Nyheder

Tirsdag landede 54 kinesere i Københavns Lufthavn – fem døgn senere sidder 45 der stadig

De ligger på feltsenge, og lufthavnen har sørget for mad til de strandede.

I den såkaldte E-finger i Københavns Lufthavn er 45 kinesiske statsborgere lige nu strandet. Det har de været siden tirsdag.

Det bekræfter Søren Clausen, der er chef for public affairs i CPH Lufthavn.

Kineserne ankom med et fly fra London i tirsdags. Inden de steg ombord, blev de testet negative i Storbritannien.

Men da de landede i Københavns Lufthavn, blev de testet positive. Ganske vist ikke af de danske myndigheder, fortæller Søren Clausen.

- De skal testes hver gang, de stiger ombord på et fly. 54 tester positiv i København hos en læge, der har lejet nogle lokaler hos os, siger Søren Clausen.

- Alle blev opfordret til at rejse tilbage til London, men de fleste nægtede, da de vil videre til Kina.

De blev tilbudt at komme på coronahotel, men det ønskede de ikke, da de i så fald skulle deponere deres pas hos det danske politi, siger Søren Clausen.

Efter den positive test blev de kinesiske statsborgere testet af Region Hovedstaden. Ifølge Søren Clausen skete det sammen med Falck.

Alle testede negativ. Men den ugentlige afgang til Kina var fløjet.

Ni af passagerne er rejst videre. Søren Clausen kender ikke deres destination og ved derfor ikke, om de valgte at rejse tilbage til London.

Det er ham bekendt første gang, at 45 kinesere er strandet i lufthavnen.

Første test var positiv, så blev den negativ

Chefen for public affairs fortæller, at man har sørget for basale fornødenheder såsom mad, feltsenge og adgang til bad, tilføjer han. De har også deres bagage.

Kineserne opholder sig i lufthavnens non-Schengen-område. Altså det område, der befinder sig inden paskontrollen, hvis man kommer fra et fly. De strandede passagerer har nemlig ikke visum til Danmark og kan derfor hverken bevæge sig rundt på hele lufthavnens område eller forlade den.

Søren Clausen oplyser, at det er SAS, der har det såkaldte transportansvar og ikke CPH Lufthavn.

SAS oplyser til TV 2, at passagernes ufrivillige stop på deres rejse skyldes "restriktioner og testkrav", siger Alexandra Lindgren Kaoukji, SAS' pressechef.

- Vi er mange parter - nemlig myndigheder, ambassader og lufthavne, der sammen forsøger at løse dette på bedste vis, siger hun til TV 2.

Løsning lørdag eftermiddag

Der arbejdes på en løsning for at få passagererne hjem.

- Kapaciteten til Kina er meget begrænset i øjeblikket, siger han.

Søren Clausen oplyser, at der er løsning på vej, men han kan ikke sige noget om løsningens indhold.

- Passagererne bliver orienteret i løbet af eftermiddagen.

Alexandra Lindgren Kaoukji siger, at SAS mener at have en løsning klar, så de 45 kinesere kan komme hjem på tirsdag.

Samtidig er situationen i lufthavnen en smule presset lørdag. Der er nemlig en del af bagagepersonalet, der har nedlagt arbejdet, og det har medført forsinkelser.

Søren Clausen oplyser lørdag aften til TV 2, at de strandede passagerer nu er på vej væk fra lufthavnen til et hotel i København. Der indsættes et større fly, så de formentlig kan komme tilbage til Kina tirsdag.