Tidligere finansminister og ejer af engelsk fodboldklub involveret i sag om skattemisbrug

L√¶kket dokument afsl√łrer navnet p√• mystisk forretningsmand, som if√łlge Skat har sendt milliarder i skattely. Tidligere finansminister er involveret.

Daværende TDC-topchef Henning Dyremose havde fundet det helt store smil frem, da han på en ekstraordinær generalforsamling i 2006 overdrog ejerskabet af virksomheden til fem kapitalfonde under konsortiet Nordic Telephone Company (NTC).

Smilet var ikke en tom gestus.

For den tidligere konservative finansminister havde gjort en overordentlig god handel, som endte med at indtjene ham millioner.

Nu er NTC og Henning Dyremose, if√łlge to domme fra √ėstre Landsret 3. maj 2021 og 25. november 2021, involveret i skattemisbrug i milliardklassen.

Henning Dyremose er nemlig medejer af NTC if√łlge erhvervsregistret i Luxembourg.

I dag har den tidligere finansminister ikke meget lyst til at tale om sin fortid og sit ejerskab af NTC.

- Nej, jeg vil ikke v√¶re med i et interview. Jeg afventer H√łjesterets afg√łrelse, og jeg h√•ber sandelig ikke, at der er foreg√•et noget forkert, siger Henning Dyremose og henviser til, at han kun ejer en meget lille del af aktierne i NTC.

Landsrettens dom giver dog ikke Henning Dyremose anledning til at skille sig af med sine aktier i NTC, siger han til 'Operation X'.

Kritik af Danske Banks næstformand

Skattestyrelsen f√łrer netop nu en stribe skattesager mod store koncerner, som anklages for at have benyttet sig af s√•kaldte gennemstr√łmningsselskaber til at f√łre milliarder i skattely. Selskaber uden reel aktivitet, som kun har haft til form√•l at kanalisere penge videre til for eksempel skattely.

Hvad er et gennemstr√łmningsselskab?

If√łlge Skattestyrelsen har store danske virksomheder i en lang √•rr√¶kke benyttet gennemstr√łmningsselskaber i for eksempel Luxembourg til at overf√łre milliarder til skattely.

I 2019 gav EU-Domstolen den danske stat medhold i, at hvis selskaberne ikke havde en forretningsmæssig begrundelse og kun tjente til at undgå beskatning, var der tale om skattemisbrug.

Siden har √ėstre Landsret tilsluttet sig den fortolkning i flere domme sidste √•r. 

Et gennemstr√łmningsselskab er kendetegnet ved at have f√• eller slet ingen ansatte og ofte heller ikke et kontor, men blot en postkasse eller c/o-adresse hos et andet selskab.

Skattestyrelsen oplyser, at de potentielt kan inddrive 7,2 milliarder skattekroner fra selskaberne.

- Der har v√¶ret nogle tilf√¶lde, hvor man er g√•et over gr√¶nsen, og nu har b√•de EU-Domstolen og Landsretten givet Skattestyrelsen nogle redskaber til at gribe ind over for det, siger juraprofessor S√łren Friis Hansen fra CBS.

Onsdag afsl√łrede 'Operation X', at Danske Banks n√¶stformand, Jan Thorsgaard Nielsen, var direkt√łr i flere selskaber i Luxembourg under NTC-konsortiet, og at hans navn stod i en hemmelig skatteaftale mellem NTC og skattemyndighederne i Luxembourg.

En aftale, som bet√łd, at Danmark risikerede at g√• glip af enorme skatteindt√¶gter.

Jan Thorsgaard Nielsen vil ikke deltage i et interview om landsdommene, fordi de er anket til H√łjesteret. Han vil heller ikke udtale sig om den hemmelige aftale i Luxembourg, hvori han selv er n√¶vnt ved navn, men skriver til TV 2, at han "tager p√• det kraftigste afstand fra enhver form for skatteunddragelse".

Mystisk forretningsmand og ejer af Premier League-klub

Udover Henning Dyremose og Jan Thorsgaard Nielsen var to andre danskere også involveret i NTC i Luxembourg.

I 2014 afsl√łrede Politiken ved hj√¶lp af whistlebloweren Antoine Deltour den hemmelige og yderst kontroversielle skatteaftale, som NTC havde indg√•et med Luxembourgs skattemyndigheder om kun at betale en minimal skatteprocent i Luxembourg af penge tjent i TDC.

I den l√¶kkede skatteaftale fremg√•r navnet Henrik Juel Kraft, som sammen med Jan Thorsgaard Nielsen var direkt√łr i de selskaber under NTC, som overf√łrte 4,5 milliarder til skattely if√łlge domme fra √ėstre Landsret.

Henrik Juel Kraft er lidt af et mysterium.

Det kom nemlig som en overraskelse, da den forholdsvist ukendte danske forretningsmand for nylig ‚Äď og ud af det bl√• ‚Äď overtog Premier League-klub Southampton.

K√łbet af den traditionsrige klub skete sammen med den serbiske mediemogul Dragan Solak og den tidligere fodboldspiller og tr√¶ner i FC Midtjylland Rasmus Ankersen.

'Operation X' har fors√łgt at komme i kontakt med Henrik Juel Kraft for at h√łre, hvordan han i dag forholder sig til brugen af selskaber i skattely, men det har ikke v√¶ret muligt at f√• kontakt til den diskrete dansker.

Henrik Juel Kraft er n√¶stformand og medejer af det danske firma Tonsser ApS, der beskriver sig selv som et app-baseret fodboldf√¶llesskab. Men Tonsser ApS er ikke meget for at tale om deres samarbejdspartner og har end ikke √łnsket at videreformidle en kontakt til Henrik Juel Kraft.

En tredje dansk mand var ogs√• direkt√łr i NTC i Luxembourg ‚Äď nemlig partner i danske FSN Capital Lars Denkov. Han bekr√¶fter over for 'Operation X', at han arbejdede med investeringen i TDC for kapitalfonden Providence.

Lars Denkov har heller ikke √łnsket at udtale sig yderligere om sagen.