Vestligt sammenhold har formentlig vist sig stærkere, end Putin havde forventet, siger ekspert
Russerne kan og vil opretholde det høje konfliktniveau et stykke tid endnu, hvis ikke de angriber inden for de kommende dage, lyder vurderingen.
Weekenden bød på fortsatte spændinger mellem Rusland og Vesten, mens russiske soldater fastholdt deres positioner faretruende tæt på Ukraines grænser.
Der blev dog også holdt liv i håbet om en diplomatisk løsning på konflikten med en 105 minutter lang telefonsamtale mellem Ruslands Præsident, Vladimir Putin, og Frankrigs ditto, Emmanuel Macron.
Alligevel må kombinationen af de seneste dages hændelser anses som en klar russisk optrapning af konflikten.
Det mener Niels Bo Poulsen, der er chef på Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet med speciale i blandt andet russisk militærhistorie og landets nuværende sikkerhedspolitik.
- Jeg vil klart vurdere, at vi er nærmere krig, end vi har været på noget andet tidspunkt i den her efterhånden ganske langstrakte krise, siger han til TV 2.
Blandt weekendens aktiviteter har Rusland gennemført en stor militærøvelse i fællesskab med Hviderusland nær grænsen til Ukraine.
Vestlig kritik af øvelsen, der indebar testaffyringer af en række missiler, blev affejet af Rusland med begrundelsen, at øvelsen var planlagt og varslet.
Men russerne havde også meddelt, at omtrent 30.000 tropper skulle trækkes hjem til Rusland efter øvelsen. De blev i stedet i Hviderusland med henvisning til sikkerhedssituationen i Ukraine.
Vil fastholde presset
Ifølge Niels Bo Poulsen er det ikke hverdagskost at forlænge så store militærøvelser, der både er meget veltilrettelagte og meget dyre.
- Det siger mig, at man vil fastholde presset på Ukraine og den nervekrig, man har med NATO og USA, så længe man synes, det er formålstjenstligt, siger militærhistorikeren.
I løbet af weekenden har både Storbritannien, USA og NATO meldt ud, at risikoen for en russisk invasion af Ukraine er høj og rykkere tættere på.
Den britiske premierminister Boris Johnson sagde søndag, at ”alt tyder på, at planen i nogen grad allerede er i gang”.
Han tilføjede, at planen kan ”ende med den største krig i Europa siden 1945.”
Samtidig er der i løbet af de seneste dage sket en markant stigning i volden i det østlige Ukraine ifølge observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE).
Observatørerne har registreret over 1500 brud på våbenhvilen i det østlige Ukraine i løbet af et enkelt døgn, oplyste OSCE lørdag aften. Det er det højeste antal i år.
Samtidig har Rusland opmarcheret omkring 120.000 tropper forskellige steder langs Ukraines grænser.
Ifølge Niels Bo Poulsen er det sandsynligt, at de enten angriber inden for de kommende dage eller venter på et påskud til at angribe.
Kan og vil opretholde nuværende niveau
Udfordringen for Rusland er, at det er ressourcekrævende at holde så mange tropper i venteposition. Særligt hvis det er korrekt, at en del af soldaterne er i en form for kampstilling.
- Så tærer det jo ikke bare på de økonomiske midler, som skal til for at holde dem bespist og holde køretøjer i tomgang. Det tærer også på soldaternes moral at sidde og kukkelure ude i en eller anden skov i en kampstilling, de har gravet, siger Niels Bo Poulsen.
Men han vurderer alligevel, at Rusland kan og vil opretholde det nuværende niveau i et stykke tid endnu. Dels er den russiske statskasse fyldt i øjeblikket. Dels er den ukrainske økonomi langt værre end den russiske.
- Og ukrainerne er altså også tvunget til at fastholde et meget højt beredskabsniveau for at imødegå en eventuel russisk invasion, siger Niels Bo Poulsen.
Skulle Rusland ende med at angribe har Vesten lovet at ramme Rusland med omfattende sanktioner. Det har både USA, EU og lande som for eksempel Danmark gentaget igen og igen.
Det vestlige sammenhold har formentlig vist sig stærkere, end den russiske regering havde forventet, lyder Niels Bo Poulsens umiddelbare vurdering.
Men det betyder ikke nødvendigvis, at Rusland er mere tilbøjelig til at vælge diplomatiet over den militære løsning, mener militærhistorikeren.
- Fordi hvis Rusland trækker sig fra den her - af Rusland skabte - meget højspændte situation, så vil læren i virkeligheden være, at det godt kan betale sig at stille sig på bagbenene, når russerne kommer med meget omfattende krav, siger Niels Bo Poulsen.
Diplomatiet er dog ikke dødt endnu. Efter planen skal de franske og russiske forsvarsministre holde telefonmøde mandag. Det skrev det russiske nyhedsbureau, Tass, søndag.