på, hvad man deler på sociale medier.

Mvh. Charlotte Bro.

Spørgsmål

Palle Skovby:

Vil der være noget i konflikten mellem Rusland og Ukraine, som vil kunne inddrage FN militært? NATO kan vel kun blive inddraget, hvis Rusland angriber et andet NATO-land?

Svar:

Hej Palle,

Det kan man godt i dag. Der findes satelitbilleder, som helt almindelige mennesker kan tilgå. Det er klart, at Pentagon og andre efterretningstjenester har mulighed for nemt at se sådan noget. Det har ændret spillet militærstrategisk, for i gamle dage kunne man rykke rundt på tropper uden at andre kunne se det. Det kan man ikke idag, og det kan man også udnytte. Måske er det det, Putin har gjort. Han har opstillet en masse styrker, så hele verden kan se det fra egen computer. Det skaber frygt. Spørgsmålet er, om han vil bruge soldaterne til at invadere eller i højere grad bruge den frygt til at forhandle sig frem til et eller andet.

Venlig hilsen Rasmus Tantholdt

Spørgsmål

Kevin:

Hej, hvis Rusland vælger at gå i krig mod Ukraine (og vesten), skal vi danskere så være bekymrede om selv at blive indkaldt som del af forsvaret for Ukraine eller lignende? Og har vi på nogen måde en chance for at stille op mod de russiske styrker?

Svar:

Hej Kevin,

Først vil jeg gerne understrege, at vi bestemt ikke regner med at skulle sende danske styrker nogen steder hen. Og vi tænker stadig ikke, at vi skal i krig.

Hvis det virkelig skærper til, kan man godt indkalde reserverne i Danmark, hvis man har en militær baggrund. Men man bliver ikke kaldt ind, hvis man ikke har aftjent sin værnepligt. Så du må næsten selv vide, om du er en del af reserven.

Det er ikke sådan at alle danskere over en bestemt alder kan blive indkaldt. Men har man en militær grunduddannelse, så kan man selvfølgelig, hvis det hele skærper til, blive indkaldt til at udføre den opgave, man har meldt sig til.

Nato kan stille noget op mod russiske styrker, men lige nu er vi ikke der, hvor vi skal i krig med Rusland. Vi gør os klar for at sende et signal, men det er ikke det, vi vil.

Mvh. Charlotte Bro.

Spørgsmål

Maria T:

Hej hvad gør de civile hvis/når Russerne kommer? de kan jo ikke alle flygte ud af landet, de kan heller ikke blive boende når kampene rykker ind i storbyerne, og hvad med arbejde og mad på bordet, det må være en træls situation!

Svar:

Hej Maria,

De fleste indbyggere vil vælge at forsøge at flytte over til familiemedlemmer. Spørgsmålet er hvor langt, de kan flytte, når russerne trænger ind. De kan også flytte til udlandet, men mange har slet ikke den form for penge, der skal til. Det er mennesker, hvor mange er på overførselsindkomst og på pension, så der er mange her, som ikke har nemt ved at flygte. Hvor skal de tage hen? Det er en svær situation. Hvis du har penge, kan du flytte til en lækker lejglihed i Kiev, men det har de mennesker ikke i det her område. Der er folk, som ofte siger til andre og hinanden; Der er ikke nogen, der har brug for os nogen steder, så hvor skal vi tage hen?

Venlig hilsen Rasmus Tantholdt

Spørgsmål

Helge Landvad:

Ville det være en god idé at lukke samtlige ambassader i hele vesten samt i Japan og Australien? Hvad med at nægte alle russiske handelsskibe at anløbe de ovennævnte havne? Ville de hjælpe, eller er Putin fuldstændig lige glad med det?

Svar:

Hej Helge.

Først og fremmest handler det om, at Danmark ikke går alene. Vi skal koordinere det i EU og Nato. Og også med vores nordiske naboer. Det er hele pointen, at vi skal vise sammenhold og gå mest muligt i takt.

Det handler hele tiden om at finde sanktioner, som er afbalancerede. Vi skal gøre noget, men vi skal ikke gøre noget, som er unødvendigt. Generelt er sådan noget med at udvise diplomatisk personale i den tunge ende, og hvis man griber til det, udelukker man muligheden for dialog. Det er blandt andet derfor, den danske ambassade stadig er bemandet i Ukraine.

Mvh. Charlotte Bro.

Spørgsmål

Camilla:

Kan hele denne konflikt føre til en krig i Danmark?

Svar:

Hej Camilla.

Man kan tænke sig alt muligt, men jeg vil ikke vurdere det er særlig sandsynligt. Danmark er medlem af Nato, og det er den sikkerhedsgaranti, vi har skaffet os ved at melde os ind.

Det hele handler dybest set om at prøve at afværge en krig i Europa. Hvis vi endelig skal tale om krig i Danmark, vil jeg hellere tale om den form for krig, hvor man laver misinformationskampagner fra russisk side, hvor man laver falske nyheder om modstanderen og forsøger at splitte befolkningen.

Det er ikke et spørgsmål om militær krig i Danmark, for der er vi alt andet lige godt beskyttet af Nato. Men der er andre former for krig.

Mvh. Charlotte Bro