Timm Vladimir
Deja-vu med Frøkjær

På sin fars dødsleje tog Timm Vladimir en beslutning, mange vil have svært ved at forstå

Tv-værten fik tidligt i livet et ansvar, han ikke ville have. En dag gav han det tilbage.

Timm Vladimir betragtede sin far, der lå udmagret og bleg i hospitalssengen.

Tv-værten var netop kommet hjem fra en rejse, da han fik opkaldet med beskeden: Din far er syg og ligger i respirator.

Han havde været syg i et stykke tid, men Timm Vladimir vidste det ikke. Igennem de sidste otte år havde kontakten til hans far været sparsom. Alligevel tog han ud og besøgte ham. Han ville mærke, hvad han følte, når han så sin far ligge i den hvide hospitalsseng.

- Jeg tænkte kun én tanke: Hvis jeg nogensinde ligger på mit dødsleje, og min søn står og kigger på mig på den måde, som jeg kigger på min far nu, så vil jeg føle, at jeg har fejlet miserabelt som far, fortæller Timm Vladimir.

I programmet ‘Deja-vu’ med Cecilie Frøkjær på TV 2 CHARLIE åbner Timm Vladimir op om et kompliceret forhold til sin far. Det havde den konsekvens, at han ikke så meget til ham i store dele af sit voksne liv.

På farens dødsleje tog Timm Vladimir en beslutning, som han ved, at mange vil have svært ved at forstå.

En velfungerende alkoholiker

Timm Vladimir voksede op i Albertslund. Hans forældre var kun teenagere – 17 og 19 år gamle – da de fik ham og to år senere hans lillesøster.

Forældrene blev skilt, da Timm Vladimir var syv år, og han så kun sin far i weekenderne. Alligevel mærkede han farens alkoholmisbrug.

- Han var ikke sådan en, der lå i rendestenen. Han kunne sagtens drikke 12 til 14 bajere om dagen uden på mig at virke fuld, så han var vel, hvad man kalder en velfungerende alkoholiker, fortæller han.

Det var mest, når faren havde gæster, at drukken tog overhånd. Når faren sad og røg i stuen, kunne han finde på at puste røgen over i hovedet på Timm Vladimir og hans søster, fordi de “også skulle være med”.

Men weekenderne hos faren er ikke kun forbundet med dårlige minder. De spillede brætspil og hyggede sig altid, når de var på besøg, husker Timm Vladimir.

Det var først i slutningen af mine 20’ere, at jeg kunne se, hvad det var for noget. Jeg var faktisk ret vred på ham

Timm Vladimir

Når han betragtede sin far gennem sine barneøjne, var han den kreative og sjove far, der var lidt af en gøgler. Faren spillede revy i sin fritid, og Timm Vladimir er overbevist om, at det er fra ham, han har fået sine kreative og rebelske sider.

De sider har Timm Vladimir senere har brugt som satiriker og tv-vært på blandt andet ‘Den store bagedyst’. Timm Vladimir er uddannet skuespiller på Aarhus teaterskole, men det var først, da han fandt kokkefaget og startede sin madskole Timm Vladimirs Køkken, at han for alvor følte sig hjemme.

Madlavningen fyldte nemlig i barndomshjemmet hos Timm Vladimirs mor. Det er her, hans interesse for mad stammer fra, for moren gjorde altid en dyd ud af at tilberede hjemmelavede retter.

Sådan var det dog langtfra hos faren.

Timm Vladimir husker lyden af klirrende flasker, og hvordan han og hans lillesøster blev slæbt med på værtshus. Her kunne de så sidde et par timer og drikke en squash, indtil faren blev smidt ud. Faren var på den yderste venstrefløj og endte ofte i ophedede politiske diskussioner med de andre stamgæster.

- Jeg skulle ret tidligt være den, der sørgede for at få min far hjem i en taxa. Det var så pinligt, fordi han nærmest blev smidt ud fra værtshusene, når han var blevet for fuld og var kommet op at skændes med nogen, fortæller Timm Vladimir.

Jeg tror, at jeg kom til et punkt, hvor det bare blev for meget

Timm Vladimir

Det ændrede sig i teenageårene. Her syntes Timm Vladimir, at hans far var en “cool far”, for hos faren kunne Timm Vladimir og vennerne altid mødes og drikke øl inden en fest.

- Det var først i slutningen af mine 20’ere, at jeg kunne se, hvad det var for noget. Jeg var faktisk ret vred på ham.

En hård beslutning

Vreden opstod, da Timm Vladimir blev lidt ældre og i begyndelsen af sine 20'ere flyttede væk fra Albertslund. Selvom han forlod barndomsbyen, tog han ansvaret for faren med sig.

