Coronavirus

Vacciner til gravide beskytter muligvis babyer, når de er født

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at blive vaccineret i andet eller tredje trimester.

Der er noget, der tyder på, at hvis en gravid får en coronavaccine, beskytter den ikke kun hende, men også hendes baby, når den bliver født.

Det viser et nyt studie, som den amerikanske sundhedsmyndighed for sygdomskontrol og forebyggelse (CDC), har udgivet, skriver Washington Post.

Studiet viser, at babyer født af mødre, der er fuldt vaccinerede med mRNA-vacciner undervejs i graviditeten, har 61 procent mindre risiko for at blive indlagt med virussen i de første seks måneder af deres liv.

Første eksempel på at give antistoffer videre

Det ser ud til, at beskyttelsen er højere end de 61 procent, hvis vaccinationerne sker inden for de første 20 uger af graviditeten.

Mediet skriver, at dette er det første konkrete bevis på, at coronavacciner til gravide også giver antistoffer videre til barnet.

Ifølge Dana Meany-Delman, der står for at overvåge sygdom i småbørn for CDC, byder man nyheden ”velkommen, særligt set i lyset af den nylige stigning i antallet af indlæggelser blandt meget små børn”, som man har set i USA. Det siger hun til avisen.

Studiet har omfattet 370 nyfødte på 20 forskellige børnehospitaler i 17 amerikanske delstater. Undersøgelserne er foretaget mellem juli sidste år og januar i år.

Tidligere indsats kunne have reddet børn

Tidligere har TV 2 afdækket, at flere gravide kvinder har tabt deres ufødte barn under graviditeten. Ingen af kvinderne var færdigvaccineret, og to havde fået deres første stik.

Men Sundhedsstyrelsen var gentagne gange allerede i løbet af foråret blevet opfordret til at invitere de gravide til vaccinationer. Først tre måneder efter, at det blev nævnt for styrelsen første gang, fik gravide tilbuddet om vacciner.

- Var vi gået i gang noget før, kunne vi måske have reddet nogle børn, sagde overlæge og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi Annemette Wildfang Lykkebo til TV 2.

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at resultater fra 27.000 danske kvinder, som er blevet vaccineret imod covid-19 under deres graviditet, viser, at det er sikkert for gravide at blive vaccineret.

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at blive vaccineret i andet eller tredje trimester.