Her skulle han tit hente sin far og køre ham til og fra familiefester, for han vidste, at faren aldrig ville dukke op af sig selv.

- Men han blev altid for fuld og kørte altid ned ad den samme rille. At han jo havde leveret råstofferne til min søster og jeg, og at vi skulle være taknemmelige. Det var det samme lort, han sagde i sine branderter. Til sidst gad jeg ikke høre mere på det, husker Timm Vladimir.

I de år var Timm Vladimir samtidig på toppen af sin karriere. Sammen med makkeren Gordon Kennedy optrådte han og lavede satire under navnet Timm og Gordon. De læste blandt andet de såkaldte ‘Godnathistorier’ med den faste udgangsreplik “Godnat og sov godt” op.

De var alle vegne.

Timm Vladimirs far havde svært ved at håndtere succesen. Sønnen var jo en “arbejderdreng” og var ved at blive for fin på den, mente han.

Det samme oplevede Timm Vladimir til sin 30-årsfødselsdag. Han havde inviteret til en kæmpe fest for venner og familie, og fejringen var fuld i gang, da han fik nok.

Faren havde igen fået for meget at drikke og var som vanligt begyndt at kritisere Timm Vladimir og hans søster. Derfor havde Timm Vladimir pænt bedt sin far om at forlade festen.

Han havde ringet efter en taxa, der holdt klar og ventede på ham udenfor. Men da Timm Vladimir stod på fortovet og så sin far køre væk, tog han en beslutning.

På et tidspunkt fandt jeg ud af, at det gjorde mere ondt at se ham end ikke at se ham

Timm Vladimir

Han ville ikke længere ringe til sin far. Og han vidste, at faren heller ikke ville ringe til ham.

Timm Vladimir kan ikke helt sætte en finger på, hvorfor det lige var her, han sagde fra. Han havde jo stået i lignende situationer utallige gange før.

- Men jeg tror, at jeg kom til et punkt, hvor det bare blev for meget. Nu kunne jeg pludselig mærke: "Prøv og hør her: Det er min 30-årsfødselsdag, kan du ikke bare opføre dig ordentligt, for jeg skal ikke stå og høre på det pis nu", fortæller han.

Det var et spørgsmål om at kigge på vægtskålen og vurdere, hvornår han havde det bedst.

- På et tidspunkt fandt jeg ud af, at det gjorde mere ondt at se ham end ikke at se ham, og der blev jeg nødt til at sige til ham: Det duer sgu ikke det her.

I mange år havde de ikke megen kontakt, og Timm Vladimir havde det fint med ikke at række ud til sin far.

Den beslutning skulle han dog snart komme til at ændre.

Bekymret for at blive en dårlig far

Hvis ikke Timm Vladimirs daværende kæreste havde overbevist ham om, at han ville blive en god far, var han ikke sikker på, at han var blevet det. For bekymringen var der. Hvad hvis han ikke magtede at tage sig af sine børn?

Af samme grund fik Timm Vladimir barn senere i livet end gennemsnittet. Som 41-årig blev han far til sønnen Cassius, der i dag er 12 år gammel.

Min far gjorde sit bedste, men det var bare ikke godt nok

Timm Vladimir

Timm Vladimir har ikke følt, at der var situationer, hvor han manglede sin far. Alligevel var det, som om noget forandrede sig, da han fik sin søn.

Han valgte at række ud til sin far igen.

- Når man bliver forældre, er det et oplagt tidspunkt at sige “hey, du har fået et barnebarn”. Som nybagt forælder er man jo bare pissestolt af sit barn og vil have, alle skal møde det, siger han og fortsætter:

- Det var også en chance for ham til at forsøge at være en god far. Man har jo set, at bedsteforældre er meget bedre bedsteforældre, end de er forældre.

Alligevel havde Timm Vladimir ikke høje forventninger til, at hans far ønskede at være farfar for hans søn. Hans lillesøster havde fået børn et par år forinden, og han havde set, at faren ikke havde været meget til stede i deres liv.

BLÅ BOG: Timm Vladimir

Født 1968.

Uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1993 og har tidligere arbejdet som standupkomiker og radiovært. Især kendt for at udgøre halvdelen af komikerparret Timm og Gordon.

Vandt programmet 'Masterchef' på TV 3 i 2011 og igen i 2014. Siden har han startet køkkenskolen Timm Vladimirs Køkken, udgivet flere kogeboger og været vært på madprogrammer. Han er vært på programmet 'Den store bagedyst' på DR.

Men kort tid efter Timm Vladimir havde fået sin søn, kom faren på besøg i lejligheden og hilste på sønnen.

- Det var ikke, fordi jeg mærkede, at han tænkte “gud, hvor er det skønt”. Men han kom og gjorde sin pligt som farfar, og det var... ikke dårligt, fortæller han.

Det førte dog ikke til en mere nær relation mellem Timm Vladimir og hans far. I løbet af de næste otte år så hans far Cassius to eller tre gange, mindes Timm Vladimir.

Foretrak 'Bagedysten'

Det var i de år, at Timm Vladimirs far blev indlagt, fordi han var syg af kræft. Timm Vladimir nåede akkurat hjem fra rejsen for blot at se sin far ligge bevidstløs i en hospitalsseng, mens en maskine trak vejret for ham.

Faren døde to dage efter, og da havde Timm Vladimir allerede taget sin beslutning:

Han ville kun deltage i farens begravelse, hvis han ikke havde andet i kalenderen den dag. Var det et kort formiddagsmøde, kunne han måske rykke det, men han ville ikke aflyse noget stort.

- Hvis noget havde været uafsluttet med min far, havde jeg nok ikke kunnet blive væk fra begravelsen. Men jeg var kommet til et sted, hvor jeg var afklaret med, at vi ikke fik et tæt forhold til hinanden, og jeg havde sagt det, jeg skulle, til min far, fortæller han.

Begravelsen endte med at falde på en dag, hvor han havde optagelser til tv-programmet ‘Den store bagedyst’ i Aarhus.

'Bagedysten' vandt over begravelsen.

- Jeg var sikker på, at ringede jeg til ‘Bagedysten’ og sagde, at min far skulle begraves, så ville de stoppe produktionen. Men jeg syntes ikke, det var det værd. Jeg havde set ham på hospitalet og sagt farvel til ham der. Det lyder hårdt, men jeg fortryder det ikke, fortæller han.

I stedet ser han det, som om skæbnen afgjorde det for ham. Men Timm Vladimir ved også, at han kun var i stand til at tage den beslutning, fordi han var afklaret.

- Jeg kan huske, at jeg tænkte “gud, hvor er det mærkeligt, at på det her tidspunkt bliver min far begravet i den anden ende af landet”. Men jeg følte ikke mere end det. Det gjorde jeg altså ikke, siger han.

Timm Vladimir var ikke længere vred på sin far. Han havde tilgivet ham.

Han ved, at hans far gjorde, hvad han kunne. Og han har aldrig været i tvivl om, at hans far elskede ham.

- Det havde kun været mig, der ønskede en nær relation, for han var ikke i stand til at have et andet forhold end det, vi havde. Var jeg blevet far som 19-årig, så havde jeg heller ikke været den far, jeg er i dag, siger han og fortsætter efter en kort pause:

- Min far gjorde sit bedste, men det var bare ikke godt nok.

Så mens hans far blev begravet i en kirke i Albertslund omkring klokken 12.30, gik Timm Vladimir rundt på settet til ‘Bagedysten’ og sagde “klar, parat, bag”.

Vil ikke gentage samme fejl

I dag har relationen til faren også præget forholdet til Timm Vladimirs egen søn. Han er “enormt” optaget af at være en god rollemodel for ham, for han ved, at sønnen spejler sig meget i ham.

- Jeg er meget bevidst om, at de ting, jeg gør, gør mere indtryk på ham, end hvad jeg siger. Det betyder ikke, at jeg konstant forsøger at være perfekt, men jeg prøver at være mig selv og lære ham om "ups and downs" i livet, for det manglede jeg, da jeg var i den alder, siger han.

Men det er vigtigt for ham, at hans søn aldrig får samme ansvar som det, der kom til at følge ham gennem barndommen og voksenlivet.

- Det var ikke okay. Hvorfor skulle jeg lige pludselig have et kæmpe ansvar og hive min far hjem fra byen, tage mig af min lillesøster og være voksen på en måde, som jeg slet ikke skulle være i den alder? Det skal børn ikke, siger han.

Timm Vladimir har siden tænkt meget over det.

Nogle gange er der situationer, hvor det er nødvendigt at sige fra over for en forælder.

For ved ikke at sige fra er det Timm Vladimir, der bliver ved med at såre sig selv, fortæller han.

Og selvom han er overbevist om, at børn per definition elsker deres forældre, betyder det ikke, at de skal stå model til hvad som helst for at bevare et forhold til dem.

- Havde det været en hvilken som helst anden relation, havde de fleste afsluttet den for længst, siger Timm Vladimir.

Det var netop, fordi det var hans far, at han fik så lang snor.

Til sidst blev det Timm Vladimirs opgave at sige fra.

Se 'Deja-vu med Frøkjær' mandag på TV 2 CHARLIE eller allerede nu på TV 2 PLAY.